2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Naktī uz svētdienu notikusi pāreja uz vasaras laiku. Eiropā nav panākta vienošanās par atteikšanos no laika maiņas

Naktī uz svētdienu notikusi pāreja uz vasaras laiku. Eiropā nav panākta vienošanās par atteikšanos no laika maiņas

Eiropas Savienības (ES) līmenī joprojām nav panākts vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz pulksteņa laika maiņu divas reizes gadā, liecina Ekonomikas ministrijā (EM) sniegtā informācija.

Tādējādi ES, tostarp Latvijā arī turpmāk divas reizes gadā notiks pulksteņa laika maiņa. Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks šā gada 28.martā plkst.3 jeb naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

"Tā kā ES līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, šobrīd joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība - vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Līdz ar to vasaras laiks būs spēkā līdz 2021.gada 31.oktobrim," skaidroja ministrijā.

Vasaras laiks Latvijā pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Kopš 1997.gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

2018.gadā Eiropā tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību. Tāpēc Eiropas Komisija (EK) veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, kurā lielākā daļa iedzīvotāju pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama.

Līdz ar to 2018.gada 12.septembrī EK iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo pulksteņa laika maiņu visā ES.

Arī Latvijas valdība iepriekš lēma, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas, un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas ir gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) un tajā palikt pastāvīgi.

Līdz šim notikušās diskusijas liecināja, ka piemērotākais laiks sezonālās laika maiņas atcelšanai būtu 2021.gads, tomēr diskusijas ES līmenī vēl turpinās un patlaban nav arī indikāciju par iespējamo izmaiņu apstiprināšanas laiku.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-1/1)

  • Inese
    27.03.2021 21:08
    Šausmas, man rīt agrā maiņa, kā par spīti, kad naktij stundu atņem

Atstājiet komentāru