2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Robežnieki: Ja gribi savu biznesu, tam ir jābūt tavai sirdslietai un tev jābūt iekšā savā biznesā (FOTO)

Jēkabpiliešiem jau vairāk kā desmit gadus ir iespēja iegādāties kvalitatīvus vietējā ražojuma gaļas produktus veikalā “Pie Dainas” Bebru ielas mikrorajonā. Šī gada 9.februārī veikals atzīmēja savu desmit gadu jubileju, kas pandēmijas dēļ noritēja klusi, darbinieku lokā. Kādi ir bijuši šie gadi biznesā, kā mazajiem uzņēmējiem klājas pandēmijas laikā un, kādi ir nākotnes plāni – par šiem un citiem jautājumiem, Radio1.lv uz sarunu aicināja veikala īpašniekus Dainu un Māri Robežniekus.

-    Veikalam “Pie Dainas” nemanot aizritējuši jau desmit gadi, vai atcerieties, kā tas viss sākās?

Daina un Māris:
Kad sākām, galvenā doma bija – “mēs taisām savu biznesu, lai vecumdienās nav jāstrādā pie cita darba devēja, lai esam paši sev noteicēji”. Mums šajā jomā bija gana liela pieredze, esam gaļu tirgojuši ilgus gadus gan Jēkabpils tirgū, gan strādājuši “Gaļas namā”, kur mums bija laba skola šajā biznesā, par to no sirds paldies “Viesuļiem”. Kopumā ar gaļu un gaļas produktu tirdzniecību strādājam jau 30 gadus. Savā biznesā pirmie pieci gadi bija grūti, skaitījām katru centu, kamēr izmaksājām kredītus, kas tika ņemti biznesa uzsākšanai. Kad kredīti bija izmaksāti, varēja uzelpot un domāt par attīstību. 

-    Kā desmit gados mainījies veikala “Pie Dainas” piedāvājuma klāsts?

Daina un Māris:
Pa šiem gadiem esam tirdzniecību dažādojuši, pie mums veikalā ir lielāks tirgotās produkcijas sortiments. Klāt Ulbrokas gaļas izstrādājumiem ir nācis bagātīgs garšvielu klāsts no Lietuvas, Rēzeknes gaļas kombināta izstrādājumi, “Forever” cīsiņi, Imantas ceptuves un “Donas” maize, zemnieku saimniecības “Cielavas” dārzeņi, Līvānu saldējums, piedāvājumā ir arī liellopa gaļa. Pie mums var iegādāties gan maltu gaļu, gan nopirkt gaļu un uz vietas bez maksas samalt. Esam iegādājušies jaunu vitrīnu un plānojam vēl paplašināt produkcijas klāstu ar Ķekavas vistas gaļas izstrādājumiem. Tāpat arī, ja kādam ir piedāvājumā teļa vai aitas gaļa, mēs varētu sadarboties un arī šos produktus tirgot. Mēs strādājam klientam, ņemam vērā pircēju vēlmes un esam pateicīgi saviem uzticīgajiem klientiem, kas mūsu darbu ir novērtējuši un gadiem ilgi izvēlas mūsu tirgoto produkciju. 

-    Kāds ir bijis pandēmijas laiks biznesā? 

