2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils māmiņas: Kad tiks sakārtoti nedrošie ielu krustojumi un nodrošināta normāla iekļūšana autobusos “pīķa” stundās

Radio1.lv redakcijā vērsās Jēkabpils māmiņu biedrība “Atspulgs”, kas izvērtējusi vairākus pilsētas ielu krustojumus, kurus ikdienā bieži izmanto māmiņas ar bērniem, secinot, ka tie nav pietiekami droši gājējiem. Tāpat arī jau ilgstoši, jo īpaši mācību gada laikā, stundās, kad pieaugušie dodas uz darbu, bet bērni uz skolu, māmiņām ar bērniem ratiņos ir gandrīz neiespējami iekļūt pilsētas maršruta autobusos, jo tā sauktajās “pīķa” stundās tie ir pārpildīti.

Atbildes uz māmiņu biedrības “Atspulgs” uzdotajiem jautājumiem meklējām sarunā ar Jēkabpils domes vadību – Jēkabpils mēru Aivaru Krapu un domes priekšsēdētāja vietnieci Kristīni Ozolu augusta preses konferencē.

“Atspulgs”: Vai ir iespējams ierīkot gājēju pāreju Neretas ielā iepretim krustojumam ar Viestura ielu? Šo krustojumu, ejot uz pilsētas mežaparku vai Radžu ūdenskrātuvi, izmanto daudzas māmiņas. Šķērsot ielu šajā vietā ir sarežģīti un bīstami, gājēju pāreja atrisinātu šo problēmu. 

Aivars Kraps: Pagaidām nav plānots šajā vietā ierīkot gājēju pāreju. To varētu izdarīt, kad būs ierīkots veloceliņš apkārt Radžu ūdenskrātuvei. Veloceliņu paredzēts pabeigt vēl šoruden. Tad tiks monitorēta gājēju un velobraucēju plūsma, ja tā būs intensīva, tad nākamvasar šajā vietā varētu ierīkot gājēju pāreju.  

Kad sakārtos krustojumu - Viesītes un Jaunā ielā virzienā uz Meža ielu?  Uz vienu pusi ir gājĕju pāreja, bet uz otru pusi nav. Kāpēc visu krustojumu nevar šķērsot, izmantojot gājēju pārejas?

Aivars Kraps: Šī situācija pašvaldībai ir zināma, meklēsim risinājumus.

Kad sakārtos Jaunās ielas posmu no Viestura ielas līdz Zaļai ielai? Māmiņas spiestas bērnus ar ratiem vest pa ielas braucamo daļu, jo ietves daudzos posmos ir dramatiskā stāvoklī. Ziemā – tikpat kā neizbrienamas. Jāpiebilst, ka Jaunā iela ir arī ceļš uz poliklīniku, ko bieži izmanto Viesītes-Nameja-Viestura ielas mikrorajonos dzīvojoši. 

Aivars Kraps: Šīs ielas sakārtošana ir pašvaldības tuvākajos plānos un to paredzēts veikt par projektu naudu, kolīdz šim mērķim radīsies finanses, tas tiks izdarīts.

Jaunās māmiņas sūdzas par iekšpagalmu celiņiem, kuri arī ir dramatiskā stāvoklī, piemēram, Viesītes-Viestura ielas mikrorajonā. Vai tiek plānots sakārtot iekšpagalmu celiņus?

Aivars Kraps: Visā pilsētā vienlaicīgi nav iespējhams sakārtot iekšpagalmu celiņus. Nākamais mikrorajons, kurā tiks sakārtoti iekšpagalmi ir Viestura-Viesītes. Kad tas tiks izdarīts, pagaidām nav zināms, jo nākamā gada budžetā es neredzu šādu iespēju. Kad šiem darbiem būs finansējums, iekšpagalmus sakārtosim.

