2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Valsts prezidents iedzīvotājus mudina sapņot, bet darīt to gudri

Valsts prezidents iedzīvotājus mudina sapņot, bet darīt to gudri

Latvijas iedzīvotājiem nevajag bīties sapņot, bet to vajag darīt gudri, lai būtu iespējams virzīties uz sapņu piepildījumu un tas dotu labumu visai sabiedrībai, Jaungada uzrunā iedzīvotājiem mudināja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidenta skatījumā, sapņi, kuros "ieceram savu un mūsu Latvijas nākotni", dzīvo cerībās. Sapņi spēj saredzēt to, kā vēl nav, un iezīmēt jābūtību, kurp tiekties.
Levits aicināja sapņot gudri, lai varētu atbildēt uz 21.gadsimta lielajiem jautājumiem, piemēram, piedāvājot jaunu ekonomikas modeli, kur "pietiekamība būtu kā vērtība, nevis dzīšanās pēc patēriņa". "Tas nozīmē jaunu uzvedību patēriņā, citu attieksmi sociālā laukā, jaunus ikdienas paradumus gan katram no mums personīgi, gan valstīm un citiem globālajiem spēlētājiem. To pieprasa solidaritāte ar veselo saprātu, ar mūsu veselību, ar paaudzēm, kas nāks pēc mums, un ar visu dzīvo dabu," sacīja prezidents.

Prezidents atzīmēja, ka "mēs priecājamies par tehnoloģiju attīstību", tomēr ir jāvēršas arī pret šīs attīstības blakusefektiem un manipulācijām, "kas apdraud cilvēka privātumu un brīvo gribu". "Mēs, latvieši, attīstītas un stabilas valsts pārstāvji, esam vienlīdz atbildīgi meklēt, un esam arī vienlīdz spējīgi atrast nepieciešamos risinājumus," sacīja Levits, "sapņiem vienmēr ir jābūt lielākiem, nekā viens cilvēks tos spētu īstenot. Tāpēc būsim draudzīgi pret līdzcilvēku sapņiem, jo kāds no tiem var ļoti noderēt nākotnē."

Levits vēlēja Latvijas iedzīvotājiem ticību saviem spēkiem, spējai sasniegt mērķus un īstenot savus sapņus. "Es vēlu mums visiem kopā vairāk pašapziņas, domājot par savu valsti. Ne lepnību, bet to nepieciešamo pašapziņu, ar kuru droši ieiet nākamajā desmitgadē," teica Valsts prezidents.

Politiķis aicināja novērtēt to, ko trijās desmitgadēs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir izdevies sasniegt, uzsverot, ka Latvija ir pasaules attīstīto valstu pulkā. "Mūsu zinātnieki un mākslinieki pašsaprotami un augstvērtīgi darbojas pasaules līmenī, mūsu uzņēmēji nebaidās no starptautiskas konkurences. Ticība saviem spēkiem ir nepieciešama, turpinot uzlabot savu valsti," sacīja prezidents.

Prezidents novēlēja iedzīvotājiem pārliecību, kas nozīmē arī rīcību, lai vienu pēc otras risinātu problēmas, nevis nolaistu rokas to priekšā. Levits norādīja, ka katrs var kļūdīties, - to vajagot vienkārši atzīt un doties tālāk.

Valsts pirmā amatpersona aicināja uzturēt atvērtu demokrātisku diskusiju, lai vienotos par visiem labāko risinājumu. "Ir nepieciešama pārliecība un gatavība rīkoties, lai augstā nevienlīdzība nedalītu cilvēkus veiksminiekos un atstumtajos. Lai mēs pieņemtu saprātīgus lēmumus un atbildētu par to sekām. Lai nedotu tukšus solījumus," teica prezidents.

Prezidents novēlēja, lai pārliecība par savu gribu un spējām pavada Latvijas iedzīvotājus 21.gadsimta trešajā desmitgadē, uzlabojot valsti un "iekārtojot to tā, lai tā būtu mājīga mums visiem".

"Es vēlu mums cerību, ticību, pārliecību un pāri visam - mīlestību. Lai tā apņem mūsu tuvos cilvēkus, mūs visus Latgalē, Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē, mūsu mīļajā Latvijā. Lai tā apņem visus latviešus plašajā pasaulē," sacīja prezidents, piebilstot, ka par spīti it visam "Latvija ir un būs sekmīga, Latvija ir un būs jaudīga, Latvija ir un būs valsts ar lieliskiem cilvēkiem".

Atstājiet komentāru