Daina un Māris: Tas joprojām turpinās un ir smags periods. Liels pārbaudījums biznesam un mums. Kolektīvā gandrīz visi esam vakcinējušies, ievērojam visas epidemioloģiskās prasības. Jāatzīst, ka lielākais pārbaudījums ir nevis prasību ievērošana, ko, lai reizēm cik sarežģīti, var izpildīt un pildām, bet gan emocionālā spriedze, dusmas un neapmierinātība, ko nācās un joprojām nākas uzklausīt no cilvēkiem, kas patiesībā dusmojas uz valdības pieņemtajiem lēmumiem un aizliegumiem, ne mums, bet viņu emociju izvirdumu nākas uzklausīt mums. Bija periods, kad atbilstoši veikala platībai, tajā drīkstēja ienākt tikai viens pircējs un te nācās saskarties ar cilvēku neizpratni, ja veikalā netika ielaisti no vienas mājsaimniecības - vīrs un sieva, bija jāuzklausa replikas: “Vienā gultā gulēt varam, bet kopā ieiet veikalā – nē!” Taču ielaist abus nebija mūsu kompetencē, jo sodi par pārkāpumu bargi, līdz pat 5000 eiro. Mūs bieži pārbauda policija, kā tiek ievēroti epidemioloģiskie noteikumi, jāteic, ka viņu darbs ir profesionāls un korekts, mūsu klientus netraucējošs. Tagad vasarā ir nedaudz vieglāk, saslimstības rādītāji mazinājušies un veikalā vienlaikus drīkst atrasties divi pircēji. Lai mazinātu rindu un pircēja uzturēšanās laiku veikalā, saviem klientiem piedāvājam iepriekš vēlamos produktus pasūtīt pa tālruni 29253292, tad atbraucot vai atnākot uz veikalu atliek vien paņemt savu pasūtījumu, kas neaizņem daudz laika.

-    Vai pircēju vēlmes desmit gados ir mainījušās?

Daina un Māris:
Kvalitatīvi gaļas produkti vienmēr ir bijuši pieprasīti un tie, kuriem garšo gaļa to savai ēdienkartei izvēlas, kā pirms desmit gadiem, tā arī tagad. Taču pieprasījums ir mainījies. Lielāka vēlme ir pēc šašlikiem un ne tikai vasarā, kā arī pēc mazāk trekniem gaļas produktu izstrādājumiem. Pie mums var iegādāties šašlikus dažādās marinādēs, visas receptes ir mūsu izstrādātas. Ik pa laikam piedāvājam kādu jaunumu. Vispirms jauno recepti izmēģinām ģimenes un radu lokā, ļaujot testēt, kā garšo, ja garšo, piedāvājam arī veikalā. Šovasar vispieprasītākais ir bijis šašliks sinepju marinādē. Jāteic, ka tas ir izkonkurējis agrāk tik populāro – šašliku kefīra marinādē. Tāpat arī iecienīti ir mūsu cepeši, kotletes, karbonādes un “irbītes”. Mums ir īpašs šašlika piedāvājums no karbonādes bez treknuma tiem, kuri mīl liesu produkciju. Šiem pircējiem piedāvājumā ir arī šķiņķīši bez ādas. Saviem gaļas izstrādājumiem pamatā izmantojam tradicionālās garšvielas – sāli, piparus un ķiplokus, kas ir pamatu pamats garšīgai gaļai. Turklāt ķiplokus un sīpolus vienmēr pievienojam svaigus un tas piešķir produktiem īpašu aromātu, kāds nav, ja pievieno pulverī saberztus vai kaltētus dārzeņus.

-    Kāda ir veikala “Pie Dainas" komanda?

Daina un Māris:
Saliedēta un uzticama. Dita un Edgars šeit strādā jau no veikala pirmās dienās. Santa pāris gadus. Mums ir paveicies ar labiem darbiniekiem, kuriem varam pilnībā uzticēties, zinot, ka viss tiks izdarīts vislabākajā kārtībā. Mēs ar Māri, abi esam labs tandēms, saprotam viens otru no pusvārda, lai gan raksturos atšķirīgi. Es esmu strauja, ātri iekarstu, ja kas neiet kā vajag, varu pateikt arī asus vārdus, esmu tieša, ja kas nepatīk – saku acīs, bet tikpat ātri es nomierinos, dusmu ilgi neturu. Māris ir mierīgs un rāms, tikpat kā nekad nepaceļ balsi, neiekarst. Tāpēc ļoti retajās reizēs, kad Māris iekarst, zinu droši, ka kaut kas patiešām nav labi, jo viņu izsist no līdzsvara ir gandrīz neiespējami. Pamazām biznesā iesaistās mūsu meita Ginta, kurai nākotnē plānojam nodot veikalu, jo mūžīgi jau neskriesi, nav tālu laiks, kad gribēsies atpūsties un dzīvot bez steigas un spriedzes.

