2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Šodien Pirmā Advente - sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks

Šodien Pirmā Advente - sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks

Šodien, 3. decembrī, atzīmē Pirmo adventes svētdienu. Ar to sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks un gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Kristīgajā pasaulē četras nedēļas ilgā Advente ir gaidīšanas un tikšanās laiks, tulkojumā no latīņu valodas tā nozīmē "atnākšana". Taču Advente ir arī jauna baznīcas liturģiskā gada sākums. Katrai Adventes svētdienai ir sava pamattēma.

Pirmās svētdienas tēma ir kunga gaidīšana - kad viņš nāks, viss tiks atjaunots - pasaule un katrs cilvēks. Otrā svētdiena mudina cilvēku "gatavot kungam ceļu", atvērties jaunajam un dievišķajam. Trešajā svētdienā baznīca priecājas par tuvojošos Kristus nākšanu un pestīšanu. Ceturtajā svētdienā uzmanība ir vērsta uz Mariju, kas nes zem sirds Dieva dēlu un drīz dāvās Jēzu pasaulei. Liturģisko tērpu krāsa adventē ir violeta, kas aicina uz atgriešanos pie Dieva. Trešajā svētdienā liturģiskā krāsa var būt rozā, kas ir prieka simbols.

Šā klusā laika simboli ir adventes vainags un četras svecītes, kas tiek iedegtas katru svētdienu, arvien tuvāk nākot Ziemassvētkiem. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Atstājiet komentāru