2024.gada 19. marts

Jāzeps

Intervija ar SIA Jēkabpils reģionālā slimnīca valdi: Jēkabpils slimnīca pārtop par vienu no modernākajām medicīnas iestādēm reģionā

Intervija ar SIA Jēkabpils reģionālā slimnīca valdi: Jēkabpils slimnīca pārtop par vienu no modernākajām medicīnas iestādēm reģionā

SIA «Jēkabpils reģionālā slimnīca» šajā gadā turpināja attīstīties, piesaistot jaunus darbiniekus, iegādājoties jaunas iekārtas, stabilizējot finansiālo situāciju un gada nogalē noslēdzot līgumu par vērienīgiem būvdarbiem, kas sāksies nākamā gada sākumā. Par to kāds bijis šis gads Jēkabpils slimnīcai tās vadības - valdes vērtējumā un kādi ir nākamā gada plāni, uz sarunu aicinājām SIA «Jēkabpils reģionālā slimnīca» valdes priekšsēdētāju Margaritu Meļņikovu, valdes locekļus – Renāru Putniņu un Robertu Spruču.

-    Kāds ir bijis šis gads kopumā visas jomās Jēkabpils slimnīcai? 

M.M. : Šis bija lielu izaicinājumu gads veselības aprūpes nozarē kopumā, kā arī stacionāro pakalpojumu sniedzējiem - slimnīcām. Īpaši izaicinoša bija otrā gada puse, kad sākās intensīva Covid-19 inficēto pacientu ārstēšana, kas valstī kopumā pārsniedz slimnīcu kapacitāti un personāla resursu. Skatoties no veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas viedokļa, mūsu slimnīca spērusi lielus un nozīmīgus soļus veselības aprūpes pakalpojumu attīstības virzienā, pakalpojumu daudzveidības pilnveidošanā un jaunu tehnoloģiju iegādē. Kā piemēru varu minēt uroloģijas pakalpojumu sniegšanas attīstību - modernās tehnoloģijas nierakmeņu skaldīšanā. Investējām arī dermatoloģijas pakalpojumu attīstībā - iegādājāmies nepieciešamās lāzerierīces dažādu ādas veidojumu noņemšanai. Krietni kvalitatīvākā veidā tiek sniegti zobārstniecības pakalpojumi, nomainīts zobārstniecības krēsls, kas ļauj pakalpojumu sniegt pavisam citā līmenī. Esam pievērsuši lielu uzmanību individuālai pieejai katram pacientam. Piemēram, dzemdību palīdzības sniegšana un sabiedrības informēšana par to, kas notiek mūsu slimnīcā, lai veidotos atgriezeniskā saite, kas mums ir ļoti svarīgi. Tas pats attiecas uz sūdzību izskatīšanas modeli, ir izveidota sūdzību izskatīšanas komisija, kas palīdz konstatēt pieļautās kļūdas, analizēt tās un novērst to atkārtošanos. Šo gadu mūsu slimnīcā varam dēvēt par rezidentu gadu! Ir izdevies piesaistīt jaunus rezidentus, kas nākotnē nodrošina speciālistu pēctecību un ļaus papildināt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas klāstu. Turklāt, ne tikai sagatavojot jaunos speciālistus, bet arī paplašinot specialitāšu loku. Piemēram, zobu higiēnists, kas nav rezidents, bet gan pirmā līmeņa speciālists. Tāpat arī – bērnu neirologs un nākotnē – bērnu ķirurgs. Mūsu vērtība ir personāls un tajā skaitā arī jauno speciālistu intereses. Cenšamies izvirzīt vairākas prioritātes veselības aprūpē un viena no mūsu prioritātēm ir traumatoloģija. Šis gads iezīmējies arī ar veiksmīgu būvniecības līguma parakstīšanu par būvdarbu uzsākšanu slimnīcas ambulatorajā un stacionārajā daļā. Gala rezultātu redzēsim 2022. gadā, kad Jēkabpils slimnīca atzīmēs 110. jubileju.

