2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Ainars Vasilis: Liepu ielā 22 nav dārgākā maksa par apkuri pilsētā. Te rēķinu ietekmē telpas kubatūra jeb augstie griesti

Ar portālu Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete no mājas Liepu ielā 22 un, izsakot viedokli,  pauda sašutumu, ka šajā daudzdzīvokļu mājā jau gadiem ilgi ir dārgākā apkure pilsētā, bet risinājums šai problēmai tā arī nav rasts.

Viņa pārmeta pašvaldību dienestiem, kas, lai risinātu problēmu, iedzīvotājus sūta cits pie cita, bet rezultātu nav, turklāt daļa dzīvokļu šajā ēkā piederot pašvaldībai, bet daļa esot privatizēti. Iedzīvotāja sacīja, ka viņai janvārī par apkuri vienistabas dzīvoklī jāmaksā gandrīz simts eiro. Turklāt mājai ir problēmas ar jumtu, kas nemitīgi tiekot lāpīts, bet tas dodot tikai īslaicīgu efektu, jo arvien rodoties jauni caurumi un mitrums sūcoties gan augšējā stāva dzīvokļus, gan redzams mājas sienā kāpņu telpā. Iedzīvotāja vēlējās zināt, kāpēc šajā mājā ir tik dārga apkure un, ja nav iespējams šo problēmu atrisināt, varbūt maksu par apkuri pielīdzināt vidējām izmaksām par apkures kvadrātmetru pilsētā.

SIA “Jēkabpils siltums” publiskotā informācija par apkures izmaksām janvārī liecina, ka vienas MWh siltumenerģijas cena bijusi bez PVN 54.22 eiro, savukārt vidēji viens apkures kvadrātmetrs izmaksājis 1,53 eiro jeb par 0,16 eiro dārgāk nekā decembrī. Visdārgāk apkure janvārī izmaksājusi mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem, - 2,58 eiro kvadrātmetrā bez PVN jeb par apmēram vienu eiro vairāk kā vidēji pilsētā un par 0,36 eiro vairāk nekā bija decembrī. Kopš sezonas sākuma šajā daudzdzīvokļu ēkā apkures izmaksas par vienu kvadrātmetru pieaugušas par 0, 87 eiro un jau ilgstoši ir visdārgākās Jēkabpilī. 

Radio1.lv šo jautājumu uzdeva ikmēneša preses konferencē, kur mediji tiekas ar pašvaldības vadību. 

SIA “JK Namu pārvalde” valdes priekšsēdētājs Ainars Vasilis preses konfernecē sacīja, ka apgalvojums, ka šajā mājā ir dārgākā apkure pilsētā – neatbilstot patiesībai, jo apkures izmaksu datos nav ņemta vērā kubatūra, kas atšķiras no citām daudzdzīvokļu mājām. Vasilis norādīja, ka ēkā Liepu ielā 22, salīdzinājumā ar citām daudzdzīvokļu mājām ir ļoti augsti griesti - 3,20 metri, bet standarta ēkās griestu augstums ir 2,50 metri., tas veido 38 % starpību telpas kubatūrā. Ainars vasilis skaidroja, ka noņemot nost minētos 38 procentus un rēķinot izmaksas uz vienu kvadrātmetru, tad viss sanākot normāli. Viņš piebilda, ka šī māja ir ar ļoti augstiem griestiem, tā kubatūra ir jāpiesilda. Uz žurnālistu norādi, ka iedzīvotājiem rēķinus izraksta un viņa  maksā par siltuma kvadrātmetriem ne telpas kubatūru, viņš sacīja, ka tā tas esot, bet kubatūru neņemt vērā nevarot.

“Runājot par apkuri, mājai problēma ir arī tā, ka kādreiz tur bijusi vietējā apkure, kas būvēta vēl pēc pašplūsmas principa ar ļoti lielām vertikālajām stāvvada caurulēm – diametrā 150-180 milimetri. Šie siltumenerģijas zudumi ir arī šo cauruļu dēļ,” norāda Ainars Vasilis.

Diskutējot par augsto griestu radīto sadārdzinājumu maksai par apkuri Liepu ielā 22, žurnālistiem radās jautājums, cik tad izmaksā apkure Jēkabpils domes ēkā Brīvības ielā 120, jo arī šajā, vēsturiski celtajā ēkā griestu augstums ir krietni augstāks nekā standarta ēkās. Domes izpilddirektors Guntars Gogulis, atbildot žurnālistu lūgumam, salīdzinājumam informēt par apkures izmaksām domes ēkā, informēja, ka janvārī rēķins sastādīja 1948 eiro ar PVN, izlietotas 29,7 Mwh un viena kvadrātmetrra izmaksas ir -  1.86 eiro ar PVN. Tas nozīmē, ka bez PVN maksa par siltrumenerģijas kvadrātmetru Jēkabpils pilsētas domes ēkā Brīvības ielā 120 ir 1,53 eiro, kas kā vidēji pilsētā, tātad pašvaldības ēkā rēķinu par apkuri neietekmē griestu nestandarta augstums un telpas kubatūra, kā tas ir daudzdzīvokļu mājā Liepu ielā 22.

Sarunā ar žurnālistiem Ainars Vasilis informēja, ka ir uzsākts process, lai renovētu māju Liepu ielā 22, šo ideju ir atbalstījuši mājas iedzīvotāji. Jau veikta tehniskā apsekošana un energoaudits, tagad tiekot veidota specifikācija projektēšanas iepirkumam. Pagaidām gan vēl nav zināms, kad mājā varētu sākties būvdarbi, jo daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas projekta sagatavošana un iesniegšana noritot vairākos posmos, katrs no tiem aizņem laiku. Ainars Vasilis piebilda, ka projektu varēs īstenot tikai tādā gadījumā, ja finanšu institūcija “Altum” sniegs pozitīvu gala apstiprinājumu. Vienlaikus viņš uzsver, ka energoefektivitātes projekta īstenošana varētu atrisināt apkures problēmas mājā, kā arī būtiski samazināt izmaksas par siltumenerģiju. Ja viss notiks kā iecerēts un finanšu institūcijas atzinums būs pozitīvs, tad ēkas renovācija varētu notikt 2022.gadā.

Komentāri (0-3/3)

  • Juris
    28.02.2019 13:45
    "3,20 metri, bet standarta ēkās griestu augstums ir 2,50 metri., tas veido 38 % starpību telpas kubatūrā"
    formulu studijā!
  • SKat skat
    24.02.2019 10:46
    Salīdzini mājas tehnisko stāvokli, un tad izdari secinājumu!
  • Skat skat
    23.02.2019 20:16
    Tu re kaa sanaak - Liepu 22 augstie nestandarta griesti apkuri sadārdzina vairāk nekā par eiro kā vidēji pilsētā, bet domes ēkā ar tikpat, ja ne vēl augstākiem griestiem, apkure taada pati kaa videeji pilseetaa. Kaapec Jeekabpils domee augstie griesti jeb kubatuura nesadaardzina maksu par apkuri? Kaut kas te nav iisti godiigi!

Atstājiet komentāru