2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Mums raksta: Kāpēc ir noņemti Ukrainas karogi pie Krustpils kultūras centra?

Mums raksta: Kāpēc ir noņemti Ukrainas karogi pie Krustpils kultūras centra?

Ar Radio1.lv sazinājās Raivis Deinats un vēlējās noskaidrot, kāpēc ir noņemti Ukrainas karogi pie Krustpils kultūras centra?

“Iepriekš tur atradās trīs karogi, bet nu ir palicis tikai viens. Kurai Jēkabpils novada amatperonai radās ideja pirms Ukrainas kara upuru piemiņas dienas izrādīt necieņu pret Ukrainas iedzīvotājiem un kāds ir rīcības pamatojums?” jautā Raivis Deinats.

Radio1.lv sazinājās ar Krustpils kultūras centra direktori Intu Ūbeli un lūdza atbildēt uz uzdoto jautājumu.

“Pie Krustpils kultūras centra ir seši masti un trijos no tiem iepriekš plīvoja Ukrainas valsts karogs. Patlaban piecos mastos ir pacelts Latvijas valsts karogs, bet vienā Ukrainas valsts karogs. Latvijas karogi pacelti, jo tuvojas 4.maijs, Latvijas valsts Neatkarības atjaunošanas diena. Sagaidot šo dienu, piecos mastos pacelti Latvijas valsts karogi, lai akcentētu nacionālo patriotismu, savas valsts neatkarību un pašcieņu. Karogu maiņa nekādā veidā neizrāda necieņu vai mazina mūsu atbalstu Ukrainas tautai karā ar Krievijas agresoru. Mūsu atbalsts nav zudis. Taču, sagaidot 4.maiju, mums ir svarīgi akcentēt Latvijas neatkarību un tās simbolus, kur karogs ir viens no tiem,” skaidro Inta Ūbele.

Viņa piebilda, ka pēc Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienas 4.maijā, mastos atkal plīvos trīs Latvijas valsts un trīs Ukrainas valsts karogi. 

Saeima šodien nolēma, ka šogad 9. maiju, kā bija pērn, nenoteiks par Ukrainas karā bojā gājušo un cietušo piemiņas dienu, kā to rosināja "Apvienotais saraksts", taču 9. maijā būs aizliegti svētku un izklaides pasākumi, kuri neatbilst valsts drošības interesēm, slavina militāro agresiju vai nepatiesi atspoguļo vēsturiskos notikumus, kā arī  būs aizliegts izmantot pirotehniku.

Saeima ceturtdien, 20. aprīlī, steidzamības kārtā divos lasījumos, nevienam deputātam nebalsojot pret, pieņēma Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sagatavoto likumu, kas paredz aizliegt 9. maijā pirotehniku un atsevišķus pasākumus.

Likuma mērķis ir aizstāvēt drošības intereses, "nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu", arī nepieļaut sabiedrības šķelšanu, kara, militāras agresijas, totalitārisma, vardarbības slavināšanu, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļojumu.

Tāpat likuma mērķis ir "solidarizēties ar Ukrainas tautu, kuras valsts suverenitāte, neatkarība un teritoriālā integritāte tiek apdraudēta Krievijas militārās agresijas rezultātā, un pieminēt Ukrainā cietušos un bojā gājušos".

Likums noteic, ka turpmāk 9. maijā visā Latvijā publiskajā ārtelpā aizliegts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, izņemot tādus publiskus pasākumus, kuri nav pretrunā ar likuma mērķi.

Ja neatbilstošā pasākuma rīkošanai vajadzīga pašvaldības atļauja, vietvara šo atļauju neizsniegs, paredz jaunais likums.

9. maijā visu diennakti, kā arī 10. maijā laikā līdz plkst. 7.00 būs aizliegta pirotehnisko izstrādājumu izmantošana.

Likums arī nosaka, ka pašvaldības anulēs atļaujas publisku pasākumu rīkošanai tās teritorijā 9. maijā, ja tādas izsniegtas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Komentāri (0-3/3)

  • Iveta
    22.04.2023 09:55
    Beidzot,esam tak Latvijā,ukraiņi paši brīnās,kam mums tik daudz viņu karogu,saprāts mostas!
  • viedoklis
    20.04.2023 20:07
    Visu cieņu, ļoti pareizs lēmums. Pilnīgi piekrītu Krustpils kultūras nama direktorei.
  • ?
    20.04.2023 17:36
    Kāpēc Ukrainas karogam vispār būtu jāatrogs pie 's'is iestādes? Likums to neparedz! Eiropā Latvija ir ubikāla ar naudas tērēšanu karogiem. Palīdzēt var darbos un lūgt Dievu, bet karogu skaits neko nepl;idzēs.

Atstājiet komentāru