2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Mums raksta: Sabiedriskais aktīvists Pēteris Sprukts uz sniega zīmē ceļazīmes (FOTO)

Portāla Radio1.lv redakcija pagājušajā nedēļā saņēma jēkabpiliešu Spodras un Volda Purviņu foto, kuros redzams, kā sabiedriskais aktīvists Pēteris Sprukts dažādas pilsētas vietās – daudzdzīvokļu namu pagalmu zaļajās zonās, kuras šobrīd klāj sniegs, kā arī pirms ieejām daudzdzīvokļu mājās un gājēju pārejām pilsētas ielās ar trafaretiem uz sniega zīmē ceļazīmes.

Radio1.lv redakcija sazinājās ar Pēteri Spruktu, lai noskaidrotu, kāpēc viņš zīmē ceļazīmes un autostāvlaukumu ierobežojošās līnijas uz sniega, kurš jau kūst.

Pēteris Sprukts sacīja, ka, viņaprāt, pilsētas daudzdzīvokļu māju mikrorajonos ir lielas problēmas ar auto stāvlaukumiem, iedzīvotājiem neesot kur novietot savas automašīnas un tās tiekot atstātas līdzās daudzstāvu ēkām, arī pretī ieejām un tas radot bīstamu situāciju, jo nepieciešamības gadījumā pie mājokļiem neiespējami piekļūt operatīvajiem dienestiem – ātrajai palīdzībai un ugunsdzēsējiem. Viņš jau pagājušajā gadā nodarbojies ar stāvlaukumu ierīkošanu, to robežas veidojot ar smilšu joslu. Arī šajā pavasarī, kad sniegs nokusīs turpināšot to darīt. Ziemā viņš esot noracis sniegu zaļajās zonās pie daudzstāvu ēkām Auseklīša ielā 3, 11 un 21 un ar krāsu uz sniega iezīmējis auto stāvvietas, kur tagad iedzīvotāji labprāt novietojot savus spēkratus. Pēteris Sprukts uzskata, ka pie daudzdzīvokļu mājām nevajag tik plašu zaļo zonu, bet jādomājot par cilvēku ērtībām, ierīkojot auto stāvvietas. Tāpat arī viņš vairākās vietās pilsētā pirms gājēju pārejām uz sniega ar trafarētu uzkrāsojis apstāšanās zīmi, piemēram, Ventas ielā pirms dzelzceļa pārbrauktuves, lai gājēji pirms turpināt ceļu apstājas pir pārejas, pārliecinās, ka autotransporta vadītāji viņus ir pamanījuši un tikai tad turpina ceļu. Viņš sacīja, ka nokūstot sniegam šādas brīdinājuma zīmes ir plānojis uzkrāsot uz asfalta, kā arī ierosina izvietot autovadītājiem brīdinājuma zīmes, ka tuvojas gājēju pāreja 50 līdz 100 metru pirms tās, lai tie jau laikus bremzē.

Jau iepriekš ziņots, ka Pēteris Sprukts ar savām aktivitātēm nereti nonāk konfliktā ar likumu pašvaldības pieņemtajiem noteikumiem. Turklāt novērots, ka šāda veida aktivitātes viņš visintensīvāk veic tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, tāpēc jautājām Pēterim Spruktam vai viņš darbojas kāda politiskā spēka interesēs. Pēteris Sprukts to noliedza, uzsverot, ka darbojas pēc paša iniciatīvas un norādot, ka bieži par savām aktivitātēm ir sodīts un soda naudu maksājot no savas pensijas. Savukārt tas, ka viņa darbošanās aktīvie periodi iekrītot pirms vēlēšanām, esot tikai sakritība.

Kā Pētera Sprukta aktivitātes vērtē Jēkabpils pilsētas pašvaldība, to jautājām Pilsētvides departamenta vadītājam Raitim Sirmovičam.

“Neviens viņam nav devis tādu uzdevumu. Ir noteikta kārtība kādā pilsētā izvieto ceļazīmes vai apzīmējumus pilsētas ielās un stāvlaukumos,» sacīja Raits Sirmovičs.

Viņš piebilda, ja Pēteris Sprukts vēlējies un noracis sniegu no zaļās zonas to viņš pēc paša iniciatīvas varējis darīt, taču iezīmēt tur ar krāsu stāvlaukumus, kā arī zīmes pretim māju ieejām un gājēju pārejām viņam nav tiesību, jo ar likumu noteiktā kārtība valstī jāievēro visiem. Pašvaldība ir informēta par auto stāvlaukumu nepietiekamību daudzdzīvokļu māju mikrorajonos un šī problēma pakāpeniski tiek risināta. 

Foto: Spodra un Voldis Purviņi

Komentāri (0-5/5)

  • Mamma
    23.02.2021 18:00
    Pilsētā vajadzīga zaļā zona.
  • Agnis
    23.02.2021 11:56
    Vajadzētu kautko domāt,dzivoju viestura ielā 14B ,nekad vēl neesmu savu mašīnu noparkojis pie mājas, jo tur tikai 4 vietas,kas pirmais atbrauc tas noliek,ir vēl tādi gudrinieku kuri visu ziemu neizmanto automašinu ,bet noparkojas pie pašas mājas ,tātad no 4 stāvietām paliek tikai 2.
  • Jana
    23.02.2021 11:22
    Šiem, kunga piedāvātajiem, uzlabojumiem pilnīgi piekrītu! Nav jākaujās un jācīnās par katru zāles m2 pilsētā, kad trūkst stāvvietu. Tāda pati situācija Nameja ielā pretī tai sarkanajai daudzstāvenei- abās ceļa pusēs saliek mašīnas, ka neko neredz un ne vienmēr var izbraukt 2 mašīnas. Un līkumā skrien kā traki. Labāk būtu slīpo stāvvietu ierīkojuši vienā pusē, noziedojuši zālāja pleķīti, lai mašīnas neparko uz ceļa. Un STOP zīmes gājējiem pirms pārejām Eiropā ir pilnīgi normāla parādība. Pir katras pārējās uc asfalta uzraksts- apstājies, paskaties. Viesītes un Nameja krustojumā nojauktā grausta vietā solīja stāvvietu, kaut kā neredzu..
  • Janka
    23.02.2021 10:48
    Iezīmē ar TIKAI būvniecībā izmantotu krāsu. Veikalā tāda nav nopērkama. Izdaram secinājumus! Kas sponsorē krāsu podus pirms vēlēšanām šim cilvēciņam.
  • Spruktam
    23.02.2021 10:28
    Prātiņ nāc mājās.

Atstājiet komentāru