-    Kā vērtējat biznesa vidi un vai Jēkabpilī ir liela konkurence?

Daina un Māris: Ja runājam par konkurenci, jā, Jēkabpilī gaļas un gaļas produktu tirdzniecībā ir liela konkurence, jo šo produkciju tirgo gandrīz katrā pārtikas veikalā. Mūsu veiksme – uzticīgs klients, kas novērtē kvalitāti un vēlas iegādāties produktus, kas ir kā mājas ražojums. Mēs visu gatavojam uz vietas un ar savām rokām, mums nav tehnoloģisku ražošanas līniju, viss ir svaigs un garšīgs, ražots kā priekš sevis, nelielos apjomos. Paldies klientiem, kas to novērtē, mums ir prieks censties.

Savukārt runājot par biznesa vidi, jāatzīst, ka mazais uzņēmējs ne vienmēr Jēkabpilī tiek sadzirdēts. Mūsu sāpe, pirms kāda laika iepretim veikalam izvietotā ceļazīme – stāvēt aizliegts. To izvietoja pašvaldības uzņēmuma autobusu parka interesēs. Mūsu veikals ir tuvu, pilsētas autobusu maršrutu pieturvietai un tiek skaidrots, ja iepretim veikalam apstājas transporta līdzeklis, tas traucē pilsētas autobusam iebraukt pieturvietā. Mēs konsultējāmies pie jurista un noskaidrojām, ka šāds aizliegums var būt 25 metrus līdz pieturvietai, bet te ir nobloķēts viss ielas posms. Norāde, ka klienti var izmantot nelielo stāvlaukumu pirms veikala, nav risinājums, jo tas gandrīz vienmēr ir aizņemts ar transporta līdzekļiem, jo šajā ielas posmā ir izvietoti vairāki biroji. Savukārt laukums pie veikala “Beta” ir tālu un mūsdienu steidzīgie pircēji ne vienmēr, atstājot tur auto, nāks kājām uz veikalu vairākus simtus metru. Vairākkārt esam vērsušies Jēkabpils pašvaldībā, bet sapratni un pretimnākšanu tā arī neesam sagaidījuši. Protams, mums atbildēja ar garām plašām vēstulēm, kurās tika izklāstīts, kāpēc nedrīkst arī uz īsu brīdi apstāties transports iepretim veikalam, bet nebija neviena konstruktīva piedāvājuma, kā risināt problēmu. Tiesa gan, iepriekšējais mērs, pie kura bijām divas reizes uz pieņemšanu ar savu stāstu, solījās risināt šo jautājumu un meklēt risinājumu, kā pagarināt stāvlaukumu ielas malā līdz veikalam, kas atrodas pirms veikala ugunsdzēsības depo virzienā, bet, diemžēl, tas viss tā arī palika tikai sarunu līmenī. Esam nolēmuši vairāk uz domi ar savu lūgumu neiet, jo sapratām, ka atbilde būs pēc likuma burta, formāla, bez vēlmes iedziļināties lietas būtībā un rast kādu risinājumu, lai būtu ievērota gan satiksmes drošība, gan mazā uzņēmēja intereses. Aizliegums apstāties transporta līdzeklim, kaut uz īsu brīdi, iepretim veikalam, mums ir radījis ievērojamus zaudējumus, ir zudusi vesela virkne pircēju, kuri veikalā ienāca garām braucot, piestājot, lai uz ātru roku iegādātos malto gaļu vai citus produktus. Tagad šie pircēji brauc garām, jo apstāties aizliegts. Tāpēc vēlreiz gribam pateikties mūsu pastāvīgajiem klientiem, kuri par spīti visiem šķēršļiem, joprojām atrod ceļu uz veikalu.

-    Parunāsim par patīkamāku tēmu. Kas ir jūsu vaļasprieks, kur smeļaties enerģiju un spēku darbam un problēmu risināšanai?

