2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Poļu tautas liktenis Latvijā cieši savijies ar latviešu un citu  te dzīvojošo tautu likteņiem

Poļu tautas liktenis Latvijā cieši savijies ar latviešu un citu te dzīvojošo tautu likteņiem

polu 1
Jēkabpils poļu biedrības aktīva biedre, kora dziedātāja Sofija Kovaļevska un Jēkabpils poļu biedrības goda viese Staņislava Počajeveca

Jēkabpils Poļu biedrība šoruden svinēs 20 gadu jubileju. Tā ir viena no pirmajām Jēkabpilī dibinātajām mazākumtautību biedrībām. No pirmās dienas biedrībā darbojas Staņislava Počajeveca (dzimusi Miļtoviča), Sofija Podžuna (dzimusi Kovaļevska) un Rihards Barkovskis. Laikraksta „Ceturtdiena" pielikums „Latvija – mūsu mājas" Jēkabpils poļu biedrības „Rodacy" ilggadējos biedrus aicināja uz sarunu par dzīvi, par poļu, latviešu un citu tautību cilvēku kopīgajiem likteņiem, priekiem un bēdām, dzīvojot Latvijā.

Tikšanās noritēja pie Staņislavas Počajevecas, kura ciemiņus cienāja ar kafiju un pašceptiem žagariņiem, izrādot poļu tautai tik raksturīgo viesmīlību. Sākam sarunu par Jēkabpils poļu biedrību, bet stāstījums mūs aizved tālā pagātnē, kad Sofija Podžuna un Staņislava Počajeveca vēl bija jaunas meitenes. Viņas stāsta par savām ģimenēm, vecākiem, par mūžā piedzīvoto. Katras liktenis un stāstījums ir tā vērts, lai uzrakstītu grāmatu. Šoreiz piedāvājām tikai nelielus atmiņu fragmentus no notikumiem bagātā mūža, kāds bijis šīm poļu sievām. Viņas, dzīvojot Latvijā, piedzīvojušas un izcietušas tos pašus pārbaudījumus, kādi bija latviešu tautai un joprojām spējušas saglabāt optimismu un gaišu skatu uz dzīvi.

Atstājiet komentāru