2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Mums raksta: Naktsmieru traucē ventilācijas iekārtu darbs atjaunotajā ēkā Jaunā ielā 39i

Mums raksta: Naktsmieru traucē ventilācijas iekārtu darbs atjaunotajā ēkā Jaunā ielā 39i

Ar Radio1.lv sazinājās iedzīvotāji no daudzdzīvokļu ēkas Jaunā ielā, kas atrodas tieši pretim pašvaldības renovētajai ēkai Jaunā ielā 39i, kur noslēgušies būvdarbi un objekts tiek gatavots nodošanai ekspluatācijā. Iedzīvotāji sūdzas, ka  viņiem ir traucējošs troksnis, ko rada ventilācijas iekārtu darbs un interesējas varbūt ir iespēja kaut ko labot un to mazināt, kamēr objekts vēl nav nodots ekspluatācijā.

“Dienā dūkoņa, kas nāk no ventilācijas iekārtām ir mazāk dzirdama un netraucē, jo šis troksnis izkliedējas citos dienas trokšņos. Taču vakaros un naktī šīs dūkoņas dēļ karstajā laikā esam spiesti turēt aizvērtus logus un mums ir jāizvēlas vai nu vēdinātas telpas vai caurs miegs un negulēta nakts dūkoņas dēļ,” saka viena no daudzstāvu ēkas iemītniecēm.

Lai noskaidrotu problēmas cēloni un iespējamos risinājumus, sazinājāmies ar uzņēmuma, kas veic būvdarbus šajā objektā - SIA “Jēkabpils PMK” vadītāju Māri Dimantu.

“Dūkoņu rada ventmašīnas, kas šobrīd karstajā laikā strādā ar maksimālo jaudu un vēdina ēkas telpas, jo mitrums ir ļoti augsts līdz pat 90%, ja to nedarām, ēka cietīs no mitruma. Saskaņā ar projektu ventmašīnas šai ēkai atrodas uz jumta, tāpēc to radītais troksnis ir izteiktāk dzirdams. Objektos, kur pēc projekta tās atrodas telpās, troksnis, ko tās rada ir slāpēts.  Kaut ko mainīt nav iespējams, objekts uzbūvēts saskaņā ar projektu, ventmašīnu radītais trokšņu līmenis nepārsniedz pieļaujamos decibelus. Pagaidām, kamēr objekts nav nodots ekspluatācijā un nav apdzīvots, nevar arī samazināt ventmašīnu jaudu. Kad telpās būs cilvēki tiks atvērti logi, virinātas durvis, būs cita gaisa apmaiņa ēkā. Arī laikam kļūstot vēsākam, ventmašīnu jaudu būs iespējams samazināt. Centīsimies kaut ko darīt, mēģināsim samazināt ventmašīnu jaudu naktsstundās,” sacīja Māris Dimants.

Kā zināms Latvijā spēkā esošajos normatīvos noteikts, ka trokšņa līmenis nedrīkst pārsniegt 60 decibelus dienā un 30 decibelus nakts stundās. 

Jau ziņots, ka noslēgušies būvdarbi projektā „Pašvaldības ēkas Jaunā ielā 39i atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana”,patlaban objekts tiek gatavots nodošanai ekspluatācijā. Šeit būs Dienas aprūpes centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un Dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī pašvaldības sociālais dienests. Plānots, ka klientiem būs arī speciālās darbnīcas un sociālās rehabilitācijas iespējas fizioterapijā, ergoterapijā, mūzikas terapijā, silto smilšu terapijā u.c. Abos ēkas korpusos veikta fasādes siltināšana, jumta pārbūve, ventilācijas sistēmas izbūve un siltummezgla pārbūve. Ēkas siltināšanas un pārbūves būvdarbus veic SIA “Jēkabpils PMK”, būvuzraudzību nodrošina SIA “Būvrem” , autoruzraudzību nodrošina AS “Komunālprojekts”. Projekta kopējās izmaksas ir  1 962 116 eiro.

Foto: No arhīva

Komentāri (0-2/2)

  • Inna
    31.07.2021 19:10
    Jautājums Māronkulim - kā renovētā, tukšā ēkā var būt pastāvīgs mitrums mēnešiem ilgi? Nemaz nerunāsim par 90% mitrumu, kāds ir iespējams tikai ēkā ar pirms nedēļas ielietām grīdām un bez ventilācijas. Jūs esiet pārliecināti, ka ēka renovēta pareizi..?
  • nezinātājs
    27.07.2021 13:14
    laikam neviens Māris no pmk neko nezina par trokšņu slāpētājiem, ko drīkst likt ne tikai gaisa vados iekštelpās, bet arī ārpusē uz gaisa iesūkšanas un izplūdes caurulēm, tas problēmu atrisinās, tā ka beidziet, zēni, maldināt tautu ar nekompetentu demagoģiju!

Atstājiet komentāru