2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aizdomās par 1,8 miljonu eiro izkrāpšanu Eiropas Prokuratūra kratījusi Līvānu mēra māju; Vaivods norāda, ka tas saistīts ar viena no bijušo izpilddirektoru darbībām (PAPILDINĀTS 2X)

Aizdomās par 1,8 miljonu eiro izkrāpšanu Eiropas Prokuratūra kratījusi Līvānu mēra māju; Vaivods norāda, ka tas saistīts ar viena no bijušo izpilddirektoru darbībām (PAPILDINĀTS 2X)

Eiropas Prokuratūra (EPPO) trešdien, 19. oktobrī, veic kratīšanu Līvānos saistībā ar aizdomām par 1,8 miljonu eiro izkrāpšanu no Eiropas fondiem, lasāms prokuratūras "Twitter" kontā, informē portāls DELFI.  KNAB portālam "Delfi" apliecināja, ka birojs trešdien sniedza atbalstu Eiropas Prokuratūrai. Tā kā procesa virzītājs ir Eiropas Prokuratūra, KNAB nav tiesīgs izpaust plašāku informāciju.

Radio1.lv sazinājās ar Līvānu novada domes priekšsēdētāju Andri Vaivodu, kurš apstiprina, ka pārbaude bijusi, bet notikušo par kratīšanu nesauc. Tāpat arī nevarot teikt, ka būtu notikusi krāpšana 1,8 miljoni eiro apmērā, jo tā esot kopējā  projekta summa, kura līdzekļu izlietošanu pārbauda. Iespējamās izkrāptās līdzekļu summas apmēru noteiks izmeklēšana. Viņš apliecināja, ka viņam nav izvirzīta nedz apsūdzība, nedz noteikts kāds statuss. Andris Vaivods turpinot savu darbu kā ierasts. Viņš uzsvēra, ka izmeklēšanas nolūkā plašāku informāciju par notikušajām darbībām sniegt nevarot, vienīgi piebilda, ka šī pārbaude notikusi saistībā ar viena no pašvaldības bijušo izpilddirektoru darbībām.

Vaivods sacīja: "Nezinu, vai tās ir kratīšanas vai kas. Vienkārši informācijas iegūšana, sniegšana. Sniedza informāciju, es arī sniedzu informāciju attiecībā par iepriekšējā mana izpilddirektora darbību Līvānu novadā. Es jums pateicu visu, ko es varu teikt. Viss, es vairāk nevaru nosaukt ne vārdā, ne uzvārdā."

Arī ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Izmeklējot iespējamo Eiropas Savienības fondu izkrāpšanu 1,8 miljonu eiro apmērā, trešdien veikta kratīšana Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda (LA) privātīpašumā. Eiropas prokuratūra (EPPO) izmeklē iespējamo ES fondu izkrāpšanu 1,8 miljonu eiro apmērā, kas ir saistīta ar projektiem par ražošanas infrastruktūras izbūvi Līvānu pilsētā, un šodien sadarbībā ar KNAB veiktas procesuālās darbības, tostarp, kratīšanas gan Līvānu novada domē, gan domes priekšsēdētāja privātīpašumā, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas pārstāvis Eiropas Prokuratūrā, prokurors Gatis Doniks. Izmeklēšana norit jau ilgāku laiku, bet tagad tajā iestājusies fāze, kas kļuvusi publiska. Patlaban neviena amatpersona nav aizturēta un nevienai amatpersonai nav piemērots procesuālais statuss. Prokurors apliecināja, ka "laiks rādīs" vai lietā būs aizdomās turētie. "Iegūtajiem pierādījumiem būs analīze, un tiks izdarīti secinājumi, un domāju, ka bez aizdomās turētajiem nepaliksim," sacīja Doniks. KNAB arī aģentūrai LETA apstiprināja, ka šodien sniedzis atbalstu EPPO, bet, ņemot vērā, ka procesa virzītājs ir EPPO, KNAB nav tiesīgs izpaust plašāku informāciju.

Savukārt Centrālajā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) skaidroja, ka CFLA ir informēta par izmeklēšanu un sniedz visu nepieciešamo atbalstu tiesībsargājošajām institūcijām. Šajā izmeklēšanas posmā CFLA precīzāku informāciju par projektu nevar sniegt, jo tā ir EPPO kompetence.

Portāls DELFI informē, ka pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem Līvānu novada pašvaldība pēdējos pāris gados publicējusi vairākus paziņojumus par līgumiem, kas saistīti ar ražošanas ēkas būvniecību Līvānos, Celtniecības ielā.

Šā gada jūnijā izlemts slēgt 3,41 miljonu eiro vērtu līgumu par SIA "Jēkabpils PMK" par ražošanas ēkas jaunbūvi Līvānu industriālajā zonā Celtniecības ielā 9, Līvānos, bet augustā publicēts paziņojums par 19 600 eiro vērtiem būvuzraudzības pakalpojumiem Līvānos, Celtniecības ielā 9, kur par uzvarētāju novada dome atzinusi SIA "Vires".

Iepriekš – 2021. gada sākumā – IUB Līvānu novada dome bija publicējusi paziņojums par 1,34 miljonu eiro vērta līguma slēgšanu ar šo pašu uzņēmumu "Jēkabpils PMK" par angāra un pievedceļa būvniecību uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai Līvānu industriālajā zonā, Celtniecības ielā 7 un Celtniecības ielā 9, Līvānos, Līvānu novadā.

Tāpat 2021. gada sākumā IUB publicēts Līvānu novada pašvaldības paziņojums par 18 000 eiro vērta līguma slēgšanu ar individuālo komersantu "Būvzinis-J" par būvuzraudzības pakalpojumiem angāra un pievedceļa būvniecībai, ieskaitot angāra gāzes apgādes pieslēgumu Celtniecības ielā 7 un Celtniecības ielā 9, Līvānos.

Savukārt 2021. gada maijā izlemts slēgt 10 314 eiro vērtu līgumu ar SIA "Sēlijas enerģija" par gāzes apgādes pieslēgumu angāram Celtniecības ielā 9, Līvānos.

2020. gadā Līvānu novada pašvaldība IUB nav publicējusi paziņojumus par apjomīgiem projektiem.

Jau ziņots, ka pērn 1. jūnijā, savu praktisko darbību sāka EPPO, kuras mērķis ir aizsargāt Eiropas Savienības finanšu intereses. Prokuratūra ir atbildīga par izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un apsūdzības uzturēšanu tiesā par tādiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas skar ES finanšu intereses.

Kolēģija sastāv no Eiropas galvenā prokurora un visu dalībvalstu Eiropas prokuroriem.

Komentāri (0-5/5)

  • Buksis
    19.10.2022 23:27
    Tad nesapratu- ko īsti meklēja kratīšanā mēra mājā? Izpilddirektoru? A ko šis tur dara? Piešļūc, kamēr šamējais darbā?
  • Ludis
    19.10.2022 23:13
    Mēsls dodas mēslainē. Poētiski.
    Taču kā ar viņa noziedzīgo izdarību sekām?
  • Viktors
    19.10.2022 20:10
    Godīgais Vaivods sasmērējās ieraugot Eiropas naudiņu
  • Ivars
    19.10.2022 18:53
    Ha ha ha, kurš vēl vainīgs būs un uz ko vels vainu Vaivods.
  • Kaislīgais novērotājs
    19.10.2022 17:12
    Bet kā tādu šepti varēja izgrozīt bez izpilddirektora ziņas?
    Uldis kaut zināja vai nezināja,ļoti interesanti.

Atstājiet komentāru