2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās" - iepazīstinām ar Jēkabpils novada kolektīviem (FOTO)

Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās" - iepazīstinām ar Jēkabpils novada kolektīviem (FOTO)

Svētdien, 2.jūlijā, notiek Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās". Dziesmu un deju svētku 150 jubilejas gadā gājienā pirmo reizi kopā satiksies dalībnieki no jaunizveidotajiem Latvijas novadiem. Gājienā būs pārstāvēta Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Sēlija un Latgale.

Šogad uz XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem no Jēkabpils novada devušies 990 dalībnieki no 42 kolektīviem -  kori, deju kolektīvi, folkloras kopas, vokālie ansambļi, pūtēju orķestri, mazākumtautības kolektīvi, kā arī amatniecības centra „Māzers” kolektīvs. 

Iepazīstinām ar Jēkabpils novada kolektīviem Dziesmu un deju svētkos.

Šogad uz Dziesmu un deju svētkiem dodas 340 koru kolektīvu dalībnieki no 8 dažādiem koriem. 

Zasas Tautas nama jauktais koris "Putni"



Zasas Tautas nama jauktais koris "Putni" savu kopā būšanu aizsāka 2011. gadā, salidojot dziedošajiem Putniem no Jēkabpils pilsētas, Ābeļiem, Dunavas, Zasas, Rubeņu, Leimaņu un Kalna pagastiem. Esam jautrs un aizrautīgs kolektīvs, kurš, diriģentes Santas Kasparsones vadībā, no sirds kopā strādā, dzied un, protams, arī atpūšās. Šo divpadsmit gadu garumā ar skanīgām dziesmām esam pieskandinājuši visus Latvijas novadus un piedalījušies Dziesmu svētkos Kanādā. Dziesma ir mūsu prieks, aizrautība un sirds. Mūsu kora devīze: "Ar putniem dzīvot vieglāk!"

Jēkabpils Tautas nama sieviešu koris "Unda"



Unda, Unda - vienmēr mundra! Koristes par sevi saka - esam vairāk nekā trīsdesmit Undu meitenes. Undu meitas māk i sirdīs trāpīt, i sirdis lāpīt - ar dziesmu vien, ar dziesmu vien! Mīlot dziesmu, mēs izdziedam dzīvi, mīlot dzīvi, mēs izdziedam dziesmu! Ko vairāk vēlēties? Kora enerģijas lādiņš ir diriģente Sandra Bondare. Ar mīļās diriģentes cilvēcību, neatlaidību un koristu dzīves gudrību lieliski izdodas apvienot svarīgāko - ģimeni un mēģinājumus. Trallinot pa skanīgu dziesmu taciņu, žvadzinot prieka pilnu maciņu - tā svētkos ierodas mundrās Undu meitenes!

Krustpils kultūras centra jauktais koris "Noskaņa"



"Lai Jums laba Noskaņa" - tāda ir kora no Jēkabpils devīze! Mēs esam jauktais koris "Noskaņa", kurš jau vairāk kā ceturtdaļgadsimta sev mājvietu radis pilsētā pie upes - Krustpils kultūras centrā. Kora raksturu veido diriģente Ilze un kormeistare Iveta. Tas ir gana darbietilpīgs process, jo, kā jau novadu robežā mītošiem, kora dalībniekiem piemīt gan sēļu spīts, gan latgaļu straujums un sirsnība, gan zemgaļu pamatīgums. Mēs protam gan strādāt, gan, protams, atpūsties, bet visvairāk mums patīk un gūstam baudījumu koncertējot, kad dzirdam savu klausītāju aplausus. Mēs zinām, ka "dziedāt ir LAIME"!

Krustpils kultūras centra senioru jauktais koris "Atvasara"



Ja kādreiz gadās, ka dvēsele pagurst un dienas šķiet pelēkas, tad - dziediet! Šajos mirkļos dvēsele gavilē, acis mirdz, un tu neesi viens. Krustpils kultūras centra senioru jauktais koris "Atvasara" dibināts 1994. gada 10. novembrī un pulcē 32 dziedātājus. Ilgus gadus kora diriģente bija Skaidrīte Pugača. "Atvasara" dod savu artavu pilsētas un novada kultūras dzīvē, sniedzot koncertus visdažādākajos pasākumos, un ir visu pēdējo 29 gadu Dziesmu un deju svētku dalībnieks. Augstākais sasniegums - iegūtais Zelta diploms 2014. gada Pasaules koru olimpiādes atklātajā konkursā.

Sēlpils Tautas nama jauktais koris "Sēlpils"



Sēlpils Tautas nama jauktais koris "Sēlpils" - maza pērle Sēlijā, Daugavas krastā. Kolektīva sākums atrodams 1919. gadā. Gadiem ejot mainījusies dziedātāju paaudze, bet mīlestība pret savu novadu un dziesmu dzīvojusi un augusi, tiecoties uz lielo mērķi - Dziesmu un Deju svētkiem Rīgā!

