2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Sākas Eiroparlamenta vēlēšanu nedēļa: iecirkņu darba laiki, vēlēšanu kārtība

Sākas Eiroparlamenta vēlēšanu nedēļa: iecirkņu darba laiki, vēlēšanu kārtība

Šonedēļ Latvijā un visā Eiropas Savienībā notiks Eiropas parlamenta vēlēšanas. Vēlēšanu nedēļā iecirkņos varēs iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmām. Atklājot vēlēšanu nedēļu, Centrālā vēlēšanu komisija un Eiropas Parlamenta birojs Latvijā rīkos preses konferenci, lai atgādinātu par balsošanas kārtību.

Šodien oficiāli sākas Eiropas Parlamenta vēlēšanu nedēļa. Sestdien ir vēlēšanu diena 25. maijā. Šajā nedēļā atveras visi Latvijas vēlēšanu iecirkņi. Šodien un rīt tie strādā dežūrrežīmā, kad balsot nevar. Tas, ko var darīt, pieteikt balsošanu atrašanās vietā tiem cilvēkiem, kuri veselības dēļ nevarēs ierasties balsot. Savukārt trešdien sākas jau iepriekšējā balsošana, kas notiks trešdien, ceturtdien un piektdien noteiktos laikos. Sestdien ir vēlēšanu diena. Iepriekšējās balsošanas laikā šoreiz pirmo reizi būs iespēja balsot, vai nu savā vēlēšanu iecirknī, vai, ja savs vēlēšanu iecirknis nobalsošanai nav ērts, tad izmantot iespēju balsot citā tuvākajā iecirknī. Tomēr jāņem vērā, ja izmantosiet šo iespēju, tad tas prasīs nedaudz ilgāku laiku, nekā balsojot savā iecirknī, jo vēlēšanu iecirkņa komisija veiks iecirkņa maiņu un pārliecināsies, vai jūs neesat nobalsojis iepriekš.

Visi vēlēšanu iecirkņi savu darbu uzsāks 20.maijā.

20. maijā no plkst. 17.00 līdz 20.00 un 21. maijā no plkst. 9.00 līdz 12.00 vēlēšanu iecirkņos vēlētājiem būs pieejamas priekšvēlēšanu programmas, visi vēlēšanām reģistrētie kandidātu saraksti un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā norādītās ziņas par deputātu kandidātiem. Tāpat vēlētāji varēs iesniegt rakstveida iesniegumus par balsošanas organizēšanu vēlētāja atrašanās vietā, ja vēlētāja veselības stāvokļa dēļ nav iespējams nobalsot iecirknī vai vēlētājs ir slimnieku aprūpētājs.

Šogad papildus tiks nodrošināta arī iespēja balsot iepriekš – 22., 23. un 24.maijā. Šajās dienās tie vēlētāji, kuriem nebūs iespēja balsot savā vēlēšanu iecirknī, varēs to izdarīt arī citā iecirknī, ja starp vēlētāja iecirkni un iecirkni, kurā viņš vēlas balsot, būs iespējams nodrošināt tiešsaistes datu apmaiņu. Balsojot citā iecirknī, vēlētājam jāieplāno ilgāks laiks, kas būs jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu iecirkņa komisija sazināsies ar iecirkni, kura sarakstā vēlētājs iekļauts, un veiks iecirkņa maiņu.

Iecirkņu darba laiks iepriekšējās balsošanas dienās:

22. maijā no 17.00 līdz 20.00 

23. maijā no 9.00 līdz 12.00 

24. maijā no 10.00 līdz 16.00

Visi vēlēšanu iecirkņi 25. maijā būs pieejami no plkst. 7.00 līdz 20.00.

Vēlēšanu dienā vēlētājiem  jābalso iecirknī, kura sarakstā viņi iekļauti.

Atstājiet komentāru