2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” piedāvā zobu higiēnista pakalpojumus

SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” piedāvā zobu higiēnista pakalpojumus

Mēdz teikt, ka skaists smaids un veseli, kopti zobi ir katra cilvēka rota. Turklāt zobu stāvoklis arī atspoguļo mūsu vispārējo veselību, tāpēc regulāra mutes dobuma pārbaude un kopšana ir ne tikai higiēnas, bet arī profilakses pasākums. Zobu higiēna ir tik būtiska, ka jau vairākus gadus zobārsti tai pat atvēlējuši veselu mēnesi – visbiežāk novembri, pasludinot to par zobu higiēnas mēnesi, lai vērstu papildu uzmanību, cik ļoti šīs ikdienas procedūras ir vērtīgas un nepieciešamas.

Ikviens no mums zina, ka zobi jātīra no rīta un vakarā, nereti pēc ēdienreizēm mēdzam ķerties pie košļenēm, kas palīdz atbrīvot zobus no ēdiena pārpalikumiem. Bet vai tas ir viss, ko varam darīt zobu higiēnas labā? Par to saruna ar SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” zobu higiēnisti Daigu Runci.

- Kas ir zobu higiēna un, kāpēc tā ir svarīga?

D.R.: Mutē ir ļoti daudz un dažādu baktēriju un katra pilda savu funkciju. Ir gan labās, gan sliktās un tās kopā veido mutes mikrobiomu. Daļa no baktērijām var izraisīt zobu bojājumus un smaganu iekaisumu. Tas var novest pie smaganu asiņošanas un pat pie zobu izkrišanas. Profesionālās zobu higiēnas laikā tiek noņemts baktēriju pilnais mīkstais aplikums un zobakmens no visiem zobiem, pat grūti aizsniedzamajās vietās. Tā ir nepieciešama, lai ilgtermiņā saglabātu veselus zobus un nerastos dažādas mutes saslimšanas. Pazīmes, kas liecina par profesionālās zobu higiēnas nepieciešamību ir: asiņojošas, sāpīgas, sarkanas vai zilas smaganas, slikta elpa, atsegušies vai jūtīgi zobu kakliņi. Procedūras laikā tiek izmantots ultraskaņas skeileris un manuālie instrumenti. Kad aplikums un zobakmens ir noņemts, zobi tiek izdiegoti un nopulēti.

- No cik gadiem pirmo reizi jāapmeklē zobu higiēnists un kas ir Jūsu klienti?

D.R.: Zobu higiēnista klients ir jebkurš cilvēks, nav nozīme vecuma grupai. Pirmā vizīte pie zobu higiēnista ir ieteicama 2,5 - 3 gadu vecumā, kad ir pilns piena sakodiens. Apmeklējuma biežums ir atkarīgs no kariesa riska grupas. Optimāli zobārsts un zobu higiēnists ir jāapmeklē reizi sešos mēnešos vai arī pēc zobu higiēnista vai zobārsta rekomendācijas.

- Vai ir atšķirības darbā ar pieaugušajiem un bērniem?

D.R.: Darbā ar bērniem vai jebkuru citu pacientu grupu ir jābūt iejūtīgam, empātiskam. Visa pamatā ir pozitīva komunikācija un savstarpējā kontakta nodibināšana. Katrs pacients ir jāiepazīstina ar manipulācijām, kas tiks veiktas. Jāizvēlas valoda un termini, ko saprot pacients. Viņam nevajadzētu just kaunu vai nosodījumu. Darbā ar bērniem ir jābūt ļoti pacietīgam, maigam, jāiegūst bērna uzticība, jābūt gatavam pielietot fantāziju. Bērns ir pakāpeniski jāiepazīstina ar zobārstniecības aparatūru, instrumentiem, jāsniedz paskaidrojumi “bērnu valodā”, piemēram, pūsteris jāsauc par vējiņu, jāļauj to izjust uz rokas, lai bērns pārliecinātos, ka tas neizraisa sāpes. Pirmā vizīte ir vairāk kā iepazīšanās, nevajadzētu uzreiz sākt ar procedūru, ja nav sadarbības ar bērnu. Ar pieaugušajiem ir nedaudz vieglāk. Pirmā vizīte nav jāvelta iepazīstināšanai ar kabinetu, bet var jau veikt manipulācijas.

