2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Valsts kontrole: Patiesība par poligonu "Dziļā vāda", jeb ko nepateica Daģa kungs

Valsts kontrole: Patiesība par poligonu "Dziļā vāda", jeb ko nepateica Daģa kungs

Portāls Radio1.lv saņēma Valsts kontroles padomnieka Rolanda Tjarves vēstuli, kurā viņs raksta "Jūsu portālā šā gada 10. 02 ir publicēts raksts “Valsts kontrole: SIA “Vidusdaugavas SPAAO” nepareizi izrakstīto rēķinu dēļ iedzīvotāji pārmaksājuši 32 265 eiro” , kurā SIA "Vidusdaugavas SPAAO" valdes priekšsēdētājs Jānis Daģis pauž nepatiesus apgalvojumus sakarā ar Valsts kontroles veikto revīziju par atkritumu apsaimniekošanu. Valsts kontrole sagatavojusi atbildi Daģa kunga teiktajam un lūdz Jūs to nopublicēt savā portālā."
 
Vēstules pielikumā bija Valsts kontroles padomes locekles Maritas Salgrāves sagatavotā atbilde portālā Radio1.lv publicētajā rakstā Valsts kontrole: SIA “Vidusdaugavas SPAAO” nepareizi izrakstīto rēķinu dēļ iedzīvotāji pārmaksājuši 32 265 eiro” paustajam viedoklim. Publicējam iesūtīto rakstu:
 
 
"Vai turpināsim asfaltēt ielas, tad asfaltu uzlauzt, lai ieliktu aizmirstos ūdens apgādes cauruļvadus, un tad asfaltēt no jauna? Un tas viss par nodokļu maksātāju naudu ...
 
Šādas līdzības nāk prātā, lasot atkritumu poligona apsaimniekotāja SIA "Vidusdaugavas SPAAO" valdes locekļa Jāņa Daģa pārdomas par Valsts kontroles veiktās revīzijas secinājumiem.
 
Un laikam jau nav brīnums, ka tieši Daģa kungs ir nonācis pie atklāsmes, ka "lai izpildītu Valsts kontroles ieteikumus, SIA "Vidusdaugavas SPAAO" var nākties pārtraukt atkritumu šķirošanu, kas radīs papildu draudus valsts saistību pret Eiropas Savienību izpildei"!
 
Jo tieši to iestāžu un organizāciju vadītāji, kuriem nu nekādi nav bijis pa spēkam atcerēties, ka ar nodokļu maksātāju naudu būtu jārīkojas gluži tāpat kā ar saviem privātajiem līdzekļiem, saskaroties ar Valsts kontroles revīziju rezultātiem, mēģina iedarbināt visas iespējamās demagoģiskās sviras.
Publiskojot Valsts kontroles revīziju rezultātus par atkritumu apsaimniekošanu, Daģa kunga kā atkritumu poligona apsaimniekotāja - SIA „Vidusdaugavas SPAAO" vadītāja "panākumi" netika īpaši uzsvērti, jo Valsts kontroles ieskatā revīzijā tika konstatēti daudz sistēmiskāki jautājumi, kurus būtu nepieciešams risināt prioritārā kārtībā.
 
Bet, ja nu Daģa kungs ir uzsācis šo polemiku, tad Valsts kontrole piekrīt tajā iesaistīties, jo revīzijā cita starpā tika konstatēta arī Daģa kunga vadītās SIA „Vidusdaugavas SPAAO" "īpašā pieeja" nodokļu maksātāju naudas "lietderīgā" tērēšanā.
 
Un kurš cits, ja ne Daģa kungs, būtu izceļams kā pionieris pieejā "būvējam, laužam un atkal būvējam", jo tā taču nav mana nauda.
 
Nu kā citādi, lai izskaidro vēlmi izmantot iespēju nopirkt dārgu sadzīves atkritumu šķirošanas līniju par ne vairāk ne mazāk kā 873 982 eiro, skaidri zinot, ka nav un nebūs telpu, kurā šo iekārtu izvietot, lai to varētu normāli darbināt.
 
Jeb varbūt zinot, bet paļaujoties uz to, ka ne jau es par to maksāju, ja dod tad ņemu, tad jau redzēs ko tālāk.
 
Bet sekas ir skaidras un, diemžēl, gādīgam un rūpīgam saimniekam būtu bijušas jau iepriekš prognozējamas.
 
Kopā vairāk kā 800 tūkstoši eiro, t.sk. struktūrfondu nauda, kas ir tā pati nodokļu maksātāju nauda, ir iztērēti. Telpu, kur iekārtu izvietot nav, kā rezultātā to var darbināt tikai siltā laikā (par laika apstākļu ietekmi uz iekārtu vispār nav vērts runāt). Citiem iespējamiem pretendentiem, kam šis struktūrfondu finansējums būtu bijis reāli nepieciešams, tas vairs nav pieejams.
 
"Sausais atlikums" – atkritumu šķirošanas līnija tiek darbināta tikai 21% apmērā no paredzētā, savukārt investīciju izmaksas nolietojuma veidā ir iekļautas poligona tarifā, kas attiecīgi pilnā mērā tiek iekļautas atkritumu radītāju, tajā skaitā iedzīvotāju, apsaimniekošanas maksā.
 
Un atbildot uz rūpīgā un gādīgā saimnieka Daģa kunga žēlabu (vai varbūt draudu?) par to, ka Valsts kontroles revīzijas rezultātā viņš plāno pārtraukt atkritumu šķirošanu un tādējādi apdraudēt Eiropas Savienības nosprausto kursu, varam vienīgi atgādināt par spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajām iespējām, - iekļaut atkritumu šķirošanas izmaksas poligona tarifā.
 

Kāpēc Daģa kungs nav vēlējies šīs iespējas izmantot? Kāpēc viņš ir piesavinājies tiesības iekasēt un saskaņā ar savām vēlmēm izlietot nodokļus, kas tomēr ir zināmu valsts iestāžu kompetences jautājums? Šis jautājums būtu atbildams viņam pašam.
 
Valsts kontrole cer, ka Daģa kunga piemērs neradīs tālejošas sekas, un līdz šim likumpaklausīgie komersanti neaptvers, ka „man ir tiesības no darbiniekiem iekasēt lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokli, nekā noteikts, un starpību paturēt sev, jo man taču ir ļoti vajadzīgs jauns dators"."
 

Komentāri (0-5/5)

  • interesents
    02.07.2018 18:22
    Vai,tas ir Tjarve,kurš izsaimniekoja Latvijas televīziju
  • ???
    02.07.2018 18:22
    Tiešām neizklausās pēc atbildīgu amatpersonu argumentiem,puse vārdu pēdiņās,jādomā .kas gribēts pateikt.Un vai tad vienam cilvēkam ir tiesības lemt par tik lielas summas izlietojumu,kur pārējie uzvārdi??Ko valsts kontrole mēģina piesegt???
  • no malas
    02.07.2018 18:22
    Jā ,ko gan var pateikt kontrole,ja tā par atkritumu poligonu zina spriest tajā pat uz piecām minūtēm neiegriežoties.Izrādās ka kontrolēt var arī no attāluma,pavirši un tendenciozi.
  • nesapratu
    02.07.2018 18:22
    Kaut kāds savārstījums no valsts kontroles klerka puses ,nekas nav saprotams,ko gribējis pateikt,vienīgi tas ,ka uz kaut ko kūda.
  • Sandis
    02.07.2018 18:22
    Mūsu pilsētā ikdienišķa parādība. Diemžēl.

Atstājiet komentāru