Daina un Māris: Viennozīmīgi – ceļošana, tas ir mūsu vaļasprieks. Mēs esam ceļotāji. Varētu pat teikt savdabīgi ceļotāji, jo mums patīk visur doties kopā, esam dzirdējuši, ka daudzi pāri atvaļinājumus pavada atsevišķi, tā teikt, atpūšoties arī viens no otra, mums ir citādi, mums patīk abiem būt kopā, un vēl – mums arī patīk atgriezties vēl un vēlreiz vietās, kas ir iepatikušās, piemēram, uz vienu no Spānijai piederošajām lielākajām Kanāriju salām Tenerīfi Atlantijas okeānā vai viesnīcu “Daina” tepat Latvijā Mellužos pie jūras. Mums patīk jūra gan Latvijā, gan citur pasaulē. Šopavasar viesnīcā “Daina” bijām pirmie klienti, kolīdz tām atļāva vērt savas durvis klientiem. Šeit mums patīk ne tikai iespēja būt pie jūras, bet arī pirtis, baseini un džakuzi, ko viesnīca piedāvā. Pirms Līgo veikalā bija ļoti spraigs darbs, desmitiem kilogramu marinējām un tirgojām šašliku, gatavojoties garajām svētku dienām, liels pieprasījums bija arī pēc citas gaļas produkcijas, kad pienāca svētki bijām darbā ļoti piekusuši un nebija vairs velmes marinēt šašliku sev, kurt ugunskuru, tāpēc aizbraucām uz Bulduriem, Līgo sagaidīt pie jūras ar saulrieta ne dzīvo ugunskuru un atpūsties. Kādā no dienām, nākot no jūras un pirms došanās tālāk, skalojot kājas no smiltīm, Māris dzird kādu balsi sakām  – paldies par gardo šašliku, sveicini arī Dainu. Izrādās kaut kur Bulduros Līgo svinēja mūsu klienti ar mūsu produkciju un pateicās mums par darbu. Tas gandarī un dod enerģiju strādāt ar prieku klientu labā. 

Pandēmija mums ir liels pārbaudījums, jo mums patīk ceļot. Esam daudz kur bijuši Latvijā, ceļojuši ārpus valsts un bijuši Turcijā, Bulgārijā, Grieķijā, Spānijā un citviet. Ja mājās uz žurnālu galdiņa ir uzlikts ceļojuma čemodāns, mazbērni zina, ka drīzi vecmamma un vectēvs dosies ceļā. Esam bijuši daudzās vietās Viena no vietām, kur mums patīk bieži atgriezties ir Tenerīfes sala. Lai gan pirmais brauciens uz šo salu zināmā mērā izvērtās neveiksmīgs, tas atstāja lielu iespaidu un vēlmi šeit atgriezties vēl un vēl. Mārim tā ir mīļākā sala. Uz Tenerīfi bija mūsu pirmais ārzemju ceļojums, valodu nezinājām, salu nezinājām, nezinājām arī, cik bīstami var būt lielie viļņi, kas sitas pret krastu. Pirmajā pastaigā gar jūru, es (Daina) nezināšanas pēc iebridu ūdenī brīdī, kad vilnis plīsa pret krasta smiltīm, ūdens sitiens pa kājas potīti bija tik spēcīgs, ka salauza man kāju pie potītes. Sāpes bija lielas, bet zināšanu, kur meklēt palīdzību nulle. Es domāju, ka esmu kāju izmežģījusi, kaut kā aizkliboju līdz viesnīcai. Māris kāju apskatīja, taustot un pētot, kas noticis vienā brīdī tik stipri paspieda, ka gandrīz zaudēju samaņu un visas emocijas pārlija pār Māra galvu. Pa naktīm liku kājai kompreses, katru rītu Māris kāju stingri nosaitēja un devāmies dienas gaitās, par spīti notikušajam, neizlaidām nevienu ekskursiju, nedz uz Teides vulkānu, nedz iespēju doties zvejā ar jahtu. Atbraucot mājās, devos pie ārsta, uztaisīja rentgenu un atklājās, ka kāja bija lauzta. Ārsts jautāja, kas man salika lauzto kāju, iespieda pareizi kaulu vietā, ka tas sācis jau sadzīt. To izdarīja Māris!!! Pats nezinot, kādu labu darbu paveicis. Domāju, ja es Tenerīfē zinātu, ka man kāja lauzta, nevis tikai izmežģīta, kā domāju, es noteikti psiholoģiski justos daudz sliktāk un neizbaudītu atpūtu no sirds.

