2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Lielā Talka ’21 ir atklāta!

Lielā Talka Latvijā notiek jau 14. gadu. Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, šogad tiek novērots straujš intereses pieaugums par talkas aktivitātēm, talkošanas iespējām un to veidiem. Cilvēki aktīvi piesaka talkas caur pašvaldībām, kā arī solo talkotāji ir aktīvāki atzīmējot savas talkas vietas nekā pagājušajā gadā. Lai parūpētos par dabu, pasargāt arī sevi, Lielās Talkas organizatori aicina talkot individuāli – SOLO, divatā – DUO, vienas mājsaimniecības ietvaros – ĢIMENES talkās un publiskajās talkās ievērojot ierobežojumu noteikumus - 10 cilvēki vienkopus, portāla Radio1.lv redakciju informēja Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante Nikola Matjušenko.

Šā gada Lielās Talkas sauklis “Par zaļu Latviju – katrs atsevišķi, bet visi kopā!” norāda uz to, ka, neskatoties uz apkārtējiem apstākļiem, katrs no mums Lielās Talkas dienā vai jebkurā citā laikā var pielikt savu roku, lai Latvija kļūtu par zaļāko valsti pasaulē. 

Tradicionāli, Lielo Talku Daugavmalā pie Lielā Kristapa svinīgi atklāja tās patrons – Latvijas Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi. Prezidents arī šogad aicina ikvienu doties talkot, rūpējoties gan par apkārtējo dabu, gan arī par savu pašu veselību, ievērojot visus piesardzības noteikumus: “Lielā talka Latvijā ir lielākā brīvprātīgā nacionālā kustība, kurā ikkatrs var piedalīties, lai veidotu mūsu valsti tīrāku, skaistāku, labāku. Šī kustība ir svarīga ikkatram, jo cauri laikiem esam saglabājuši stīgu ar iepriekšējām paaudzēm, kas dzīvoja tuvā saskaņā ar dabu. Un šī stīga mums ir spēcīgāka kā, iespējams, citur Eiropā. Tā ir Latvijas īpatnība, kas raksturo mūs, un es uzskatu, ka tas ir aicinājums mums visiem to turpināt, lai ikkatrs no mums varētu labāk dzīvot kopā ar dabu, nevis pret to,” uzsver Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. 

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja, ieskandinot šī gada talku, uzmundrina iedzīvotājus: “Esmu lepna, ka talka pulcē arvien vairāk partneru un cilvēku sev apkārt. Arvien vairāk top skaidrs, ka šī kustība ir kļuvusi par neatņemamu mūsu dzīves un kultūras sastāvdaļu. Īpaši šogad, kad esam ierauti pandēmijas raizēs, mūsu spēja saliedēties un mobilizēties rūpējoties par apkārtējo vidi un Latvijas dabu ir apbrīnas vērta. Cīnoties par dabas veselību, mēs cīnāmies arī par savējo – par pastaigām svaigā gaisā un tīrā vidē, par Latvijas nākotni, par to, kādu mantojumu atstāsim nākamajām paaudzēm. Vēlos sirsnīgi aicināt visus šodien iet ārā, talkot un baudīt šo dienu sev tīkamā veidā – mazā pulkā, vienatnē, ar kādu tuvo cilvēku vai ģimenes lokā!” 

Lielās Talkas atklāšanā piedalījās arī ilggadējie talkotātāji brāļi Andris un Juris Stengrevici ar ģimenēm. Viņi piedalījušies visās talkās, kopš to pirmsākuma 2008. gadā, kā arī talkojuši vēl ilgi pirms tam. “Esam gan paši vienmēr piedalījušies talkās, gan arī palīdzējām citiem talkotājiem, tad kad tika izveidoti koordinatoru punkti. Arī šodien pēc atklāšanas pasākuma dosimies uz Siguldas pusi un skatīsimies vai talkosim paši vai pievienosimies kādiem citiem, lai palīdzētu. Visticamāk gan palīdzēsim talkotājiem netālu no Inčukalna,” stāsta Andris un Juris.

Uz doto brīdi Lielajā Talkā ir pieteiktas vairāk kā 1300 oficiālās talkošanas vietas un ap 300 solo talkas (precīzāka informācija par solo talkotājām būs pieejama pēc talkas), taču visi talkotāji, kuri šodien dodas sakopt savu apkārtni, aicināti atzīmēt savas talkas vietas. 

Par Lielo talku: Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma jaunais Valsts prezidents Egils Levits. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv, vai arī dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielaTalka2021 #Espiederunakotnei #sakopsavusetu

Komentāri (0-2/2)

  • Mēs
    25.04.2021 14:58
    Sētnieki netalko,bet dara darbu par samaksu.
  • es
    24.04.2021 15:58
    Sētnieki talko katru dienu - viņi kopj apkārtni katru dienu, arī staciju strādnieki katru dienu apkopj stacijām pieguļošās teritorijas.

Atstājiet komentāru