2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

No 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā

No 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā

No 6. decembra visiem klātesošajiem būs jāveic Covid-19 paštests vismaz divas reizes nedēļā, liecina valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, informē Latvijas sabiedrisko mediju portāls.

Grozījumi paredz, ka darbinieki, tajā skaitā brīvprātīgie un personas ar ārpakalpojuma līgumiem, darba telpās atrodas tikai ar darba devēja organizētu Covid-19 antigēna skrīninga testu, kas nav vecāks par 72 stundām un testa rezultāts ir negatīvs.

Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš, otrdien valdības sēdē norādīja, ka šāda prakse palīdzēs ierobežot saslimstību ar Covid-19, jo tiks "izķerti" slimības gadījumi. Pēc viņa teiktā, Vācijā šāda prakse sniedza 10 - 15% efektivitāti.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") stāstīja, ka testu izdalīšanas loģistiku vēl paredzēts izrunāt, bet testus visiem varētu nodrošināt valsts. Reirs uzsvēra, ka testēšanu nodrošinās nevis biznesam vai kolektīvam, bet katram Latvijas iedzīvotājam, kurš strādā klātienē.

Viena no idejām, ko viņš piedāvāja, bija aicināt pašvaldības palīdzēt, liekot lietā civilās aizsardzības centrus. Reirs cer, ka tiks atrast optimālais ceļš, lai izdalītu paštestus klātienē strādājošajiem.

Papildus paštestiem paredzēts arī veicināt vakcināciju, īpaši senioru vidū. Par viņu vakcināciju paredzēti augstāki tarifi vakcinācijas veicējiem.

Vēl arī par prioritāti uzstādīta balstvakcinācija. Visi ir aicināti sešus mēnešus pēc vakcinācijas pabeigšanas saņemt papildu vakcīnu. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") aicināja, ka pilnīgi visiem cilvēkiem varētu izsūtīt īsziņas, atgādinot par to.

Vienlaikus ar iepriekš minētajiem grozījumiem veiktas arī vairākas citas izmaiņas:

telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēji var ne tikai sniegt pakalpojumus, bet arī tirgot ar tiem saistītās preces;
praktizējošam veterinārārstam ir iespējams sniegt veterinārmedicīnisko palīdzību dzīvniekam;
veterinārmedicīniskos pakalpojumus drīkst saņemt bez sadarbspējīga sertifikāta.
Vēl arī norādīts, ka nav paredzēti masu pulcēšanās pasākumi. Pašvaldības un valsts iestādes var rīkot aktivitātes, lai atzīmētu svētkus, bet ne publiskus pasākumus.

Avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru