2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Ukrainas prezidents Zelenskis šodien ierodas vizītē Latvijā

Ukrainas prezidents Zelenskis šodien ierodas vizītē Latvijā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien pēcpusdienā ieradīsies vizītē Latvijā, lai pārrunātu sadarbību cīņā pret Krievijas agresiju, ko Ukraina varonīgi atvaira jau gandrīz divus gadus kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Jaunumiem par Zelenska vizīti un tiešraidēm varēs sekot līdzi sabiedrisko mediju portālā portālā LSM.lv:

Plkst. 15.40 – Zelenska sagaidīšana lidostā "Rīga"
Plkst. 16.10 – Zelenska sagaidīšanas ceremonijā pie Rīgas pils
Plkst. 17.25 – Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska preses konference
Plkst. 20.30 – Zelenska vizīte Latvijā – speciālizlaidums

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents trešdien  ieradās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Vēlāk viņš dosies uz Tallinu Igaunijā, bet ceturtdien pēcpusdienā ieradīsies Rīgā.

Zelenska viesošanās Baltijas valstīs iepriekš netika izziņota drošības apsvērumu dēļ.

Plānots, ka Zelenskis Rīgā tiksies ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, premjeri Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"), Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (Zaļo un Zemnieku savienība).

Latvijas Valsts prezidenta kancelejā norādīja, ka Zelenska vizītes laikā tiks pārrunāta Latvijas un Ukrainas divpusējā sadarbība, turpmākais Latvijas un sabiedroto atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, kā arī ar Ukrainas eiroatlantisko integrāciju saistīti jautājumi.

Ukrainas prezidenta statusā Zelenskim šī ir otrā vizīte Latvijā; pirmā notika dažus mēnešus pēc viņa stāšanās amatā 2019. gadā.

Ukraina jau tolaik bija iesaistīta cīņā pret Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem, taču pēc 2022. gada februārī Krievijas sāktā pilna mēroga uzbrukuma Ukrainai nākas cīnīties pret daudz lielākiem draudiem.

Šajā cīņā Latvija un pārējās Baltijas valstis ir vienas no ciešākajām Ukrainas sabiedrotajām. Ārlietu ministrijas dati liecina, ka Latvijas atbalsts Ukrainai kopš Krievijas agresijas sākuma sasniedzis 595 miljonus eiro.

Latvija arīdzan uzņēmusi vairākus desmitus tūkstošu Ukrainas kara bēgļu.

Latvijas augstākās amatpersonas ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču priekšgalā kopš Krievijas agresijas sākuma vairākkārt ir ieradušās Kijivā, lai apliecinātu Latvijas solidaritāti ar ukraiņu tautu.

Zelenskis pēdējā gada laikā regulāri apmeklējis dažādas valstis, lai nostiprinātu saites ar koalīciju, kas Ukrainai palīdz ar finansējumu un ieročiem.

Zelenskis vairākkārt ir brīdinājis: ja Krievijas agresija netiks apstādināta Ukrainā, tad par nākamo Krievijas mērķi varētu kļūt Baltijas valstis.

Paredzēts, ka trešdien Ukrainas prezidents Viļņā tiksies ar valsts prezidentu Gitanu Nausēdu, uzstāsies ar runu Daukanta laukumā pie Lietuvas prezidenta pils, kā arī apmeklēs Viļņā izveidoto Ukrainas centru un apciemos ukraiņu kara bēgļus, kas šobrīd mīt Lietuvā.

Savukārt Igaunijā viņam paredzēta tikšanās ar prezidentu Alaru Karisu, premjerministri Kaju Kallasu, kā arī Igaunijas parlamenta jeb Rīgikogu priekšsēdētāju Lauri Husaru. Tāpat zināms, ka viņš uzrunās parlamenta deputātus.


Attēlā: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, 2023. gada novembrī Kijivā
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Atstājiet komentāru