R.P.: Gads kopumā bija notikumiem bagāts, savukārt gada noslēgums ir kā dāvana, kad beidzot kā no pārpilnības raga notiek pozitīvas lietas. Esam noslēguši līgumu par slimnīcas rekonstrukciju, ir izremontētas jaunas rentgena telpas, ERAF projekta ietvaros esam iegādājušies jaunu rentgena aparātu. Šogad esam attīstījuši uroloģijas nodaļu, esam iegādājušies tehnoloģijas, kas palīdz Jēkabpils slimnīcas jaunajam speciālistam attīstīt šo nozari augsti kvalificētā līmenī, nodrošinot augstu pakalpojuma sniegšanu reģionā. Jēkabpils slimnīca var apkalpot onkoloģisko pacientu plūsmu un citus uroloģijas pacientus. Mums ir izdevies piesaistīt vairākus speciālistus. Mums vienīgajiem reģionā ambulatorajā sektorā ir lāzers, kas palīdz tikt vaļā no dažādiem ādas izaugumiem. Pēc šī pakalpojuma ir liels pieprasījums, tādēļ esam piesaistījuši vēl vienu dermatologu, jo pieprasījums pēc speciālistiem ir lielāks par piedāvājumu, tādēļ nācās meklēt papildspēkus. Esam iegādājušies zobārstniecības krēslu, kur sniedzam pakalpojumu ar labu, modernu iekārtu, ko galvenokārt izmanto bērni un sociāli neaizsargātas grupas. Zobārstniecības privātprakses bieži negrib sniegt bezmaksas pakalpojumus bērniem līdz 18 gadu vecumam. Mūsu slimnīca tos sniedz pēc valsts apmaksātām programmām. Šogad esam centušies saliedēt kolektīvu. Tāpat arī esam  ieekonomējuši finansiālā ziņā, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu mīnusiem. Esam attīstījuši vairākus jaunus pakalpojumus. Viens no tiem – ģimenes ārsts, kas pieejams cilvēkiem, kuriem nav sava ģimenes ārsta, bet ir nepieciešams šāds pakalpojums.

-    Jau tika ziņots, tomēr īsumā komentējiet virzību projektu jomā?

R.P.: 11. decembrī parakstījām būvniecības līgumu starp SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” un būvfirmu SIA “Jēkabpils PMK” par būvdarbu uzsākšanu projektā “Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca”. Projekta mērķis ir attīstīt SIA „Jēkabpils reģionālā slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūru un uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību reģiona iedzīvotājiem gan stacionārā, gan ambulatorajā daļā. Jūtamies gandarīti par būvniecības līguma noslēgšanu, kas ir liels solis uz priekšu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas projekta ietvaros. Konkursam pieteicās sešas būvfirmas, no kurām, pēc mūsu ieskatiem, izvēlējāmies labāko un lētāko variantu. Sākotnējā kontroles tāme paredzēja apmēram 7 miljonus lielus izdevumus, no kuriem tiks realizēti 85% no plānotajiem remontdarbiem. Projektā paredzēta ambulatorās un stacionārās daļas pārbūve un aprīkošana. Ir darīts viss, lai būvniecība neapdraudētu slimnīcas darbiniekus un pacientus, un sniegtie pakalpojumi būtu droši un kvalitatīvi.

-    Kā šajā gadā slimnīcai veicies finansiālā jomā? 

M.M. : Finanšu stāvoklis nav tik labs, kā bija plānots. To ietekmējis valstī izsludinātais ārkārtas stāvoklis un plānveida pakalpojumu apturēšana, kas bija pavasarī, kā arī šī brīža situācija ar personālresursu trūkumu. Tāpat arī pacientu atteikšanās no plānveida pakalpojumiem, kur pirms to veikšanas ir jānodod Covid-19 analīzes. Daudzi atteicās, nevēloties veikt analīzes un norādot, ka izmantos šo iespēju vēlāk. Analīžu veikšana ir drošības prasība, lai pasargātu personālu un pacientus. Finansiāli šo gadu pabeigsim ne sliktāk kā pagājušajā gadā, ar nelieliem mīnusiem. Līdz gada beigām finanšu situācija vēl uzlabosies, taču rezultāts nebūs tik labs kā plānojām. Ja viss būtu gājis kā plānots, šo gadu slimnīca noslēgtu bez zaudējumiem. Taču vēl pērn, kaļot plānus šim gadam, neviens nevarēja iedomāties par situāciju kāda tā ir patlaban. Protams, ir lietas, kur vēlamies uzlabojumus, piemēram, medikamentu, tieši antibiotiku izlietošanā. Šai jomai pievērsīsimies nākamajā gadā. Tāpat arī strādāsim pie pakalpojumu klāsta un apjoma palielināšanas, kas palielina ienākumus.