Viesītes kultūras centra "Sēlija" jauktais koris "Viesīte"



Esam jauktais koris “Viesīte”, kas, jau gandrīz 40 gadus, darbojas, mūsuprāt, skaistākajā Sēlijas mazpilsētā - Viesītē. Kora sastāvu veido 36 dalībnieki. Laikam ejot mainās diriģentu un dziedātāju paaudze, un kopš 2004. gada kora vadību ir pārņēmuši Liene un Reinis Grīnhofi. Lai arī esam dažādi, mūs vieno mīlestība uz mūziku un dziesmu, vienmēr esam atvērti jauniem muzikālo krāsu un nianšu meklējumiem, radošām idejām un eksperimentiem. Lai acis mirdz, lai skan dziesma! Lai tās spēks mūs vieno!

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauktais koris "Ritums"



Balsis dzirdu, dziesmu dzirdu. Kas tur skaņi gavilē? Jauni puiši, jaunas meitas - tie nāk kopā gavilēt! Korī “Ritums” tik daudz pozitīvu emociju, lietu un lietutiņu piedzīvots kopā! Ir tik labi skanēt savai skolai, savai pilsētai, mūsu Latvijai! "Ritumā" valda draudzība, jautrība un, galvenais, dziedātkāre gan mēģinājumos, gan ārpus tiem. Kori jau 14. gadu vada sparīgā un talantīgā diriģente Sandra Bondare, kura ar savu neatlaidību un sirsnību ir kora galvenais enerģijas un spēka avots. Ritums, Ritums, Ritums, HEI! Tikai ritot uz priekšu, ir iespējams sasniegt savus mērķus! Ritam! 

Jēkabpils 3.vidusskolas jauktais koris "Triole"



Jauniešu koris "Triole" Jēkabpils 3. vidusskolā izveidots pēc mūzikas skolotāju - Ligitas Ašnevicas un Sandras Bondares - iniciatīvas. Kolektīva nosaukums ir zīmīgs - "Triole", saistība ar skaitli - 3. Ilgus gadus korim bija 2 diriģentes un koris, te, lūk, arī nosaukums, 2+1=3 (Triole). Šobrīd kolektīvu vada diriģente - Santa Kasparsone, korī dzied 63 dziedātāji un kora mājas ir Jēkabpils 3. vidusskola jau 30. gadu. "Triole lai skan!" 

Dziesmu un jeju svētkos piedalīsies 38 dalībnieki no diviem senioru kolektīviem .

Biržu tautas nama senioru deju kolektīvs "Neķer kreņķi"



Tā kā Biržu tautas nama senioru deju kolektīvs "Neķer kreņķi" ir izveidojies salīdzinoši nesen, tad šī būs pirmā reize, kad piedalīsimies Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos! Dejotāji ar prieku nāk kopā, lai baudītu neaizmirstamus mirkļus dejā, kā arī pārsteigt un iepriecināt līdzcilvēkus! Kopā pavadītais laiks liek labāk justies un vairāk smaidīt!

Krustpils kultūras centra senioru deju kolektīvs "Krustpilietis"



Krustpils kultūras centra senioru deju kolektīvs "Krustpilietis" savus pastāvēšanas gadus skaita no 1987. gada. "Krustpilietis" - tie ir ļaudis, kas savu ikdienu ir pakārtojuši dejošanai un atraduši tajā dzīves jēgu. Bez "Krustpilieša" nav iedomājami ne kultūras centra rīkotie pasākumi, ne Jēkabpils pilsētas svētki, koncertējot Dānijā, Vācijā un Norvēģijā, nesis Jēkabpils un Latvijas vārdu pasaulē. Deju kolektīvā "Krustpilietis" dejo 18 brīnišķīgi cilvēki, kas kolektīvu uzskata par otru ģimeni.

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies 229 dejotāji no 10 vidējās paaudzes deju 10 kolektīviem.

Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Ieleja"



Vidējās paaudzes deju kolektīvs "Ieleja" ir radies apvienojoties Aknīstes puses aktīvākajiem dejotājiem. Lepojamies ar mūsu vadītāju Aivaru Ieleju, kurš ir spējis mūs vienot un vadījis cauri deju lokiem visus šos daudzos gadus. Prieks, ka atkal visi kopā esam Dziesmu un Deju svētkos! Lai lustīgi un no sirds!

Biržu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kastanis"



Biržu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kastanis" šogad pirmo reizi piedalīsies Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos! Kolektīvā visi esam atraktīvi, radoši, jautri, reizēm tik atšķirīgi un reizēm tik līdzīgi, bet visus kopā mūs vieno mīlestība pret deju, dejotprieks un kopā būšana!

