2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Reģionālajos sabiedriskā transporta pārvadājumos pasažieru skaits pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3,4

Reģionālajos sabiedriskā transporta pārvadājumos pasažieru skaits pirmajā ceturksnī pieaudzis par 3,4

Reģionālajos sabiedriskā transporta pārvadājumos šogad pirmajā ceturksnī pārvadāti 11,16 miljoni pasažieru, kas ir par 3,4% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Autotransporta direkcijas publiskotais pārskats "Sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari raksturojošie rādītāji un pārskaitītās valsts budžeta dotācijas 2019.gada pirmajā ceturksnī".

Kopumā Latvijā pirmajā ceturksnī Latvijā sabiedriskajā transportā pārvadāti 59,511 miljoni pasažieru, kas ir par 1,1% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. No kopējā pārvadāto pasažieru skaita 81,3% jeb 48,351 miljons pasažieru pārvadāts republikas pilsētas maršrutos (Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī), kamēr 7,6% jeb 4,546 miljoni pasažieru pārvadāti reģionālos vietējās nozīmes maršrutos, 4,3% jeb 2,572 miljoni pasažieru - reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutos un 6,8% jeb 4,043 miljoni pasažieru - pārvadājumos pa dzelzceļu.

Reģionālajā maršrutu tīklā pa dzelzceļu pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis par 4,3% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos ar autobusu pārvadāto pasažierus skaits audzis par 5,3%, bet reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos ar autobusu pārvadāto pasažieru skaits palielinājies par 1,7%.


 
Reģionālajos vietējās nozīmes pārvadājumos Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Rīgas reģionos šogad pirmajā ceturksnī kopējais pārvadāto skaits audzis, tostarp Kurzemē pieaugums bijis par 2,7%, Zemgalē - par 2,7%, Vidzemē - par 3,2% un Rīgas reģionā - par 2,2%. Savukārt Latgalē kopējais pārvadāto pasažieru skaits samazinājies par 4,4%, ko Autotransporta direkcija skaidro ar maršrutu tīkla optimizāciju, alternatīva transporta izmantošanu.

No kopējā reģionālajā maršrutu tīklā pārvadāto pasažieru skaita par maksu pārvadāti 84,3% pasažieru, bez maksas pārvadāti 11% pasažieru un 4,7% pasažieru bija ar daudzbērnu ģimenes statusu.
 
Pilsētās kopējais pārvadāto pasažieru skaits 2019.gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 0,5% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, ko Autotransporta direkcija skaidro ar braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju loka paplašināšanu, jo kategorijā "Ar pašvaldību noteiktiem braukšanas maksas atvieglojumiem" šogad pirmajā ceturksnī pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis par 1,6 miljoniem jeb 6%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Vienlaikus republikas pilsētu pārvadājumos 2019.gada pirmajā ceturksnī bijis būtisks par maksu pārvadāto pasažieru skaita samazinājums - par 1,4 miljoniem pasažieru jeb 9%.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

Atstājiet komentāru