-    Kādas pārmaiņas šis gads nesis Jēkabpils slimnīcas nodaļu darbā?  

M.M. : Pārmaiņas ir bijušas dažādas. Šobrīd ir slēgta otrā terapijas nodaļa, kura ir pārprofilēta par Covid-19 inficēto pacientu nodaļu, tāpat arī Covid-19 inficētās personas tiek ārstētas infekciju nodaļā. Arī ginekoloģijas nodaļā daļa telpu ir pārveidota par reanimācijas nodaļu, kur tiek ārstēti smagi slimie Covid-19 pacienti. Skatoties uz tuvāko nākotni, paredzēts atvērt vēl divas Covid-19 inficēto pacientu gultas ginekoloģijas nodaļas telpās esošajā reanimācijas nodaļā. Savukārt, ginekoloģijas nodaļa tiek izvietota citās nodaļās – traumatoloģijā un ķirurģijā. Tur ir izveidotas atsevišķas palātas un ārstējošais ārsts ir ginekologs.  Pakalpojums nemainās, bet atrašanās vieta ir citur. Ņemot vērā veselības aprūpē esošo situāciju, noprotam, ka būs nepieciešams atvērt papildu gultas un paredzam, ka tas varētu būt uroloģijas nodaļā, lai nodrošinātu vidēji smagu pacientu ārstēšanu. Savukārt, uroloģijas nodaļa tiks pārcelta uz ķirurģijas nodaļu. Ņemot vērā, ka valstī kopumā valda personāla deficīts, cenšamies nodaļas pārkārtot un apvienot tā, lai ir viens profils, piemēram, ķirurģiskais atrastos vienuviet. Tas izklausās skaudri, bet Covid-19 inficēto pacientu aprūpe notiek uz pārējo nodaļu, personāla resursu un pacientu rēķina.  

R.P.: Pārmaiņas bija nepieciešamas, lai mazinātu virsstundu skaitu, lai nebūtu dubultā laika uzskaite, lai darba ražīgums būtu augstāks. Man tiešām žēl, ka šo pārmaiņu gaitā esam izbeiguši darba attiecības ar diviem profesionāliem ginekoloģijas nodaļas speciālistiem. Taču joprojām nodrošinām neatliekamo plānveida pakalpojumu ginekoloģijā un dzemdniecībā. Ir izveidoti vizuālie materiāli un filmas par jaundzimušajiem bērniem. Esam šogad saņēmuši no ROTARI kluba atbalstu jaundzimušajiem perinatālās aprūpes centrā. Izmaiņas slimnīcas nodaļu darbā ieviesa Covid-19. Mums no divām terapijas nodaļām bija jāveido viena terapijas nodaļa, savukārt otrā izvietojām gultas Covid-19 inficētajiem. Jāizsaka atzinība kolektīvam, ka mēs to varējām operatīvi paveikt. Tāpat arī gultas Covid-19 inficētajiem izveidotas infekcijas nodaļā. Esam paplašinājuši reanimācijas nodaļu uz ginekoloģijas nodaļas rēķina. Esam atvēruši jaunas reanimācijas gultas, lai varētu iedzīvotājiem nodrošināt reanimācijas pakalpojumus, jo jāsaprot, ka paralēli Covid-19 infekcijas slimībai, pastāv arī pārējās veselības problēmas, kuru pacientiem un plānoto operāciju pacientiem  ir nepieciešami reanimācijas pakalpojumi. Vēl šogad gaidām papildus piecus ventilējamos aparātus, kas mums ir ļoti nepieciešami.

-    Kādas jaunas iekārtas šogad iegādātas vai piegādātas Jēkabpils slimnīcai?

M.M.: Tas ir kluba ROTARI dāvinājums – trīs  jaundzimušo inkubatori un  jaundzimušo dzirdes skrīninga aparāts, Gistar projektā iegādājāmies autoklāvu. Tāpat arī dermatologa pakalpojumiem iegādājāmies lāzeraparāts, kā arī jauns zobārstniecības krēsls.