Mūsu spēks ir mūsu ģimene, mūsu bērni – meita un dēls. Meita Ginta dzīvo kopā ar mums, bet dēls Mareks ar ģimeni Nīderlandē. Ziemassvētki ir laiks, kad visa ģimene sanāk kopā. 2018.gadā, vēl pirms pandēmijas darba dēļ dēls netika uz Latviju, uz mājām Ziemassvētkos un ļoti pārdzīvoja. Mēs aizbraucām pie viņa ar lielu somu pilnu ar gardumiem no Latvijas (Red.-titulbildē Daina un Māris no ciemošanās reizes pie dēla), jo tādas rupjmaizes, kā ir pie mums, nav nekur citur. Tāpat arī tik garšīgu kūpinājumu un desu, kā ir Latvijā, nav nekur citur. Mums ir svarīga ģimene un kopābūšanas brīži, kas ir mūsu spēka avots.

-    Kāds ir jūsu padoms vai ieteikums tiem, kuri vēl tikai sapņo vai jau gatavi sākt savu biznesu?

Daina un Māris: Ja gribi savu uzņēmu, tad tam, ko plāno darīt ir jābūt tavai sirdslietai, tev jāpatīk un jāgrib to darīt, jābūt iekšā savā biznesā. Ja kāds domā, ka var sākt savu biznesu un pats sēdēt mājās vai to vadīt pa tālruni no kāda kūrorta, saņemot tikai naudu, nekas nesanāks. Ja tu nebūsi visā iekšā ar visu sirdi, nekas nesanāks. Mums ļoti patīk tas, ko darām, mēs to darām ar aizrautību un sirdsdegsmi. Man (Daina) vienmēr ir paticis gatavot ēst, tiem, kas ir ar mani kopā, ir jāēd, jo es gatavoju, ja neēd – es dusmojos. Es gatavoju ar prieku un aizrautību, pati izgudroju dažādas receptes. Tas palīdz darbā, gatavojot gan cepešus, gan kotletes, gan “irbītes”, gan šašlikus un citu gaļas produkciju. Es visu daru ar prieku un mīlestību, kā sev, kā savai ģimenei. Pircēji to jūt un bieži slavē, ka pie mums pirktie cepeši vai citi izstrādājumi izdodas garšīgi – mīksti un sulīgi. Tev savā biznesā jābūt visam – gan direktoram, gan grāmatvedim, gan preču pasūtītājam, gan apkopējai, gan šoferim, protams, ir darbinieki, ir komanda, kas dara, bet viss izdosies tikai tad, ja pats pārzināsi visus darba posmus. Ja proti pats, vari arī no otra prasīt.

-    Lai veicas un paldies par sarunu!

Komentāri (0-3/3)

  • Inguna
    10.08.2021 13:13
    Paldies veikala darbiniekiem un īpašniekiem par vienmēr sirsnīgo apkalpošanu...veikalā ir plašs preču klāsts,brīnišķīga kulinārija un galvenais vienmēr svaiga produkcija.Veiksmi turpmākajā darbībā un varbūt der padomāt par kādu vēl veikalu pilsētas centrā...
  • Ingūna
    09.08.2021 19:46
    Lai veicās, nezaudējiet optimismu un prieku. Stiprā ğimenē ir spēks. Izturību jums visiem. Prieks pie jums iegriezties pēc gaļas labumiem, tie ir izcili.
  • Inta
    09.08.2021 19:19
    Visu cieņu ! Iepērkos jau vairākus gadus! Ļoti personīga,pozītīva attieksme un ļoti laba produkcija!

Atstājiet komentāru