2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kristīgā pasaule atzīmē Pūpolsvētdienu

Kristīgā pasaule atzīmē Pūpolsvētdienu

Kristīgā pasaule 14.aprīlī atzīmē Pūpolsvētdienu.Pūpolsvētdiena ievada Kluso nedēļu, kas simbolizē Jēzus dzīves pēdējo nedēļu. Kristus šajā dienā ieradās Jeruzalemē, kur ļaudis, viņu sagaidot, māja ar palmu zariem, tādēļ šī diena nosaukta par Palmu svētdienu.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas mājas lapā norādīts, ka Latvijā Lieldienu laikā parasti viskrāšņāk zied pūpoli, tāpēc Latvijā šo dienu biežāk mēdz saukt par Pūpolsvētdienu.

Tajā arī lasāms, ka Pūpolsvētdienas un Klusās nedēļas notikumi aicina pieminēt Kristus ciešanu ceļu, kā arī mudina pārdomāt, vai mēs ar savu būtību stāvam aiz tā, ko runājam.

Savukārt, pēc seno latviešu tradīcijām šī diena ietilpst pavasara svētku laikā, kas ilgst aptuveni nedēļu, iekļaujot arī Lieldienas. Latviešu Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts, stāsta, ka Latvijā šī diena tika atzīmēta jau ilgu laiku pirms kristietības ienākšanas. Līdz mūsdienām ir saglabājušās tradīcijas, kas ir saistītas ar pēršanu ar pūpoliem, teicot arī šos vārdus „virbo, virbo veselību iekšā, slimību ārā”.

Tāpat tieši Pūpolsvētdienā ļaudis ir gājuši no rīta pirms saullēkta mazgāt muti ūdenī un sveikt cits citu. Citos novados arī pēc tam plašāk atzīmējuši – gājuši ciemos un svinējuši šo dienu, pēdējā laikā akcentējot šīs senās tradīcijas nonākšanu līdz mūsdienām tieši caur Pūpolsvētdienu.

Atstājiet komentāru