R.P.:  No ERAF līdzekļiem ir iegādāta mākslīgā plaušu ventilācijas iekārta, ultrasonoskopijas aparāti, portatīvais rentgens, kuru iespējams pārvietot starp nodaļām, veikta ambulatorās nodaļas rentgena kabineta rekonstrukcija, kā arī - veikta jaunas rentgena ierīces iegāde un uzstādīšana.

- Kā veicies ar jaunu speciālistu piesaisti? 

M.M.: Jāatzīmē piesaistītie sertificētie speciālisti – anesteziologi, kuri nodrošina dežūras reanimācijas nodaļā, uzņemšanas nodaļā internisti, kas nodrošina dežūras. Šobrīd tiek noslēgts līgums ar vēl vienu dermatologu ādas veidojumu noņemšanā ar lāzerprocedūru. Strādā jauns speciālists stacionārā bērnu nodaļā, vēl viens speciālists ginekoloģijā, kas veic plānveida operācijas gan stacionārā, gan dienas stacionārā. Tāpat vēl ir divi jauni fizioterapeiti, kas ambulatorajiem pacientiem sniedz fizioterapijas pakalpojumus. Esam viņus novirzījuši uz fizioterapijas un vingrojumu nodrošinājumu pacientiem ar ģimenes ārsta norīkojumu un hroniskiem pacientiem. Pēc ilgstošas prombūtnes darbu uzsākusi paliatīvās aprūpes speciāliste, kas ir arī terapeite un sniedz pakalpojumus kā dežūrterapeits un ģimenes ārsts, pacientiem, kuriem nav sava ģimenes ārsta. Pie jauniem speciālistiem jāpiemin ķirurgs un neirologs, kurš šogad beidzis rezidentūru un sācis darbu mūsu slimnīcā. Tāpat arī ķirurgs, kuram ir divas specialitātes – ķirurgs un urologs, šobrīd piesaistīts kā urologs uroloģijas nodaļā un veic operācijas uroloģijas jomā. Vēl jānosauc piektā kursa students, kurš nākamā gada beigās uzsāks rezidentūru ķirurģijā. Vēl ir divi līgumi ar jauniem speciālistiem – dermatologs un zobu higiēnists. Noslēgti arī līgumi par darbu pēc rezidentūras pabeigšanas ar bērnu neiroloģi un ginekoloģi, kā arī ir divi rezidenti ģimenes medicīnā, kas uzsākuši rezidentūru kā ģimenes ārsti. Vēl viens rezidents, ko esam piesaistījuši ir traumatologs-ortopēds. Tas nozīmē, ka 2022. gadā Jēkabpils slimnīcā būs divi jauni, patstāvīgi strādāt varoši traumatologi.

R.P.: Šogad slimnīcas darbā  esam piesaistījuši vairāk kā desmit jaunus speciālistus. 

R.S.: Jaunu speciālistu piesaiste sākas ar medicīnas akadēmijas sesto kursu, kuriem pirms diploma saņemšanas jāiziet valsts prakse. Negribētu piesaukt padomju laikus, bet rezidentu sadalei jābūt valstiskai, prakse topošajiem ārstiem jāiziet ne tikai Stradiņa slimnīcā un Gaiļezerā, bet arī reģionālajās slimnīcās. Rezidentu piesaistē reģionālajām slimnīcām nevajadzētu konkurēt citai ar citu, vai pārpirkt speciālistus citai no citas, bet šim procesam jābūt valstiski vadītam. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ir pieredzējis, profesionāls un fantastisks ārstu kolektīvs, kur līdzās “vecās raudzes” mediķiem strādā jaunie speciālisti. Te ir ko un no kā mācīties rezidentiem. Piemēram, ķirurgs Jānis Danevičs, kurš veic izcilu darbu jauno speciālistu izglītošanā, reģionā vienīgais neonatoloģijas centrs un tās vadītāja daktere Ingūna Kalēja, kas var sniegt nenovērtējamas zināšanas savā jomā, slimnīcas Bērnu nodaļa un vadītāja Aija Briška, kas strādā ar rezidentiem un vēl daudzi citi zinoši kolēģi. Jauno speciālistu apritei jābūt valstiski nodrošinātai un reģionālajām slimnīcām jābūt valsts pārziņā. Pēc pusgada īstenosies Administratīvi teritoriālā reforma un pēc tās katrā reģionā būtu jābūt savai slimnīcai, kas ir valsts pārziņā. Mediķu atalgojumam par līdzvērtīgu darbu jābūt līdzvērtīgam visas slimnīcās un tas ir jānodrošina valstij. Tad jaunie speciālisti varēs izvēlēties, kurā no slimnīcām strādāt, kurā pašvaldībā dzīvot. Lai jaunie speciālisti nāktu, strādātu un paliktu svarīgas ir ne tikai darba iespējas un skaidra apmaksas sistēma, bet arī kvalitatīva videi dzīvošanai ilgtermiņā – mājoklis, atpūtas un izklaides iespējas. 

