2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Mums raksta: Iedzīvotāji ziņo, ka Jēkabpilī, Pils dīķī ledū iesalis gulbis. Notikuma vietā noskaidrojas, ka putns uz ledus atpūšas (VIDEO)

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpilieši, kas bija novērojuši, ka otrdien, 21.novembrī, Jēkabpilī, Pils dīķī uz ledus ilgstoši guļ gulbis un nevar piecelties, pieļaujot, ka putns varētu būt iesalis ledū.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada domes Attīstības pārvaldes Infrastruktūras nodaļas vadītāju Aināru Skromānu, informējot par iedzīvotāju teikto. Uz notikuma vietu devās viena no Attīstības pārvaldes darbiniecēm un pārliecinājās, ka putns nav iesalis, bet ilgstoši atpūšas uz ledus. Jūtot cilvēku klātbūtni dīķa krastmalā, gulbis piecēlās un izstaipīja kājas. 

Viena no aculieciniecēm sazinājās arī ar glābšanas dienestu, kurā paskaidroja, ka putns visticamāk atpūšas uz ledus. Dienests bieži saņemot zvanus glābt ledū iesalušus gulbjus, taču gandrīz visos gadījumos, brīdī, kad glābēji tuvojas putnam, tas aizlidojot.

Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts atsūtīja video, kurā redzams, ka gulbis, kas šķita iesalis ledū, pa to pastaigājas un sacīja, ka katru gadu ziemas sākumā, pirms vēl ūdens putni paguvuši aizlidot uz ūdenstilpnēm ar atklātu ūdeni, iedzīvotāji bieži ziņo par it kā ledū iesalušiem putniem. Viņš skaidro, ka gulbju iesalšana ledū ir iespējama, bet maz izplatīta. Tas var notikt, ja putns ir ievainots vai gājis bojā. Gulbji un citi ūdensputni ziemā samērā bieži atpūšas uz ledus. Īpaši tad, ja blakus ir arī neaizsalis ūdens laukums. Neesot zināms neviens gadījums, kad vesels putns būtu patiešām iesalis ledū. 

Iedzīvotāji tiek aicināti nesatraukties, redzot uz ledus gulbi, jo tas nenozīmē, ka putns ir iesalis ledū! Pavērojot putnu ilgāku laiku, ir iespējams pārliecināties, ka gulbis saviem spēkiem ir spējīgs kustēties un aizlidot projām.

Ornitologu biedrības apkopotie tipiskākie piemēri dažādās situācijās, kas rada bažas:

Gulbis sēž uz ledus. Gulbju atpūšanās uz ledus vai zemes, īpaši, ja līdzās ir neaizsalis ūdens laukums, ir pavisam parasta parādība. Tas nenozīmē, ka gulbis ir iesalis vai kā citādi apdraudēts. Nekādā gadījumā nevajag kāpt uz ledus un mēģināt gulbi glābt!

Ūdens tūlīt aizsals. Ja gulbim šajā vietā vairs nebūs iespējas atrast barību, tas jebkurā brīdī var pārlidot uz citu piemērotu vietu, kas var būt gan Latvijā, gan vairāku simtu kilometru attālumā.

Gulbis nelido. Paugurknābja gulbis ir smagākais no Eiropas putniem, un pacelšanās un nolaišanās tam sagādā zināmas grūtības. Tāpēc bez īpašas vajadzības tas nelido, turklāt tas nav īpaši tramīgs cilvēku tuvumā.

Gulbis ir pelēks. Šogad šķīlušies gulbji ziemā vēl ir pelēkbrūni, taču tie vairs nav mazuļi, kas nespētu par sevi parūpēties.

Gulbis ir palicis viens. Lai gan parasti gulbji ziemā uzturas baros, tas, ka putns ir viens, nenozīmē, ka tas nokļuvis nelaimē. Visticamāk, šajā vietā lielam gulbju skaitam nepietiek vietas vai barības.

Gulbis nāk pie cilvēkiem. Tā kā cilvēki gulbjus bieži baro, tie ir pieraduši, ka no cilvēka var dabūt barību, taču tā nav izšķiroša gulbja izdzīvošanai. Labāk izvairīties no gulbju barošanas, veicinot ātrāku to pārcelšanos uz vietu, kur tie var sameklēt sev dabisko barību.

Nevienā no minētajiem gadījumiem nav nepieciešama gulbja glābšana!

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina sabiedrību atturēties no ūdensputnu barošanas, lai šie putni nepierastu pie kādas konkrētas vietas, paļaujoties uz barības pieejamību un kavējoties doties barības meklējumos uz citām neaizsalušām ūdenstilpēm. 

Aculiecinieku foto un Attīstības pārvaldes video.

 

Atstājiet komentāru