2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Mums raksta: Latvijas Samariešu apvienības Jēkabpils nodaļā produktus dala negodīgi. Biedrības vadītājs to noliedz

Mums raksta: Latvijas Samariešu apvienības Jēkabpils nodaļā produktus dala negodīgi. Biedrības vadītājs to noliedz

Ar Radio1.lv sazinājās vairākas jēkabpilietes, kas dalījās ar novēroto Latvijas Samariešu biedrības Jēkabpils nodaļā. Kā zināms šeit trūcīgie var saņemt pārtikas produktus, ko biedrībai piegādā no RIMI veikalu tīkla. Produkti ir ar īsu izlietošanas termiņu, tāpēc trūcīgām personām tiek dalīti bez maksas.

“Biedrības darbinieki nevienam neprasa uzrādīt dokumentus, lai pārliecinātos vai personas statuss atbilst tam, lai viņš saņemtu bezmaksas produktus. Turklāt arī cilvēki tiek šķiroti. Dažiem tiek dots daudz produktu, veselām somām nes prom, citam iedod tik vienu maizes kukulīti. Ir zināma pat persona, kas biedrībā saņemot produktus bez maksas, savā dzīvesvietā citiem tos pārdod par naudu. Produktu apjoms, ko dod vienai personai nav noteikts, nav vienāds. Katram dod, kā ienāk prātā vai kurš labāk patīk – vienam pilnu somu, citam tikai vienu produktu. Ja par to aizrāda, no biedrības darbiniekiem saņem pretī dusmīgas atbildes un tiem, kuri atļaujas aizrādīt, tikpat kā neko neiedod “par mutres palaišanu”. Tāpat arī biedrības darbinieki neievēro noteikumus un smēķē ārpusē turpat pie ieejas durvīm, nevis vismaz 10 metru attālumā, kā to paredz noteikumi,” stāsta Gunta. Viņas viedoklim piekrīt un to apstiprina arī Elita un vēl vairāki citi, kas pēc palīdzības vēršas Samariešu biedrībā.

Radio1.lv sazinājās ar Latvijas Samariešu biedrības Jēkabpils nodaļas vadītāju Valdi Strodu un lūdza komentēt klientu izteiktos pārmetumus biedrības adresē.

“Tās ir muļķības. Protams, ka dokumentus mēs pārbaudām, bet vienīgie dokumenti, ko lūdzam uzrādīt ir pensijas vai invalīda apliecība. Tiesa gan šajos dokumentos nav personas foto, tāpēc līdzteku šiem dokumentiem jāuzrāda pase vai ID karte. Pēc produktiem nāk apmēram 30 cilvēki un to sastāvs mainās minimāli. Jāsaprot, ka mums neatved jau sagatavotas pārtikas pakas, kurās visiem vienādi produkti. Mums no visiem trim RIMI veikaliem Jēkabpilī atved produktus, kas tur tiek norakstīti, piemēram, iepriekšējā dienā pārdošanā esošā maize, vai citi produkti, kuru derīguma trermiņš beigsies pēc dažām dienām un kuri ir ātri jāizlieto. Katru reizi ir atšķirīgs klāsts, ko mums atved. Citreiz vairāk, citreiz mazāk. Atkarībā no tā mēs produktus arī dalām. Skaidrs, ka visiem maizi nevar iedot, ja atved piemēram tikai 3-5 kukuļus. Tāpat ir arī ar citiem produktiem, kas mums ir, to arī dalām, tā lai katram, kurš atnācis tiek kaut kas no pārtikas. Citreiz tas ir vairāk, citreiz mazāk, bet citreiz varbūt tikai viens kukulītis maizes,» stāsta Valdis Strods.

Viņš piebilst, ka darbs ar cilvēkiem nav viegls. Tie, kuri nākot pēc produktiem esot sarežģītā dzīves situācijā un varbūt tas, ko viņi saņem ir šī cilvēka vienīgā ēdienreize. Iespējams, tāpēc cilvēki esot neapmierināti, jo katram gribas saņemt kaut ko vairāk. Nereti daudzi no viņiem atnākot jau ar savām somām, kurās ir kaut kādas viņu mantas, jo nav tā, ka nāk tikai uz Samariešu biedrību un tukšām rokām. Cilvēki te ienākot garāmejot citās ikdienas gaitās un varbūt kādam izskatījies, ka kāds te ar produktiem piekrauj pilnas somas, patiesībā tas, ko iedod biedrībā, klienti ielikot savā somā pie citām savām lietām. Valdis Strods pat reizēm esot novērojis, ka rindā gaidošie cilvēki daļēji kontrolējot cits citu, prasot tiem, kuri jau saņēmuši atrādīt, kas iedots. Viņš atzina, ka pārtikas dalīšana komunikācijā ar cilvēkiem neesot vienkārša, cilvēki izrādot neapmierinātību, reizēm pat agresiju, paužot aizdomas par negodīgumu, bet biedrība cenšoties no tā, ko saņem no veikaliem, plus mīnus pēc iespējas sadalīt starp visiem klientiem, kuri uz samariešu biedrību nāk pēc palīdzības.

Valdis Strots pauda, ka visbiežāk atved maizi, bulciņas vai cepumus un citus miltu izstrādājumus, reizēm dažādus putraimus, arī dārzeņus un augļus, piemēram, nesen bijuši arbūzi, ķirši, gurķi, paprika. Retāk gaļas produktus. Tos biedrība, saņemot no veikaliem ievietojot saldētavā, uzkrājot un dalot reizi mēnesī, jo, piemēram, ja atved vienu iepakojumu ar vistas gaļu, kā gan to sadalīt un kuram dot? Tāpēc gaļas produkti tiekot krāti saldētavā un dalīti reizi mēnesī, jo tad varot tos iedot vairākiem cilvēkiem.

Runājot par sūdzību, ka biedrības cilvēki smēķē tieši pie ārdurvīm, Valdis Strods sacīja, ka klientu klātbūtnē neviens nesmēķējot, tas notiekot, kad nav klientu un ne pie pašām ārdurvīm.

Kā zināms, Latvijas Samariešu biedrības Jēkabpils nodaļa atrodas ēkā Pļaviņu ielā 55 un produktus šeit pensionāri, invalīdi un trūcīgās personas var saņemt no pulksten 11.00 no pirmdienas līdz ceturtdienai.

Atstājiet komentāru