- Bērns pie zobu higiēnista jāved pēc vizītes pie zobārsta vai otrādi?

D.R.: Vispirms ir jāved pie zobu higiēnista, lai rastos iespaids par zobārstniecības kabinetu. Zobu higiēnists sīki un smalki izskaidros, kā pareizi tīrīt zobus, cik bieži, cik ilgi. Palīdzēs izprast zobu mazgāšanas nozīmi, notīrīs zobus, aplicēs fluorīdus saturošus līdzekļus pret kariesu. Vizītes pie zobu higiēnista pamazām pieradina pie manipulācijām, tādā veidā mazinot bailes no zobārstniecības.

- Cik bieži ir jātīra zobi un kā to pareizi darīt?

D.R.: Mutes dobums jāsāk kopt jau zīdaiņa vecumā ar samitrinātu marlīti notīrot smaganas, mēli un vaigus no iekšpuses. Zobi jātīra līdz ar pirmā zobiņa parādīšanos, jau tad, kad zobiņu tikai nedaudz var redzēt caur smaganu. Nav jāgaida, kad zobs izaugs pilnībā vai izaugs visi zobi. Jo ātrāk tiks sākti mazgāt zobiņi, jo mazāka iespēja rasties kariesam. Kamēr pirmais zobiņš nav izšķīlies līdz galam, mutes dobums ir jātīra ar ūdenī samitrinātu marles gabaliņu vai uzpirksteni. Pirmajam zobiņam pilnīgi izšķiļoties ir jāsāk lietot zīdaiņu zobu sukas ar īpaši mīkstiem sariņiem. Zobu mazgāšana, biežums nemainās. Mainās tikai zobu pastas daudzums. Ir pierādīts, ka mazgājot zobus divas minūtes, zobs tiek kārtīgi nomazgāts no visām virsmām. Tomēr ir jāpievērš liela uzmanība zobu birstes un zobu pastas izvēlei. Izvēloties pareizi, zobu tīrīšana ir daudz efektīvāka. Ja runa ir par bērniem, tad ļoti svarīga ir zobu pārmazgāšana, kas jāveic vecākiem pēc katras zobu mazgāšanas, jo bērna motorika nav tik attīstīta kā pieaugušajiem un tas liedz zobus iztīrīt pietiekami labi. Tas nenozīmē, ka pašam bērnam nav jāmazgā zobi, bet vecākiem ir jāpārbauda, cik labi zobiņi ir izmazgāti. Bērna zobi jāpārmazgā apmēram līdz 12 gadu vecumam. Protams, ka nedrīkst aizmirst par zobu diegu, kas jāizmanto katru vakaru pirms zobu mazgāšanas gan bērniem, gan pieaugušajiem.

- Kas jāņem vērā, izvēloties atbilstošu zobu birsti un zobu pastu?

D.R.: Zobu pasta jāizvēlas ar neitrālu garšu. Zobu pastas sastāvā obligāti ir jābūt fluorīdiem 1000-1500ppm. Zobu pastas daudzums, kas jāliek uz zobu birstes atšķiras – līdz divu gadu vecumam jāliek plāns slānītis, no trīs gadu vecuma pastas daudzums jāpalielina līdz “zirņa lielumam” un no sešu gadu vecuma rekomendē zobu pastu likt pa visu zobu birstes galviņu. Bērni nedrīkst lietot baltinošās pastas, balinošās pastas un pastas ar antibakteriālu darbību. Jālieto neabrazīvas pastas, piemēram, ELMEX Caries Protection. Zobu birstei jābūt ar mīkstiem sariņiem. Bērniem domātās zobu birstes ir ar mazāku galviņu un kātu, lai varētu efektīvi iztīrīt zobus. Lai bērnam padarītu patīkamāku zobu tīrīšanu, es iesaku zobu birstes izvēlē iesaistīt arī bērnu.

