2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils jaunais novads pēc reformas: aplēses par mandātu sadalījumu - septiņi saraksti dalītu 19 vietas

Jēkabpils jaunais novads pēc reformas: aplēses par mandātu sadalījumu - septiņi saraksti dalītu 19 vietas

Sabiedrisko mediju portāls lsm.lv veicis pētījumu, kā pēc jaunās novadu reformas tiktu sadalīti deputātu mandāti 2021.gada pašvaldību vēlēšanās jaunajā Jēkabpils novadā. Pētījums veikts, balstoties uz 2017.gada vēlēšanu rezultātiem. Saskaņā ar pētījumu, pēc administratīvi teritoriālās reformas, jaunajā Jēkabpils novada pašvaldībā 19 deputātu vietas sadalīs septiņi saraksti, savukārt 13 saraksti, kuru deputāti patlaban ir ievēlēti Jēkabpils pilsētas, kā arī Jēkabpils, Krustpils, Aknīstes, Viesītes un Salas novadu domēs, paliktu aiz svītras.

Saskaņā ar sabiedrisko mediju portāla veikto pētījumu nākamajās pašvaldību vēlēšanās ieguvēja būs Jēkabpils reģionālā partija, kas prognozējoši iegūtu piecas vietas jeb 26,32 % no vietu skaita. Patlaban, rēķinot procentuāli, Jēkabpils reģionālajai partijai Jēkabpils pilsētā un apkārtējo novadu domēs kopā pieder 12,5% balsu. Trīs nākamās partijas, kas 2021.gada pašvaldību vēlēšanās prognozējoši iegūtu procentuāli vienādu mandātu skaitu, proti, katra trīs jeb 15,79% ir – Nacionālā apvienība (tagad – 12,5%),  LZS (tagad-10,94%) un Saskaņa (tagad-6,25%). Tālāk ar katra ar diviem deputātu mandātiem jeb 10,53% sekotu “Vienotība” (tagad-7,81%) un LZP (tagad – 4,69%). Pašvaldībā iekļuvušo politisko spēku sarakstu noslēgtu Salas novada apvienība “Vienoti novadam” (tagad- 9,23%), kas iegūtu vienu deputātu mandātu jeb  5,26%. Pārējās partijas un politisko spēku apvienības, kas šobrīd ir ievēlētas pilsētas un novadu domēs, saskaņā ar pētījuma prognozēm, pēc 2021.gada deputātu mandātus neiegūtu. 

Tas nozīmē, ka prognozējoši no Jēkabpils domes šībrīža politiskajiem spēkiem deputāta mandātu nesaņemtu partija – Gods kalpot mūsu Latvijai, Latgales partija, KPV LV un Latvijas reģionu apvienība.

No Aknīstes novada šībrīža domē esošajiem politiskajiem spēkiem jaunajā Jēkabpils novadā neiekļūtu neviena no vēlētāju apvienībām – Vienoti novadam, Vienoti novada izaugsmei, Jauniešu apvienība un Nacionālā apvienība. Tiesa gan Nacionālā apvienība kā politiskais spēks tiks pārstāvēta jaunajā domē, kopumā iegūstot 15,79% mandātu jeb trīs deputātu vietas, bet vai ievēlēto deputātu vidū būtu kāds no Aknīstes, to šobrīd prognozēt ir gandrīz neiespējami.

No Salas novada pašvaldībā patlaban pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem – vēlētāju apvienība “Vienoti novadam”, Jēkabpils reģionālā partija un Nacionālā apvienība – visi būs pārstāvēti jaunajā Jēkabpils novada pašvaldībā, taču, cik to vidū būs deputātu no Salas novada prognozēt grūti.

No Viesītes novada šībrīža politiskajiem spēkiem – Viesītes novads – mūsu mājas, Vienoti novadam, Strādāsim kopā, Rite – Viesītes novadam un NA+Viesītes novadam un Sēlijai - jaunajā Jēkabpils novadā deputātu mandātu neiegūtu neviens saraksts.

No Jēkabpils novada domē šobrīd ievēlētajiem politiskajiem spēkiem deputātu mandātu neiegūtu vēlētāju apvienība “Savam novadam”. Saskaņā ar prognozēm pārējie politiskie spēki – LZS, LZP, Jēkabpils reģionālā partija un Nacionālā apvienība jaunajā novada domē būs pārstāvēta, taču, cik politiķu vidū būs deputātu no Jēkabpils novada netiek prognozēts.

No Krustpils novada domi šobrīd pārstāvošajiem politiskajiem spēkiem -  Vienotība, Nacionālā apvienība, LZS, Jēkabpils reģionālā partija un Saskaņa – jaunajā Jēkabpils novada domē prognozējoši būs pārstāvēti visi, taču, cik būs deputātu tieši no Krustpils novada, jautājums paliek atklāts.

Sabiedrisko mediju portāls vēsta, ja 19 deputātu vietas pēc reformas pašvaldībā sadala 17 saraksti, tad koalīcijas veidošana varētu kļūt visai aizraujoša – šādu situāciju var modelēt jaunajā Jēkabpils novadā.  Zaudētāji būtu vietējie politiskie spēki. No visiem lokālajiem sarakstiem tikai vienam izdodas iekarot kaut vienu vietu jaunajā pašvaldībā, pārvarot 5% barjeru. Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, uzsver, ka vēlētāji pašvaldību vēlēšanās balso par to, ko viņi redz, zina un pazīst jeb par vietējiem līderiem. Tādēļ īpaši būtiski būs tas, kuriem politiskajiem spēkiem izdosies piesaistīt vietējos līderus saviem sarakstiem. Tomēr konkurence vietējiem ar nacionālā līmeņa politiskajiem spēkiem nebūs vienlīdzīga. Jaunajā Jēkabpils novadā vēlētajiem no mazākajiem novadiem, piemēram, Aknīstes, būs jāpacenšas, lai ievēlētu savus līderus – šī novada balsotāji ir tikai 6,4 % no kopā jaunajā novadā nodotajām balsīm. Gandrīz puse balsotāju varētu būt no Jēkabpils pilsētas.

Sabiedrisko mediju portāla prognozes liecina, ka balsu īpasvars jaunajā Jēkabpils novadā, balstoties uz 2017.gada pašvaldību vēlēšanu datiem, procentuāli sadalītos sekojoši: Jēkabpils pilsēta – 49,4%, Krustpils novads 13,4%, Jēkabpils novads – 11,6%, Viesītes novads – 9,8%, Salas novads – 8% un Aknīstes novads – 6,4%.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 15. oktobrī, vienojās par novadu reformas plānu, kas paredz pašreizējo 119 pašvaldību vietā izveidot 39. Saskaņā ar reformu paredzēts veidot Jēkabpils novadu, kurā ietilps – Jēkabpils pilsēta, kā arī Jēkabpils, Aknīstes, Krustpils, Viesītes un Salas novadi. Pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce valdības sēdē sacīja, ka ministrijām un arī Saeimas frakcijām ir vēlme pieņemt likumu līdz 2020. gada maijam, lai likums būtu spēkā gadu pirms vēlēšanām.

Avots: lsm.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Es no laukiem
    17.10.2019 19:21
    Tad jau ar steigu novadu politisko apvienību deputātiem jāstājas lielajās partijās, citādi no laukiem jaunajā domē nebūs neviens. Galīgi mūs atstās novārtā...

Atstājiet komentāru