2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Mums raksta: Sāp sirds, par mūsu pilsētas cilvēkiem, kuri piemēslo Radžu ūdenskrātuves piekrasti un Mežaparku (FOTO)

Radio1.lv saņēma vēstuli un foto no Spodras un Volda Purviņiem, Jēkabpils sabiedriskajiem aktīvistiem, fotogrāfiem, cilvēkiem, kas ilgus gadus strādājuši ar mazpulcēniem, mācot darba tikumu. Viņus satrauc, ka neapzinīgi cilvēki atpūšoties pie Radžu ūdenskrātuves atstāj aiz sevis piemēslotu vidi.

“Jēkabpils Mežaparks un Radžu ūdenskrātuve ir viena no vietām, uz kurieni mēs ar prieku vedam draugus, ejam ikdienas pastaigās paši. Rosība tur ir arī vēlās vakara stundās. Sāp sirds, par mūsu pilsētas cilvēkiem, kuri zina uz Radžu ūdenskrātuves piekrastēm līdzi paņemt dažāda stipruma dzērienus, uzkodas. Nomaļākā vietā iekurt Jāņu ugunskuru. Atpūsties un izklaidēties pēc saviem ieskatiem. Pēc tam droši vien palielīties draugiem, kur pavadījuši vasaras saulgriežu vakaru. Būtu jauki, ja šie cilvēki attaptos, aizietu un savāktu atstātās tukšās pudeles un citus atkritumus. Esam vairākkārt ievērojuši, ka šie “dabas draugi” diezgan bieži piemirst līdzi paņemt to, ko tur ir aiznesuši ne vien Līgo laikā, bet arī citā laikā. Ūdenskrātuve un tās piekraste nav tukšās taras un atkritumu glabātuve! Bieži pa Mežaparka taku redzam braucot pašvaldības policiju, bet nekad neesam redzējuši viņus staigājot kājām pa šo teritoriju. Īpaši būtu vēlams policistiem pastaigāt gar Radžu ūdenskrātuves nomaļākām vietām. Tur ir tik daudz skaistuma un pa vidu nesmukumu,“ raksta Spodra un Voldis Purviņi

Jēkabpils sporta centra direktors Juris Bobrovs atzīst, ka vides piemēslošana, nesavācot aiz sevis izlietotos pārtikas un dzērienu iepakojumus ir liela problēma ar ko centra darbinieki cīnās ilgstoši. Juris Bobrovs stāsta, ka vasarā atpūtnieku atstātie sadzīves atkritumi jāsavāc katru dienu, atsevišķās populārākajās vietās pat divreiz dienā. Radžu ūdenskrātuves teritorijā ir izvietoti lielie sadzīves atkritumu konteineri, kuros iedzīvotāji pēc dabā pavadītā laika, savācot maisiņā pēc sevis sadzīves atkritumus var tos iemest konteineros, diemžēl tā dara tikai retais. Juris Bobrovs sacīja, ka sadzīves atkritumus palīdz savākt pagaidu darbos algotie bezdarbnieki.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils pilsētas pašvaldības Komunālās saimniecības daļas vadītāja Iveta Vārna sacīja, ka pagaidu darbos algotās personas katru dienu savāc sadzīves atkritumus pie Radžu ūdenskrātuves. Tās malā tiek atstāti dažādi ēdienu un dzērienu iepakojumi, pārtikas pārpalikumi, plastmasas maisiņi un citas drazas.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis sacīja, ka pašvaldības policijai ar pašreizējiem resursiem nav iespējams nodrošināt kājinieku patruļu. Taču pēc iespējas pašvaldības policija, ja redz atpūtniekus, ar tiem veic pārrunas gan par uzvedību atpūtas vietā, gan vides nepiesārņošanu. Taču policijai nav tiesību liegt cilvēkiem atpūsties pie Radžu ūdenskrātuves, arī lietot alkoholu, jo šī ir atpūtas vieta, kur tas nav aizliegts. Tāpat arī policijas darbinieki nevar gaidīt, kamēr atpūtnieki iet mājās, lai secinātu, ka tie savāc aiz sevis atkritumus. Turklāt pie visiem klāt nedz policija, nedz Radžu ūdenskrātuves teritorijas apsaimniekotāji neizstāvēs. Indulis Surkulis atzina, ka diemžēl cilvēku neaudzinātība ir liela, ja katrs aiz sevis paceltu nomesto iepakojumu, tad šādas problēmas nebūtu. Visi vēlas tīru un sakoptu vidi, bet ne visi par to rūpējās. Indulis Surkulis piebilda, ja iedzīvotājiem ir konkrēta informācija par tiem, kas atstāj atkritumus dabā, viņi aicināti ziņot Radžu ūdenskrātuves inspektoram Aināram Iesalniekam - tālrunis: 26596920.

Atstājiet komentāru