- Vai ir pareizi lietot elektriskās zobu birstes?

D.R.: Elektriskā zobu birste aplikumu noņem daudz efektīvāk nekā manuāli lietojamā zobu birste. Tā veic 62000 vibrējošas kustības minūtē. Elektriskajām zobu birstēm jau ir ieprogrammēts divu minūšu taimeris, respektīvi, tā pati izslēdzas, kad ir pagājušas divas minūtes. Philips Sonicare zobu birstes ir pieejamas ar bluetooth funkciju, kas ļauj zobu birsti savienot ar aplikāciju telefonā, kas bērniem zobu tīrīšanu padarīs daudz jautrāku. Elektriskajām zobu birstēm ir spiediena sensors, kas brīdinās par to, ka tiek pielietots pārāk liels spēks tīrot zobus. Philips zobu birstēm ir dažādi intensitātes režīmi. Elektriskā zobu birste ir liels ieguldījums zobu veselībā, tāpēc arī viena ģimene var lietot vienu elektriskās zobu birstes kātu un mainīt tikai galviņas, katram ģimenes loceklim nav jābūt savai elektriskajai zobu birstei, tikai galviņai.

- Rūpējoties par zobiem, daudzi pēc ēdienreizēm lieto košļājamās gumijas vai tīrot zobus izmanto zobu bakstāmos, zobu diegu vai mutes skalojamos līdzekļus. Vai tas dod kādu efektu?

D.R.: Košļājamā gumija palielina siekalu sekrēciju jeb izdalīšanos, kas veicina dabīgu siekalu izdalīšanos un palīdz notīrīt pārtikas pārpalikumus. Iesaku izvēlēties košļājamo gumiju, kuras sastāva ir ksilitols, kas ir draudzīgais saldinātājs zobiem. Es neiesaku izmantot zobu bakstāmos, tie var traumēt smaganas. Mutes skalojamie jālieto tikai tādā gadījumā, ja to iesaka zobārsts vai zobu higiēnists. Zobu diegs ir ļoti svarīgs, jo tikai tā var iztīrīt aplikumu starp zobiem. Netīrot zobu starpas, netiek notīrītas 40% no zobu virsmas. Alternatīva zobu diegam ir starpzobu birstītes, kas ir arī jāizmanto atsevišķos gadījumos, bet to izmēri atšķirās. Lai neapjuktu piedāvājumu klāstā, ir jādodas pie zobu higiēnista, kurš piemeklēs pareizo izmēru. Gan zobu diegu, gan starpzobu birstītes ir jāprot pareizi lietot un to arī iemāca zobu higiēnists. Izmantojot šos palīglīdzekļus, var pasargāt zobus no bojāšanās.

- Cik bieži ir jāapmeklē zobu higiēnists?

D.R.: Zobu higiēnista apmeklējumu biežums ir atkarīgs ne tikai no saslimšanām vai ikdienas ieradumiem, bet arī no tā, cik ļoti cilvēks rūpējas par saviem zobiem. Protams, ka es kā zobu higiēnists veicu higiēnu un apmācu pacientu, kā rūpēties par saviem zobiem, bet vai to tiešām pacients arī darīs, tas jau ir pavisam cits jautājums. Es cenšos motivēt savus pacientus mainīt savus ieradumus un vairāk pievērst uzmanību zobu kopšanai, jo, ja nav kārtība mutē, tad nevar arī gaidīt kārtību organismā. Baktērijas, kas ir mutē, ceļo pa visu organismu, tāpēc ir jāapmeklē higiēnists, kas veiks profesionālo zobu higiēnu un, protams, ka arī zobārsts, lai veiktu nepieciešamo ārstēšanu. Cilvēkiem ar sirds asinsvadu saslimšanām vai cukura diabētu ir biežāk jāapmeklē zobu higiēnists, bet apmeklējumu biežums var arī samazināties, ja pēc regulārām vizītēm esmu guvusi pārliecību, ka pacients izdara savu mājas darbu.