-    Kādu Jēkabpils slimnīcas attīstību redzat nākamajā 2021. gadā? 

M.M.: Turpināsim pakalpojumu attīstību, primāri savu uzmanību vērsīsim uz traumatoloģijas pakalpojumu attīstību, kas ir ļoti akūti vajadzīga un nodrošināma augstākā kvalitātē. Tāpēc šī būs viena no mūsu prioritātēm. Tāpat arī nākamais gads būs sarežģīts saistībā ar būvniecības darbiem. Turpināsim jaunu speciālistu piesaisti gan rezidentu, gan sertificētu speciālistu piesaisti. Joprojām trūkst anesteziologu, tāpat nepieciešama traumatologa piesaiste, nepieciešams arī oftalmologs. Šobrīd ir viens rezidents, kas darbu sāks pēc vairākiem gadiem, bet ir nepieciešams sertificēts speciālists jau šobrīd. Protams, strādāsim pie pakalpojuma kvalitātes uzlabošanas. Vērsīsim uzmanību uz zāļu vadlīniju rekomendāciju izstrādi, lai vadlīnijas būtu visiem pieejams un samazinātos antibiotiku lietošana jeb virzīšanās uz efektīvu antibiotiku lietošanu. Turpināsim attīstīt perinatālo aprūpes centru. Mums ir svarīgi attīstīt arī dienas aprūpes centra operāciju bloku dažādās nozarēs  - ginekoloģijā, traumatoloģijā, otolaringoloģijā. Skatīsimies uz ambulatoro pakalpojumu speciālistu darba organizāciju, lai uzlabotu pacientu pieteikšanās iespējas. Ir sūdzības, ka grūti sazvanīt stacionāra reģistratūru, uzlabojot gan tehnisko pusi, gan pacienta reģistrēšanas sistēmu. Esam jau uzlabojuši pierakstu, izveidojot e-pastu pieraksts@jrslimnīca.lv, kur pacients var pierakstīties, izmantojot e-pasta starpniecību. Paredzēts ieviest atgādinājuma īsziņas par pieraksta esamību un lūgumu informēt, ja pacients nevar ierasties, lai viņa vietā pierakstītu citu pacientu un neveidotos «tukšie logi», un nebūtu speciālista laika nelietderīgs patēriņš. Turpināsim arī personāla atalgojuma politikas aktualizāciju un maiņu atbilstoši padarītajam darbam, lai atvagojums būtu pievilcīgs gan speciālistam, gan izdevīgs ārstniecības iestādei. 

R.P.: Tas ko gribētu redzēt, laika posmā no 2021.- 2027. gadam, septiņu gadu Eiropas struktūrfondu plānu, ko mēs esam izstrādājuši un jau šogad iesnieguši CFLA, cerot, ka varēsim paplašināt slimnīcu, lai pielāgotu tās darbību Covid-19 situācijai, lai veidotu modernu, ērtu vidi mūsu pacientiem ar palātām, kurās ir viens divi pacienti. Plānojam attīstīt traumatoloģiju, kas mums ir nopietns uzdevums. Ārstu deficīts ir izteikts, taču mēs esam apņēmības pilni traumatoloģiju attīstīt, tā ir prioritāte ne vienā, bet vairākos gados. Plānojam attīstīt dienas stacionāru uroloģijā un maz invazīvos maksas pakalpojumus ambulatorajā uroloģijā. Tāpat turpināsim attīstīt infrastruktūru, turpināsim slimnīcas rekonstrukciju. Ir izstrādāts energoefektivitātes projekts, kur mēs plānojam attīstīt slimnīcu un poliklīniku, veidojot to kā vienotu ansambli. Ceru, ka mums izdosies iegūt Eiropas līdzekļus un modernizēt slimnīcu. 

