2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Zaķusalas atmiņu ugunskurs – šogad atmiņu stāstījumos tiešsaistē

Zaķusalas atmiņu ugunskurs – šogad atmiņu stāstījumos tiešsaistē

Katru gadu uz Zaķusalu devās ap simts un vairāk jēkabpiliešu, lai pie memoriāla "Acis", iededzot atmiņu ugunskuru, atcerētos 1991.gada ziemu, kad šeit Latvijas brīvības un neatkarības sardzē uz barikādēm stāvēja jēkabpilieši. Šogad pandēmija ieviesusi savas korekcijas un piemiņas pasākums klātienē nenotiks. Taču barikāžu dienu dalībnieku uzrunas no Zaķusalas varēs vērot tiešsaitē.

Pieminot 1991. gada barikāžu notikumus Zaķusalā,šodien, 13. janvārī varēs vērot atmiņu pasākumu tiešsaistē, kurā piedalīsies barikāžu dalībnieki Renārs Zaļais, Jānis Bordāns, Artis Pabriks, Romualds Ražuks, Raimonds Graube, Velta Puriņa, Andis Ābelīts. Tiešraidi no pulksten 18.00 līdz 19.30 varēs redzēt LSM.lv, kā arī barikades.lv.

Atceres ugunskura iedegšanai Zaķusalā vienmēr ir bijusi dziļi simboliska nozīme, ņemot vērā, ka barikāžu laikā Latvijas Televīzijai bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanai sabiedrībai.

Šogad kopīgs atmiņu pasākums notiks tiešsaistē, atmiņās daloties 1991. gada barikāžu dalībniekiem – Renāram Zaļajam, Jānim Bordānam, Artim Pabrikam, Romualdam Ražukam, Raimondam Graubem, Veltai Puriņai, Andim Ābelītim.

1991. gada janvārī pēc Padomju armijas un iekšlietu vienību uzbrukuma Viļņas TV centram barikādes tika būvētas arī Rīgā, lai aizstāvētu pirms nepilna gada atjaunoto Latvijas neatkarību. Barikādes uzbūvēja no betona blokiem, vai arī novietojot smago tehniku ap vietām, kas tika uzskatītas par izšķirošām – Augstāko Padomi, Ministru Padomi, Latvijas Radio Doma laukumā un televīzijas centru Zaķusalā.

Atstājiet komentāru