Jēkabpils tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Delve"



Gluži kā senvārdā ar nozīmi "lāča ķepa", "Delvē" slēpjas gan rotaļīgums un delverīgums, gan spēks un pamatīgums. Vien gadu atpakaļ satiekoties, viņi spējuši radīt saliedētu un darboties spējīgu kolektīvu. Gados tīri jauni, daži jau pieredzes bagāti, bet citi vēl tikko sākuši savas dejas gaitas. Tāda nu ir "DELVE"! Pašā ceļa sākumā, bet aiz muguras jau divas skates, dalība pilsētas svētkos un “Sēlija rotā”, iegūti jauni deju draugi un kopā izdejoti koncerti, nosvinēta 1. gada jubileja. Klāt pirmie lielie deju svētki, ko "Delve" piedzīvos kopā! Cerams, ka priekšā vēl garš, skaists, piedzīvojumiem bagāts ceļš ejams! 

Krustpils kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kreicburga"



Ja dejotājs ir iemīlējis deju, tad deja runā savu valodu un vienaldzīgs nevar palikt ne skatītājs, ne dejotājs pats. Un "Kreicburgā" vienaldzīgo nav! Iznesīgi, cēli, pat godbijīgi - tādi ir "Kreicburgas" puiši un meitas dejā. Viņus vieno dzīvesprieks un dejotprieks! 

Leimaņu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Deldze"



Leimaņu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Deldze" uz savu pirmo mēģinājumu sanāca 1997. gada 16. janvārī. Ar nelielu 5 gadu pārtraukumu esam izveidojušies par saliedētu, draudzīgu un brīžiem nerātnu kolektīvu. Vairums dejotāju vēl ir no sākuma kolektīva kodola. Šajos gados mums bijuši 3 vadītāji. Ja pirmsākumos meklējām tērpus pa tuvākajiem kultūras namiem un šuvām paši, tad šobrīd priecājamies par esošajiem krāšņajiem tērpu komplektiem. Kolektīva nosaukums "Deldze" netulkojas, tas saistās ar kaut ko dzirksteļojošu un dedzinošu kā mēs paši. Esam piedalījušies 5 deju svētkos. 

Rubenes tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Rasa"



Rubenes tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Rasa" - kolektīvs ar nopietnu gadu stāžu. Kolektīvu veido stipras ģimenes. Dejas dzirksts mantota paaudzēs, kas apvieno, iedvesmo, dara stiprus un pārliecinātus. 

Salas tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Letkiss"



Kolektīvs jūt sevi kā daļu no Latvijas un ar mīlestību iesaistās Latvijas kultūras mantojumu saglabāšanā caur latviešu tautas dejas, skatuviskās dejas uzturēšanu kolektīva darbībā, lai mēs apzinātos to kā mūsu kultūras vērtību, piedalītos tās izzināšanā, izkopšanā un tālāknodošanā nākamajām paaudzēm, uzturot un saglabājot dzīvas tradīcijas. Kolektīvs mīl būt daļa no Dziesmu un Deju svētku meistardarba, veicinot mūsu senču dziļo, spēcīgi dzīto sakņu apzināšanos sevī, jūtot mīlestību dejā un dāvājot to līdzcilvēkiem. 

Viesītes kultūras centra "Sēlija" vidējās paaudzes deju kolektīvs "Augšzeme"



Viesītes kultūras centra "Sēlija" vidējās paaudzes deju kolektīvs "Augšzeme" ir Viesītes atpazīšanas zīme kultūras jomā. Andra un Mārītes Kivlenieku vadībā tas Viesītē darbojas jau 38 gadus. "Augšzemē" tiekas draugi un domubiedri, lai izkoptu savu mīlestību pret latviešu tautas deju, lai rastu prieku un atpūstos, lai priecētu skatītājus un daudzinātu savu SĒLIJAS novadu. 

Zasas tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Solis"



Zasas tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Solis" radās 2010. gadā Zasā, Jēkabpils novadā, kā jauniešu kolektīvs, bet gadu laikā esam pārtapuši par jauniem vidējiem. Esam ļoti raiba kompānija - skolotāji, deputāti, studenti, kultūras darbinieki, zemnieki, jūrnieki, kas sanākuši no tuvām un tālām Sēlijas malām, lai priecātos un baudītu dejas burvību. Trīs lietas, kas raksturo "Soli" - amors, Genoveva un salda ķiršu zapte. Ar vienu soli tālu neaiziesi. Pieliec vienu soli, pieliec otro, trešo un redzi, kā virzies uz priekšu. Tā arī kolektīvā - katrs pieliekam klāt savu soli un galā sanāk deja! 

