2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

No 1.jūnija Latvijā sākas stirnu āžu medību sezona

No 1.jūnija Latvijā sākas stirnu āžu medību sezona

Latvijā ceturtdien, 1.jūnijā, sāksies stirnu āžu medību sezona, bet stirnu kazu un kazlēnu vecumā līdz vienam gadam medību sezona sāksies 15.augustā, informē Valsts meža dienests (VMD).

Dienestā skaidro, ka stirnas ir nelimitētie medījamie dzīvnieki, taču Medību likums nosaka, ka stirnas atļauts medīt tikai reģistrētos medību iecirkņos, kuru platība ir vismaz 350 hektāru.

Pēc stirnas nomedīšanas tās pārvietošanai nav nepieciešams ne savilcējs, ne cita veida dokumentācija, bet medniekam vienas dienas laikā pēc medībām jāinformē medību tiesību lietotāja noteiktā atbildīgā persona par nomedītajām vai ievainotajām stirnām. Atbildīgajai personai vienas dienas laikā pēc medībām jāreģistrē nomedītās vai ievainotās stirnas nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnālā, norādot arī dzīvnieka dzimumu un vecumu.

Vienlaikus VMD atgādina, ka reģistrācijas žurnālu iespējams aizpildīt papīra vai elektroniskā formā, bet mēneša laikā pēc medību sezonas beigām atbildīgajai personai informācija par nomedītajiem un ievainotajiem medījamajiem dzīvniekiem jāiesniedz VMD.

Stirnu medību sezona turpināsies līdz 30.novembrim.

VMD dati liecina, ka kopš stirnas kļuvušas par nelimitētajiem medījamajiem dzīvniekiem, ir būtiski krities to nomedīšanas apmērs. 2021./2022.gada medību sezonā Latvijā tika nomedītas 35 344 stirnas, no kurām 38,7% bija āži, 37,2% - kazas, bet 24% - kazlēni.

Savukārt 2022./2023.gada medību sezonā VMD saņēma informāciju par 23 723 stirnu nomedīšanu, tostarp 41,3% no aizvadītajā sezonā nomedītajām stirnām bija āži, 30% - kazas, bet 22,7% - kazlēni.

VMD atzīmē - vēlams, lai āži ir ne vairāk par 35%, kazas - 35-50%, kazlēni - 25-30% no kopējā stirnu nomedīšanas apjoma.

Pēc dienesta aplēsēm, šajā medību sezonā Latvijā mitinās apmēram 230 000 stirnu.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Atstājiet komentāru