2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Tiesībsargs: Ja ievērotu noteikto, Jēkabpils traģēdija nebūtu notikusi

Tiesībsargs: Ja ievērotu noteikto, Jēkabpils traģēdija nebūtu notikusi

Pašlaik normatīvais regulējums ir pietiekams, lai tādi traģiski gadījumi kā, piemēram, Jēkabpilī nenotiktu, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica tiesībsargs Juris Jansons.

"No sistēmas viedokļa tie mehānismi ir noteikti, normatīvais regulējums ir pietiekams, un, ja ievērotu visu, kā tas ir noteikts likumos un procedūrās, tad nekādiem tādiem traģiskiem notikumiem, kā tas notika Jēkabpils gadījumā, nevajadzēja notikt," klāstīja tiesībsargs.

Viņš arī pauda kritiku ģenerālprokurora Jura Stukāna izteikumiem saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpilī. 

Jau ziņots, ka Stukāns žurnālam "Ieva" tika izteicies, ka nav lasījis tobrīd vēl dzīvās sievietes vēstuli, kurā viņa lūgusi ģenerālprokurora palīdzību, jo visu viņam atsūtīto vēstuļu izlasīšanai nepietiekot laika. Tā vietā vēstule nonākusi izvērtēšanai atbildīgajā prokuratūras struktūrā.

"Ja persona ir vērsusies ar sūdzībām attiecīgajās institūcijās, kas ir atbildīgas par to, lai novērstu vai nepieļautu tādas situācijas, tad acīmredzami, ka šīs institūcijas un amatpersonas nav bijušas savos uzdevumu augstumos," intervijā LTV raidījumam otrdien pauda Jansons.

Jai ziņots, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Konkrētajā situācijā personai bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Pārbaudi veic arī prokuratūra.

Rusiņu pēc slepkavības policijai nav līdz šim izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Komentāri (0-1/1)

  • rikiki
    20.06.2023 13:12
    Atkal viedoklis par neko. Neviens tā saucamais "speciālists" tā arī līdz šim nav pateicis, kas tad konkrēti tika izdarīts nepareizi vai arī konkrēti netika izdarīts. Viss absurds sākas jau ar to, ka pēc pagaidu aizsardzības pret vardarbību noteikšanas, neviens tā arī nestrādā ne ar personām, kuru labā aizsardzība noteikta, ne arī personām, kurām noteikti ierobežojumi, jo NAV TĀDU LIKUMU. Ir viens brīdinājums par kriminālatbildību, ja izdarīs pārkāpumu, un viss. Vecis tiek izmests no mājas, viņam tiek atņemta ģimene, sieviete, bērni, saimniecība un visi gaida, ka šis būs "priecīgs un laimīgs", vienā dienā visus aizmirsīs un dzīvos vasarnīcā kaut kur uz marsa! Valstī ir mehānisms, kur tam cilvēkam kaut vai dzīvot, lai viņš neiet atpakaļ uz vietu, kurai tuvoties nedrīkst, ir mehānisms, kas viņu reāli nevis teorētiski uzrauga šajā laikā? Nu un kas ar sievieti, kura iespējams palikusi ar bērnu baru bez apgādnieka, iespējams ar kaudzīti kredītu uz māju, mašīnu un mobilo telefonu? Ir kāds, kas reāli strādā ar šo ģimeni, lai tā saucamā "aizsargātā persona" jau pēc 3 dienām nesauc veci atpakaļ uz mājām un neapsola viņam nekad dzīvē vairs nekur nevērsties, lai kas arī notiktu, pēc kā viss atkārtojas pa apli? Varbūt ir pienācis laiks vienreiz nokāpt visiem "SPECIĀLISTIEM" no mākoņa???

Atstājiet komentāru