2019.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Poļi ēdienkartē izmanto daudz sviesta un krējuma

edien 1
„Tatarins”, ko bija iespēja baudīt biedrības rīkotajā poļu virtuves vakarā.

Poļu ēdieniem raksturīga skābena garša, tie ir ļoti sātīgi. Tiem pievieno daudz sviesta un krējuma. Poļi uzturā lieto ceptu gaļu. Ļoti iecienīts ēdiens ir biezputra. To pasniedz kā gaļas ēdienu piedevu. Poļi iecienījuši arī dažādas mērces.

Viens no poļu nacionālajiem ēdieniem ir „Bigošs", ko Jēkabpils Poļu biedrība gatavoja, rīkojot poļu virtuves vakaru. Poļu biedrības dalībnieces Staņislava Počajeveca un Sofija Podžuna stāsta, ka „Bigošs" ir kāpostu ēdiens, ko gatavo trīs dienas un kuram pievieno septiņas dažādas gaļas. Pirmajā dienā skābētus kāpostus sautē ar liellopa gaļu, aitas gaļu, nākamāja tiem pievieno cūkgaļu un turpina sautēt, bet trešajā dienā pievieno visdažādākās desas. Sautējums jāsautē uz nelielas liesmas. Skābētiem kāpostiem, kuri bagātināti ar dažādas – cūkas, liellopu, aitas – gaļas, arī kūpinājumu, mednieku desām, speķa un desas gabaliņiem, esot fantastiska garša, tā simtkārtīgi bagātinājusi to sautēto kāpostu garšu, kurus pasniedz svētkos.

Atstājiet komentāru