2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Mums raksta: Netikām ielaisti pasākumā «Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē», jo bērnam nebija Covid-19 sertifikāta

Mums raksta: Netikām ielaisti pasākumā «Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē», jo bērnam nebija Covid-19 sertifikāta

Sestdien Dunavā norisinājās muzikāls pasākums «Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē». Vairākiem apmeklētājiem rūgtumu sagādāja fakts, ka pasākumā netika ielaisti bērni līdz 12 gadu vecumam, jo nevarēja uzrādīt Covid-19 sertifikātu, līdz ar to arī vecākiem, kuriem šādi sertifikāti bija nācās atteikties no pasākuma apmeklējuma. Radio1.lv saņēma sūdzības no vairākiem pasākuma dalībniekiem, kas piedzīvoja šādu vilšanos. 


Lūk, ko raksta Armands : «Sestdien bijām pasākumā Dunavā! Netikām iekšā jo manam bērnam nav covid pases! Bērnam 10 gadi!!! Bija ļoti daudzi neapmierināti un pametām pasākuma vietu. Bērnam 40 grados bija jāsēž mašīna vai ārā saules staros, lai redzētu savu mammu dziedam. Man ir C19 potes, taču es paliku ārpusē ar meitu... Bērnu jau vienu nepametīšu… Bija arī ģimenes ar mazākiem bērniem, kuri arī netika ielaisti pasākumā. Vai afišās nebija jānorāda, ka bērni netiks ielaisti, rakstot par bērnu drošību un tiesībām?“

Armands ir neizpratnē, kāpēc bērniem līdz 12 gadu vecumam tiek prasīts Covid-19 sertifikāts, ja šis vecuma posms pagaidām vēl netiek vakcinēts? Vai tiešām šādi nosacījumi attiecas arī uz bērniem līdz 12 gadu vecumam? Tāpat arī viņš bija neizpratnē, ka pirms koncerta publiskajā informācijā netika detalizētāk skaidroti nosacījumi un norādīts, ka koncertā netiks ielaisti mazi bērni, ja nevarēs uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Radio1.lv sazinājās ar šī projekta vadītāju Līvu Stašuli.

“Pasākums "Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē" tika organizēts COVID-19 pārslimojošiem vai COVID-19 vakcinētajiem, kas ietver atsevišķus noteikumus. Citēju tekstu no https://www.km.gov.lv/lv/organizeti-publiski-kulturas-pasakumi "Prasība būt vakcinētam vai pārslimojušam attiecas uz visiem apmeklētājiem, neatkarīgi no vecuma. Tas nozīmē, šāda tipa pasākumus bērni līdz 12 gadu vecumam var apmeklēt tikai tad, ja tie ir pārslimojuši Covid-19, bet no 12 gadu vecuma - ja tie ir vakcinēti pret Covid-19 vai pārslimojuši vīrusu, uzrādot atbilstošu sertifikātu. " Šajā brīdī mēs kā pasākuma organizatori ievērojām valstī noteiktos drošības noteikumus. Kā zināms, publiskajiem kultūras pasākumiem ir iespējamas 2 tipu formas: 1. TIKAI personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19 vai to pārslimojušas; 2. jaukta tipa publikai kuros piedalās gan vakcinēti, gan Covid-19 pārslimojuši, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikuši apmeklētāji, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām pasākuma apmeklētājiem! Turpmāk ņemsim vērā un par drošības noteikumiem informēsim detalizētāk,” informē Līva Stašule.

Ar Radio1.lv sazinājās arī bijušā Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes vadītāja Ilze Cekule. Viņa sacīja, ka pasākums “Sēļi un latgaļi sasaucas Zemgalē” bija iecerēts kā zaļais (jeb pirmā tipa) pasākums, kur noteikumi pieļauj ielaist apmeklētājus, neatkarīgi no vecuma, tikai ar Covid-19 sertifikātiem. Viņa arī piebilda, ka visi koru dalībnieki bija informēti, ka bērni, ja nav pārslimojuši Covid-19, pasākumā netiks ielaisti. Ilze Cekule sacīja, ka nebijis viegli atteikt apmeklējumu pasākumā, ja bērnam nebija Covid-19 sertifikāta, taču valstī noteiktā kārtība Covid-19 ierobežošanā ir jāievēro visiem. Ilze Cekule sacīja, ka šīs nedēļas nogalē Rubeņos būs “Mazā ziņģe”, kas būs otrā jeb jaukta tipa pasākums, kuru varēs apmeklēt gan ar Covid-19 sertifikātiem, gan bērni līdz 12 gadu vecumam, gan tie, kas veikuši Covid-19 testu pirms pasākuma.

Šādas nepatīkamas situācijas, kas sabojā noskaņojumu uz ilgu laiku, liecina, ka pirms pasākumu apmeklējuma precīzi  jānoskaidro, kas tiek prasīts no tā apmeklētājiem. Savukārt pasākuma organizatoriem, kas ir ieinteresēti, lai būtu labs apmeklējums, detalizētāk un plašāk jāinformē par nosacījumiem, iespējams, atsevišķi norādot informāciju par bērnu dalību pasākumā.

Foto: Facebook/Jēkabpils novads

Komentāri (0-2/2)

  • Līga
    19.07.2021 14:01
    Pirms trim nedeļām biju ar ģimeni Koknesē..mūs visus trīs ielaida ( pieaugušajiem potes) un 3 gadīgo meitu arī. Kā arī redzeju ka citi vecāki ar bērniem ar iegāja bez problemām
  • Anna
    19.07.2021 12:30
    Cilvēkiem ir jāsaprot, ka kultūras darbinieki nav vainīgi pie valstī noteiktajiem (arī neloģiskajiem) noteikumiem.

Atstājiet komentāru