- Kāds ir Jēkabpils reģionālās slimnīcas higiēnista cenrādis?

D.R.: Zobu higiēna pieaugušajiem maksā 40 eiro. Bērniem līdz 18 gadiem šis pakalpojums ir bez maksas jeb valsts apmaksāts vienu reizi gadā, kā arī 7,11 un 12 gadu vecumā šis pakalpojums ir valsts apmaksāts divas reizes gadā. Ir arī iespējams uzlikt silantu, bet tas ir maksas pakalpojums. Vizīti var pieteikt gan zvanot uz poliklīnikas reģistratūru, gan izmantojot e-pierakstu. Rindas nav garas, nav ilgi jāgaida.

- Kādi šobrīd noteikti ierobežojumi, apmeklējot zobārstu?

D.R.: Zobu higiēnista apmeklējumam bērniem līdz 12 gadu vecumam nav ierobežojumu, bet bērniem no 12 gadu vecumam ir jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, derīgs ir arī skolās veiktais tests ar negatīvu rezultātu. Pieaugušajiem jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, derīgs negatīvs RNS testa rezultāts (siekalu vai oro/nazofaringeālais tests).

- Kāpēc izvēlējāties zobu higiēnista profesiju un, ko darāt ārpus darba tiešajiem pienākumiem?

D.R.: Mana profesijas izvēle nav tas ideālais variants, kad jau bērnu dārzā būtu sapņojusi kļūt par zobu higiēnisti. Viss notika lēni un pamazām, vidusskolas pēdējās klasēs, kad tiešām bija jāpieņem lēmums, ko tad īsti izvēlēties. Domājām visa ģimene. Bija jālīdzsvaro vēlmes ar iespējām, jāsaprot, vai mana izvēlētā joma būs vajadzīga vienmēr un visur, un līdz ar to es būtu pieprasīta darba tirgū. Mans galvenais uzstādījums ir – jebkurš darbs ir labs, bet tas jādara profesionāli un pēc labākās sirdsapziņas. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā strādāju kopš šī gada augusta. Strādāju ar jaunu aparatūru un aprīkojumu. Brīvo laiku maksimāli cenšos pavadīt aktīvi. Visbiežāk pastaigājos vai skrienu ar savu mīluli, suni Aleksu. Gara pastaiga pēc nogurdinošas dienas ir vislabākais veids kā restartēties. Man ir sēdošs darbs, tāpēc ir jāvingro, lai ar laiku nerastos veselības problēmas.

- Un visbeidzot – ko novēliet sev, savai ģimenei, kolēģiem, klientiem un Latvijai Valsts svētkos?

D.R.: Sargāt un kopt mūsu zemi, sargāt un kopt mūsu valodu, kultūru, latviskās tradīcijas un darba tikumu - visu, kas dārgs mums pašiem un kas stiprina mūsu valsti! Lai mūs nekad nepamet mīlestība, rūpes un lepnums par savu ģimeni un par savu valsti! 

- Paldies par sarunu!

Foto: No privāta arhīva

Komentāri (0-1/1)

  • Aigars
    24.11.2021 22:34
    Jēkabpilī 51% vakcinēto!!!?Iznāk,ka Jēkabpils slimnīcas pakalpojumus neizmanto 49% novada iedzīvotāju???Medicīnas personālam brīvdienas-par to Meļnikova klusē!?

Atstājiet komentāru