2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Lielās pilsētas ekonomikas ministram pauž bažas par biznesa inkubatoru nākotni

Lielās pilsētas ekonomikas ministram pauž bažas par biznesa inkubatoru nākotni

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri ekonomikas ministram Ralfam Nemiro (KPV LV) pauduši bažas par biznesa inkubatoru nākotni pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iecerētajām izmaiņām reģionālo biznesa inkubatoru darbībā,  informēja LLPA administrators Jānis Cunskis.

LLPA biedri un Nemiro tikušies, lai apspriestu ministrijas iecerētās izmaiņas un tikšanās laikā abas puses vienojušās, ka "nepieciešams turpināt domu apmaiņu", lai nepieņemtu pārsteidzīgus lēmumus, kas, iespējams, sagrautu efektīvi strādājošu un reģioniem nozīmīgu uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu.

"Diskusijas temats bija pērnā gada nogalē valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz reģionālo biznesa inkubatoru programmai atvēlētā finansējuma samazināšanu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā, kā arī radikālas izmaiņas uzņēmēju finansēšanas kārtībā, proti, plānota iekārtu grantu aizstāšana ar "Altum" izsniegtu aizdevumu," skaidroja Cunskis.

LLPA uzskata, ka nav mērķtiecīgi radikāli mainīt "labi strādājošu un praksē pārbaudītu sistēmu", kuru atzinīgi novērtējuši daudzi topošie uzņēmēji. 

"Ņemot vērā reģionālo biznesa inkubatoru programmas pozitīvo pienesumu uzņēmējdarbības attīstībā, ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, kā EM iecerētās izmaiņas ietekmēs šīs programmas turpmāko attīstību. Mēs turpināsim diskusiju ar EM un pašvaldībām, lai netiktu pieņemti pārsteidzīgi, ar konkrētiem faktiem nepamatoti lēmumi," sacījis LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS).

Tāpat LLPA biedri ekonomikas ministram pauduši bažas, ka iekārtu granta atcelšana un transformācija par "Altum" aizdevumu kavēs jaunas uzņēmējdarbības rašanos reģionos. Pilsētu pārstāvji uzskata, ka patlaban nav pienācīgi novērtēta līdzšinējā uzņēmēju interese par "Altum" finansējumu, kā arī tās spēja finansēt biznesa projektus katrā reģionā. Tāpat esot jāņem vērā arī reģionu biznesa īpatnības, proti, aizņēmums tiek uzskatīts par pārāk riskantu instrumentu, tāpēc granti ir optimāls veids, kā stimulēt uzņēmējdarbību reģionos.

LLPA dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Atstājiet komentāru