2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Stājas spēkā vairākas būtiskas izmaiņas normatīvajos aktos

Stājas spēkā vairākas būtiskas izmaiņas normatīvajos aktos

Ar 2020.gada sākumu Latvijā stājas spēkā izmaiņas 102 tiesību aktos - 30 likumos un 72 Ministru kabineta noteikumos, kas nesīs būtiskas izmaiņas iedzīvotāju dzīvē.

Šogad tiek samazināti vai palielināti vairāki pacientu līdzmaksājumi, tostarp par ģimenes ārsta apmeklējumu personām līdz 65 gadu vecumam turpmāk jāmaksā divi eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā, savukārt līdzmaksājums par speciālista konsultāciju ir samazināts.

Ar šo gadu stājas spēkā grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumā", kas bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu samazina no deviņiem līdz astoņiem kalendārajiem mēnešiem.

No šī gada minimālo vecuma pensiju noteiks, ņemot vērā minimālās vecuma pensijas aprēķina bāzi 80 eiro apmērā, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības - 122,69 eiro apmērā, paredz Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

Iedzīvotājiem ir ieviesta iespēja pieteikties mantot otrā līmeņa pensijas, bet, ja izvēle netiks izdarīta, uzkrājums tā veicēja nāves gadījumā tiks ieskaitīts valsts pensiju speciālajā budžetā, paredz Ministru kabineta noteikumu grozījumi.

No šodienas maksimālais ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums būs 300 eiro mēnesī. Savukārt garantētais minimālo ienākumu līmenis (GMI) šogad būs 64 eiro līdzšinējo 53 eiro vietā vienai mājsaimniecībai.

Tāpat stājas spēkā Veselības ministrijas izstrādātais mediķu zemākās mēnešalgas palielināšanas modelis, kas paredz 20% pielikumu rezidentiem un 10% - pārējām ārstniecības personām. Atalgojums mediķiem gan nav ticis palielināts solītajā apmērā, jo pilna šim nolūkam nepieciešamā summa budžetā neatradās.
Elektrības rēķinos mājsaimniecībām sadales tarifa mainīgā daļa no šodienas samazināsies vidēji par 8%, aģentūru LETA informēja sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" pārstāvji. Mājsaimniecībām no šodienas samazināsies arī "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

No šodienas palielinās akcīzes nodoklis degvielai un atsevišķiem tabakas izstrādājumiem, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).
Šodien stājas spēkā arī FM izstrādātie grozījumi likumā par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli, kas paredz celt azartspēļu nodokli.

No šodienas stājas spēkā nozīmīgas Ugunsdrošības noteikumu prasības, kas paredz, ka visās privātmājās un dzīvokļos jābūt ierīkotiem autonomiem ugunsgrēka detektoriem, bet privātmājas papildus jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu.

Šodien stājas spēkā bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa virzītais likums, kas izbeidz nepilsoņu statusa piešķiršanu jaundzimušiem bērniem.
Ar janvāri stājas spēkā jaunie VAS "Latvijas pasts" universālā pasta pakalpojumu tarifi, kas paredz, ka pieaugs vēstuļu sūtīšanas izmaksas, taču citu pasta pakalpojumu cena samazināsies.

Šodien spēkā stājas grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas seškārt palielina valsts finansējumu partijām. Pirmo palielināto finanšu ieskaitījumu partijām vajadzētu saņemt jau gada sākumā.

No šī gada stājas spēkā izmaiņas 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanā, kas nosaka, ka pašvaldībām solidārā apmērā ar valsti jāpiedalās skolēnu brīvpusdienu līdzfinansēšanā.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru