2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Mums raksta: Jēkabpils, Pļaviņu ielas iedzīvotāji palīdz gulbju ģimenei sasniegt Daugavu (FOTO,VIDEO)(PAPILDINĀTS)

(Papildināts ar pašvaldības speciālista viedokli)

Šodien ar Radio1.lv sazinājās satraukti Pļaviņu ielas Jēkabpilī iedzīvotāji, kas ziņoja, ka gulbju ģimene jau ilgstoši sēd uz Daugavas dambja un dambja barjeras dēļ netiek līdz Daugavai. Putni atradās uz dambja iepretim ēkai Pļaviņu ielā 29.  Iedzīvotāji uztraucās, ka mazie putni ilgstoši bez ūdens un ēdiena var iet bojā.

Ligita, kas szinājās ar Radio1 stāstīja, ka iedzīvotāji esot zvanījuši gan Jēkabpils pakalpojumiem, gan pašvaldības Vienas pieturas aģentūrai un ziņojuši par nelaimē nonākušo gulbju ģimeni, bet no pašvaldības puses sniegt palīdzību atsaucības neesot bijis.

Gulbju ģimene uz Daugavu atnākusi un dīķa, kas atrodas pie Neretas ielas un apstājusies pie dambja barjeras, kurai jaunie putni, kas vēl nelido netiek pāri.

Nesagaidot iesaistīšanos vai palīdzību no pašvaldības puses, pie putniem sapulcējušies Pļaviņu ielas iedzīvotāji, apvienojās un kopīgiem spēkiem aizdzina putnus līdz vietai, kur var tikt no dambja lejā uz upi. Tā gulbju ģimene laimīgi sasniedza Dauguvu.

Radio1.lv  par notikušo rakstiski informēja Jēkabpils novada domes Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītāju Aināru Skromānu un lūdza komentēt kā un vai pašvaldības dienesti iesaistās palīdzības sniegšanā savvaļas putniem un dzīvniekiem, ja tie nonākuši nelaimē. 

Ainārs Skromāns skaidro, ka pašvaldības dienesti iesaistās gadījumos, ja dzīvnieki ir fiziski cietuši un nespēj bez palīdzības izdzīvot. Šajā gadījumā nebijusi tāda situācija. Ainārs Skromāns sacīja, ka Jēkabpils pakalpojumi bija informēti par gulbju pārvietošanos un par to ziņojuši viņa vadītajam dienestam. Viena no speciālistēm esot sazinājusies ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Tās darbinieki sacījuši, ja putni neesot ievainoti, tad nevajagot iejaukties, jo gulbji patstāvīgi nokļūšot līdz upei. Jēkabpils pakalpojumu darbinieki esot pārliecinājušies, ka putniem nekas nedraud. Ainārs Skromāns zināja teikt, ka šāda gulbju ceļošana notiekot katru gadu. Vispirms tie dīķī tiekot izperēti un tad gulbju mamma putnēnus vedot uz Daugavu un bijuši daudzi gadījumi, kad putni šķērso pilsētas ielas un veiksmīgi nokļūst līdz upei. Gulbji izeju pie Daugavas spējot atrast saviem spēkiem. Jēkabpils pakalpojumi šim procesam sekojot līdzi. Savukārt tuvoties gulbju mātei ar mazuļiem, un vēl jo vairāk to mēģināt aizdzīt, esot bīstami, jo putns to var uztvert kā apdraudējumu mazuļiem un uzbrukt cilvēkiem. Tā nedrīkstot darīt, to norādījuši arī Dabas pārvaldes speciālisti.

Aculiecinieku foto un video.

 

Komentāri (0-3/3)

  • Āpāc
    10.08.2023 22:22
    Savukārt tuvoties gulbju mātei ar mazuļiem, un vēl jo vairāk to mēģināt aizdzīt, ----------------------------------------------------- Cik jābūt debīlam, lai tas vispār varētu ienākt prātā...
  • Respekts Pļaviņu ielai
    10.08.2023 21:19
    Nesagaidot kantora aizgalda orgānu un locekļu iesaistīšanos, pie gulbju ģimenītes sapulcējās Pļaviņu ielas iedzīvotāji. Kopīgiem spēkiem nolēma parādīt putniem ceļu uz Daugavu! Cepums tam, kurš to uzfilmēja un mums no citām Jēkabpils pilsētas vietām rodas priekštats par notikušo. Atliek noņemt cepuri Pļaviņu ielas iedzīvotāju vienotības priekšā!
  • jēkabpiliete
    10.08.2023 18:44
    Kā pašvaldības dienesti varēja novērt situāciju, ja viņi to vispār neredzēja? Kā zināja, ka putni nav traumēti un viņiem nekas nedraud?
    PUTNI BIJA APDRAUDĒTi!!!
    Pa dambi braukā ar velosipēdiem un elektroskūteriem. Šodien 2 stundas sargājām putnus, brīdinot elektroskūtera un velosipēda braucējus un lūdzot tiem izvēlēties citu ceļu. Ar elektroskūteri, ātri braucot, varēja nepamanīt gulbja mazuļus, kuri uz dabja, pie zemes pieplakuši, gulēja. Arī velosipēdists varētu nepamanīt mazuļus.
    Putni paši neatrada izeju uz Daugavu. Viņi vairākas reizes tai pagāja garām, staigājot šurpu turpu pa dambi.
    Tāpēc zvanījām atbildīgajiem dienestiem. Neviens 2 stundu laikā NEATBRAUCA, situāciju NEREDZĒJA, NENOVĒRTĒJA un nekam NESEKOJA. Kad redzējām, ka mazie putni ir piekusuši un knapi var paiet, zvanījām atkārtoti, bet atbildīgo dienestu darbinieki atrunājās, minot vairākus iemeslus, kāpēc nevar atbraukt.
    Ainār Skromān, Jūs MELOJAT!
    Nesagaidījuši palīdzību no atbildīgajiem dienestiem , Pļaviņu ielas iedzīvotāji, ievērojot visus piesardzības pasākumus, palīdzēja putniem nokļūt Daugavā.

Atstājiet komentāru