Lai skolas mācību laikā iekļūtu ar bērnu ratiem maršruta autobusā un aizvestu bērnu uz bērnudārzu, ir vesels pārdzīvojums. Tā kā bērnudārzos mazuļi ir jāaizved līdz pulksten 8.00, tad braukšana uz bērnudārzu sakrīt ar laiku, kad gan skolēni dodas uz skolu, gan pieaugušie uz darbu un autobusi ir pārpildīti. Piemēram, Jēkabpilī no pieturvietas pie “Gaļas nama” iet 1. maršruta autobuss, kurš pienāk pulksten 7.33, bet ar to autobusu brauc arī skolēni un autobuss ir pārbāzts. Ar ratiem ziemas periodā vispār nav iespējams tikt iekšā. Vēl iet maršruta Nr.2 autobuss pl. 7.57, kas ir ideālā laikā, bet tam nav pieturas pie Viesītes-Viestura ielas mikrorajona tuvumā. Viņam pietura ir tikai pie katoļu baznīcas, kas ir tālu prom no mikrorajona. Varbūt var ierīkot pieturvietu tuvāk mikrorajonam? Vai arī rīta stundās starp 7.30 un 8.00 laist vēl vienu autobusu, kas iet maršrutā Nr.1 vai Nr.2, lai māmiņas no Viesītes-Viestura-Jaunās ielas mikrorajona varētu bez kreņķiem aizvest bērnus uz bērnudārziem un iekļūt autobusos ar bērnu ratiņiem?

Jānis Ščerbickis, SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētājs: Maršruti nav mainīti ilgākus gadus un pirms kaut ko maina tas tiek rūpīgi izsvērts. Runājot par pārbāztiem autobusiem, tad, piemēram, Jēkabpilī, salīdzinot ar Rīgu, tie tādi nav, mēģiniet “pīķa stundās” tikt autobusā Rīgā. Arī es skolas gados esmu regulāri izbaudījis, ko nozīmē braukt pārpildītos autobusos. Mēs monitorēsim situāciju, lai izvērtētu, cik ir gadījumu, kad šajos pārpildītajos reisos kā pasažieri ir māmiņas ar bērniem ratiņos un, cik ir gadījumu, kad tās netiek iekšā un, ja tā būs regulāra situācija, domāsim kā to mainīt, ja tie būs tikai atsevišķi gadījumi, tad nekas mainīts netiks. 

Kristīne Ozola: Gribu atgādināt, ka pašvaldība ir gandrīz katrā mikrorajonā nodrošinājusi bērnudārzus un māmiņām būtībā nav nekur jābrauc, jo bērnudārzs ir netālu no mājas. Protams, ir izņēmuma gadījumi, kad vecāki ved bērnus uz citu, ne sava mikrorajona bērnudārzu, bet tie ir reti un atsevišķi gadījumi. Vairāk vai mazāk pirmsskolas izglītības iestādes ir tuvu mikrorajonam un tur sabiedriskais transports reti kad tiek izmantots

Esmu divu bērnu mamma(2.7g) (1.5m) lielākais bērns iet bērnudārzā uz kuru ir jādodas ar 2.maršruta autobusu! Lūdzu rast iespēju, lai vismaz no rītiem kursē apmēram vienā un tajā pašā laikā viens parastais pilsētas maršruta autobuss, otrs domāts skolēniem. Jo jau Pils rajonā iekāpj pilns autobuss un ar ratiem nav iespējams tikt iekšā, lai brauktu! Es nezinu, kā lai meitu aizvedu uz dārziņu. Ir doma vākt mammu parakstus un doties uz domi! Ja tur nepalīdzēs, domāju arī iesaistīt nacionālos medijus, piemēram “Bez tabu”, lai vienu rītu izbrauc kopā ar mammām pārbāztos autobusos un to visu nofilmē un visiem parāda, kādām grūtībām cauri jāiet Jēkabpils mamiņām, lai no rītiem ar bērnu ratiņos nokļūtu bērnudārzā un aizvestu pirmklasniekus uz skolu. Vai šai problēmai ir iespējams risinājums?

Jānis Ščerbickis: Līdz šim neviens jēkabpilietis uzņēmumam nav ne ziņojis, ne sūdzējies par šāda rakstura problēmām. Lai sniegtu atbildi, monitorēsim situāciju un, ja tā apstiprināsies, meklēsim risinājumus.