R.S.: Nākamajā gadā vēl joprojām mums nāksies pielāgoties Covid-19 situācijai un tāpēc kalt lielus plānus attīstībā nav īstais brīdis. Primārais – nodrošināt pacientu kvalitatīvu ārstēšanu, nodrošināt, lai ikviens, kas pie mums atnāk – saņemtu kvalitatīvu pakalpojumu. Nākamgad slimnīcā un poliklīnikā norisināsies būvdarbi, kas prasīs no kolektīva lielu atdevi. Tāpat arī turpināsies iekšējie kvalitatīvie procesi, slimnīcas kolektīvs ir attīstībā un mēs būsim pietiekoši noslogoti iekšējo procesu sakārtošanā un pakalpojumu nodrošināšanā, uzlabojot pamatlietas. Primāri darbā ieviešot empātijas principus un iejūtīgu attieksmi pret pacientiem, ņemot piemēru no līderiem šajā jomā, piemēram, Klīvlendas hospitāļa. 

-    Kāds ir Jūsu vēlējums slimnīcas kolektīvam, pacientiem un laikraksta «Ceturtdiena» lasītājiem Ziemassvētkos un Jaunajā 2021.gadā ?

M.M.: Vēlu visiem stipru veselību, mīlestību un cilvēcību, lai mēs vairāk domātu par līdzcilvēkiem un sevi, prast uzmundrināt un atbalstīt vienam otru, lai nākamais gads ir krietni vieglāks, veselīgāks un stabilāks par aizejošo. Ja atbalstīsim viens otru, nebūsim egocentriski un vērsti uz sevi, un domāsim par citu līdzcilvēku veselību, ja domāsim par savu paveikto darbu ietekmi uz citiem, esmu pārliecināta, ka visiem kļūs krietni vieglāk un valstī kopumā tiksim uz stabilākas nots. No sirds pasakos visiem Jēkabpils reģionālās slimnīcas kolēģiem un kopumā medicīnas jomā strādājošajiem par paveikto darbu! 

R.P.: Visiem veselību, izturību, pacietību, sapratni, jo laiks ir diezgan haotisks, vīruss ienesis korekcijas mūsu dzīvē. Atcerēsimies, lai izvairītos no vīrusa mums ir jābūt disciplinētiem  pret sevi, sekot līdzi, ko darām, maksimāli izvairīties no tā, lai paši neinficētos un neinficētu citus. Kolektīvam gribu pateikt lielu paldies par viņu izturību, sapratni un spēju organizēties, mobilizēties šajā grūtajā brīdī. Mēs visi strādājam uz izdegšanas robežas, paldies, ka esat gatavi darbam, ja mums ārsts aiziet karantīnā, vienmēr ir kāds, kas gatavs biežāk aizvietot un strādāt vairāk, lai pacientiem pakalpojums tiktu sniegts. Vēlu visiem mierīgus, ģimeniskus un sirds siltus Ziemassvētkus katram savā mājā, ne ciemos un Laimīgu jauno gadu !

R.S.: Apzināties katram sirdī un dvēselē to mīlestības apjomu, ko varam sniegt cits citam šajā laikā, šajos svētkos. Apzināties mīlestību pamatu, kas ir mūsos, kas ļauj mums visiem turēties kopā un mīlēt citam citu. Atteiksimies no egoisma un vēlmes kaut ko iegūt uz cita rēķina, nevis vampirēt, bet dot, jo mēs nezinām, kas mūs sagaida šīs pandēmijas laikā. Mēs nezinām, kurš varam saslimt un kāda būs slimības gaita – viegla, vidēji smaga  vai smaga un varbūt mūsu rīcībā būs tikai šīs pēdējās 14 dienas… Tāpēc mīliet cits citu, atbalstiet un skatieties, ko varat darīt viens otra labā, aizmirstot par egoismu un apzinoties otra cilvēka vērtību, viņa dzīvības vērtību. Iespējams pandēmija ir skola, kurā esam mēs visi, lai mācītos mīlestību, tāpēc mīlēsim,  būsim pozitīvi un to enerģiju, ko sniedz kosmoss, dzīve izmantosim, lai mīlētu savu tuvāko. 

-    Paldies par sarunu !