2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Veselības ministrija iecerējusi pārņemt valsts pārziņā daļu stratēģiski svarīgo ceturtā līmeņa slimnīcu

Veselības ministrija iecerējusi pārņemt valsts pārziņā daļu stratēģiski svarīgo ceturtā līmeņa slimnīcu

Vairākām reģionālajām slimnīcām, iespējams, nāksies kļūt par zemāka līmeņa ārstniecības iestādēm. Tāpat Veselības ministrija (VM) iecerējusi pārņemt valsts pārziņā daļu stratēģiski svarīgo ceturtā līmeņa slimnīcu – Daugavpilī, Valmierā un Liepājā.

Pašlaik Latvijā ir piecu līmeņu slimnīcas. Visaugstākais līmenis ir piektais – tajā ietilpst universitāšu slimnīcas Rīgā, kas spēj nodrošināt sarežģītus medicīnas pakalpojumus, kā arī specializētās ārstniecības iestādes, piemēram, Dzemdību nams.

Pārskatot datus, tostarp par uzņemto pacientu skaitu mazākās reģionu slimnīcās, VM neizslēdz, ka vairākās slimnīcās noteiktais līmenis varētu tikt pazemināts. Dažas slimnīcas nespēj nodrošināt pakalpojumus, kā arī kvalitāti.

"Tā noruna ar slimnīcām ir, ka līmeņošana tiek ieviesta no nākamā gada 1. aprīļa, un būtu tikai normāli, ka slimnīca gadu mēģina savu saimniecību savākt, jo ir jau zināmas slimnīcas, kurām ķirurga nodrošinājuma nav pilnvērtīgs, bet tās bija apņēmības pilnas šo uzlabot," teica veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!").

Konkrētu slimnīcu nosaukumus ministre pagaidām nevēlas izpaust.

Ja līmeņu pazemināšana notiktu, ietaupītie finanšu līdzekļi tiktu novirzīti konkrētā reģiona ģimenes ārstiem un poliklīniku speciālistiem.
Tāpat VM pauž vēlmi valstij iegūt līdzdalību stratēģiski svarīgās ceturtā līmeņa slimnīcās. Runa ir par Daugavpili, Liepāju un Valmieru.

"Tā jēga būtu, ja ir labāka koordinācija starp universitāšu slimnīcām un reģionālajām slimnīcām (..). Tad ir cerība uz labāku pakalpojumu, uz labāku cilvēkresursu plānošanu, lielāku sadarbību," sacīja ministre.

Plānam par izmaiņām slimnīcu darbībā gana daudz klupšanas akmeņu saskata Latvijas Slimnīcu biedrība, piemēram, apšaubot, ka valstij būs viegli iegūt līdzdalību stratēģiski svarīgajās slimnīcās.

"Lai valsts dabūtu, teiksim, slimnīcu kapitāldaļas, jāvienojas ar īpašniekiem, un slimnīcai nekad nav viens īpašnieks, tur ir dažas slimnīcas, kurām ir padsmitos īpašnieki. Līdz ar to, vai šīs pašvaldības tā vienkārši piekritīs, ja tas notiks, kaut kāds atpirkšanas mehānisms vai vienkārši investīciju mehānisms. To mēs nezinām," teica Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Tāpat Slimnīcu biedrība apšauba, vai ārsti, kas pašlaik nopelna algu, strādājot vairākās mazajās slimnīcās, piekritīs strādāt tikai vienā, ja tādā veidā nebūs iespējas nopelnīt vismaz tikpat lielu algu, cik pašlaik.

Atstājiet komentāru