Aktuāls jautājums vel arvien ir par aizliegumu zīmēm, kas aizliedz laist suņus un kaķus bernu rotaļu laukumos un smilšu kastēs, šādu zīmju pilsētas mikrorajonos nav un dzīvnieki piesārņo ar izkārnījumiem bērniem paredzētos laukumus.  Savukārt to īpašnieki nereaģē uz jauno māmiņu aizrādījumiem un neierobežo mājdzīvnieku piekļuvi rotaļu laukumiem. Vai paredzēts izvietot šādas zīmes?

Kristīne Ozola: Šādas aizlieguma zīmes nav paredzēts izvietot. Jēkabpilī ir spēkā noteikumi par mājdzīvnieku turēšanu, kas nepieļauj, ka mājdzīvnieki tiek laisti ārā bez pavadas un saimnieka klātbūtnes, kā arī netiek laisti bērnu rotaļu laukumos. Tāpat noteikumi paredz, ka arī Kena parkā mājdzīvniekus nedrīkst laist bez pavadas un saimniekam ir jāsavāc sava dzīvnieka ekskrementi. Pie daudzdzīvokļu mājām ir tām piekrītoši zemes gabali, kur mājas dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi lemt par to izmantošanu un kopīgi vienojoties var izveidot dzīvnieku pastaigu laukumu. Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu ir paredzēts administratīvais sods un gadījumos, kad tiek novērots, ka dzīvnieku turēšanas noteikumi netiek ievēroti, jāziņo pašvaldības policijai.

Meža parkā, kas ir māmiņu ar bērniem iemīļota pastaigu vieta, pazudis ūdens brīvpieejas krāns, kas atradās pie inventāra namiņa. Vai nav plānots to atjaunot?

Kristīne Ozola: Brīvpieejas krāns nav pazudis, tas ir pārtvietots un šobrīd atrodas pie autostāvlaukuma.

Jaunās māmiņas Radio1.lv informēja, ka tiek apzināta situācija par krustojumiem, gājēju pārejām, ietvēm, celiņiem un citām problēmām arī citos pilsētas mikrorajonos un arī uz šiem jautājumiem tiks meklētas atbildes.

Aculiecinieku foto

Komentāri (0-2/2)

  • Ilze
    11.09.2019 21:49
    Ķieģeļu ielas mikrorajonā nav bērnudārza. No Zīlāniem un šī rajona visi brauc ar 3. vai 8.autobusu, no rītiem tur arī bez ratiem ir grūti tikt iekšā. Tāda šī situācija ir bijusi vienmēr. Labi, ka sākuši beidzot runāt. Pāri tiltam ar ratiem var iet tikai tad, ja zini droši, ka pretī neviens cits ar ratiem neies. Ja pretī brauc ar ratiņkrēslu, tad tam, kas ir ar ratiem, jābalansē tie uz apmales ar braucamo daļu. Un as ir apdraudoši tam, kas ir ratos. Vārdu sakot, izmainīties diviem platajiem guļamratiem uz tilta ir ļoti apgrūtinoši, bet diviem ratiņkrēslā neiespējami. Tie, kas projektēja, neiedziļinājās tādās niansēs. Arī poliklīnikas liftā ar bērnu ratiem iebraukt nav iespējams, bet lejā atstājot, par tiem neviens neuzņemas atbildību. Respektīvi, māmiņai, kas iet uz pēcdzemdību pārbaudi, jāņem bērns rokās un jācer, ka tur augšā pie kabineta būs kāds, kas paauklēs, jo kabinetā jau to bērnu arī nav kur nolikt. Iespējams, protams, ir arī braukt ar mašīnu un nest bērnu sēdeklītī. Tomē būsim reāli, ne jau visiem tāda iespēja ir. Un ne jau visām mammām ir kāda atbalsta persona, kas darbadienas vidū varēs iet līdzi. Vārdu sakot, problēmu ir daudz, jāsāk beidzot monitorēt un uzklausīt, bet arī jādomā, kā uzlabot vidi tagad, jo apstākli, ka problēmas pastāv, apliecina kaut vai šie jautājumi un problēmu uzskaitījums
  • Aija
    11.09.2019 19:31
    Un vienreiz arī varētu ierīkot gajēju pāreju pie BJC, jo tur berni riskē katru dienu skriedami pāri Brīvības ielai...

Atstājiet komentāru