2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Pilsētniekiem pieejams finansējums apkures sistēmu nomaiņai

Pilsētniekiem pieejams finansējums apkures sistēmu nomaiņai

Lai gan ārā šobrīd ir gana karsts, tieši vasara ir īstais brīdis, kad parūpēties par sava mājokļa apkures sistēmu. Pilsētās esošajām privātmājām un nelieliem daudzdzīvokļu namiem pieejams finansējums veco apkures sistēmu nomaiņai pret jaunām. Finansējums apkures iekārtu maiņai pieejams līdz pat 95% apmērā.
Lai samazinātu apkures iekārtu radīto gaisa piesārņojumu, šobrīd ir pieejama atbalsta programma siltumapgādē izmantoto sadedzināšanas iekārtu nomaiņai. Uz atbalstu var pretendēt pilsētās esošās privātmājas, kas lielākas par 50 kvadrātmetriem, un mazās daudzdzīvokļu mājas, kur siltumenerģijas jaudas pieprasījums ir līdz 50 kW, informē sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Malkas krāsnis, arī ogļu un kūdras kurināšana nav videi un cilvēka veselībai labākais risinājums. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides investīciju nodaļas vecākais speciālists Edgars Garkājis norādīja: "Koksnes biomasas patērējošas apkures iekārtas savā sadedzināšanas procesā rada smalko putekļu daļiņas, kas rada negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, var izraisīt dažādas elpceļu slimības. Monitoringa stacijas ik pa brīdim uzrāda pārsniegumus gaisa kvalitātē putekļu līmeņos. Pilsētas ir sāpīgākais punkts, kur šīs iekārtas ir visvairāk sakoncentrētas. To jau var redzēt arī vizuāli aukstos ziemas rītos, – paskatoties uz debesīm, ir redzama tāda kā dūmaka, un tā galvenokārt ir dūmgāzu izplūšana atmosfērā, kas turpat arī paliek, un mēs to visu ieelpojam."

Neefektīvo apkures iekārtu nomaiņai pret jaunām iedzīvotājiem pieejams Eiropas Savienības finansējums 12,44 miljonu eiro apmērā.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Vides un digitalizācijas projektu atlases nodaļas vadītāja Madara Austriņa norādīja: "Pašlaik mums ir izsludināts pirmais uzsaukums, kas ir tieši pieslēgumiem centralizētai siltumapgādei. Var pieteikties līdz 25. jūlijam. Uzreiz pēc tam mēs izsludināsim otro uzsaukumu par siltumsūkņu ierīkošanu. Tur atkal būs divi mēneši, lai pieteiktos, un uzreiz pēc tam trešais uzsaukums – apkures katlu iegādei. Atkal ar pieteikšanās laiku divi mēneši. Nākamā gada martā plānots izsludināt pēdējo, ceturto uzsaukumu, kur varēs pretendēt uz atbalstu jebkuram no šiem apkures risinājumiem."

Savukārt Garkājis sacīja: "Attiecībā uz siltumsūkņiem mēs aicinām šos siltumsūkņus uzstādīt kopā ar saules paneļu sistēmām, kas spēj nosegt siltumsūkņu patērēto elektroenerģiju, tādā veidā arī mazinot atkarību no iepirktajiem energoresursiem."

Finansējums apkures iekārtu maiņai pieejams 50%–95% apmērā atkarībā no izvēlētā jaunā apkures veida un deklarētā iedzīvotāju skaita. 

Austriņa skaidroja: "Attiecībā uz summu – tā ir atkarīga no ļoti dažādiem faktoriem. Viens no tiem ir plānotās iekārtas jauda. Piemēram, noteiktu kilovatu apkures katls būs ar vienu atbalsta summu, ar lielāku jaudu – jau ar lielāku atbalstu summu."

Vislielākais atbalsts, līdz pat 95% no izmaksām, pieejams pieslēgumiem pilsētu centralizētajām siltumapgādes sistēmām.

"Pieslēgumus centralizētajām siltumapgādes sistēmām kopsummā pilnveido pilsētu siltumapgādes sistēmas. To, ko viena iekārta nespēj  efektīvi, to lielās iekārtas var daudz efektīvāk," sacīja Garkājis, norādot, ka lielās iekārtas efektīvāk var samazināt gaisa piesārņojumu; līdz ar to viņš pauda cerību, ka būs gana liels skaits pieslēgumu centralizētajām siltumapgādes sistēmām.

Pieteikties atbalstam var Centrālās finanšu un līgumu aģentūras mājaslapā.

Komentāri (0-1/1)

  • cecīlija
    28.06.2023 20:45
    Un kas šos murgainos projektu iesniegumus spēj aizpildīt?

Atstājiet komentāru