Zīlānu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs "Zīlānietis"



Zīlānu tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīve "Zīlānietis". Deju tradīcijas Kūku pagastā tiek koptas no 1957. gada, bet nosaukumu "Zīlānietis" kolektīvs ieguva atjaunotajā sastāvā pirms 20 gadiem. Dejojot krāšņus deju rakstus, var sajust katra dejotāja dvēseli un viņa piederību vietai. Tas ir kā mantojums, ko saņemam no vecākiem, tradīcijām, kas nododams no paaudzes paaudzē. Ne izstāstāms, ne grāmatās ierakstāms, bet ļoti tuvs, dejā izdejojams kopā vienā elpā. 

Diesmu un deju svētkos piedalīsies 190 dalībnieki no 8 jauniešu deju kolektīviem. 

Atašienes tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Zvirbuļi"



Atašienē ļaudis ir dejojuši vienmēr, taču nosaukumu "Zvirbuļi" kolektīvs ieguva 2001. gadā, kad, dejojot J.Purviņa deju "Zvirbuļi", vadītāja saskatīja dejotāju līdzību ar dejā apdziedātajiem zvirbuļiem. Zvirbuļu mājas vieta ir Atašienes tautas nams "Annas sāta", kurā piektdienu vakaros Atašienes jaunieši salido no skolām un augstskolām. Sper pērkons, es sēžu starp zvirbuļiem uz vadiem. Un tanī ir tāds varens skaistums būt starp tiem. Nebūt ērglim, bet vienam no Zvirbuļiem /M.Kalniņa/ 

Jēkabpils novada bērnu un jauniešu centra deju ansamblis "Pastalnieki" – divas grupas




Pieredzes, tradīciju bagāts bērnu un jauniešu deju ansamblis. Ar dziļām saknēm un spēcīgu lapotni. Viens no vadošajiem deju ansambļiem Latvijā visa sava 37 gadu pastāvēšanas laikā. "Pastalnieki" daudzo gadu garumā ir bijuši visu paaudžu dejotāju saime, kas pārliecinoši no gada gadā pārstaidz sevi ar darba spējām un priecē ar deju uzvedumiem visus Latvijas novadus. "Pastalnieki" savas kvalitātes rakstu zīmes spēcīgi iezīmējuši pasaules deju konkursos, bet par augstāko un atbildīgāko arvien uzskata radošo lidojumu savās mājās. 

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauniešu deju kolektīvs "Kauranieši"



Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauniešu deju kolektīvs "Kauranieši" tūlīt sāks savu 30. sezonu. Katrs, kas dejojis šajā deju kolektīvā, tur godā tā tradīcijas, ar prieku sirdī un lepnumu atceras šeit pavadītos gadus! Darbošanās ir aktīva: svētku koncerti skolā, pilsētā, novadā un citviet Latvijā, pabūts arī Vācijā, Polijā, Beļģijā. Jubilejas koncertos uz skatuves kāpj teju 100 bijušo dejotāju, kuri gatavi vēlreiz apliecināt savu piederību kolektīvam, kurā apgūti ne vien deju soļi, bet gan dzimusi mīlestība pret deju un trenēts darbaprieks! Par to liecina arī rezultāti - kolektīva dalība visos skolu jaunatnes deju svētkos, arī Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. 

Krustpils kultūras centra jauniešu deju kolektīvs "Delveri"



Jau 23 gadu garumā Krustpils kultūras centrā darbojas jauniešu deju kolektīvs "Delveri". Delverīgi, enerģiski, labsirdīgi, uzņēmīgi, humora pilni, tādi kuri iedvesmo, priecē, veido, paceļ spārnos un atgriež atpakaļ uz zemes, lai stāvētu tur stingri un pamatīgi. Šo gadu laikā "Delveri" piedalījušies visos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, Rīgai 800, kā arī dejots dažādos Latvijas novados, būts Lietuvā, Polijā, Baltkrievijā. Vislielāko prieku "Delveriem" sagādā dejošana savā dzimtajā Jēkabpilī, kur jaunieši sabrauc nedēļas nogalē no dažādām Latvijas malām, lai vienotos kopīgā dejotpriekā! 

Rubenes Tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Laude"



Krāšņajā Sēlijas dejotāju vainagā rotājas arī Rubenes Tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Laude". Esam jauni, aktīvi un atraktīvi jaunieši, kuri ikdienā veiksmīgi darbojas katrs savā nozarē, bet nedēļas nogalēs sanāk kopā, lai vienotos raitā deju solī un mīlestībā pret tautas deju. Esam lepni un laimīgi būt kopā ar citiem lielajā dejotāju saimē. 

Viesītes kultūras centra "Sēlija" jauniešu deju kolektīvs "Augšzeme"



SĒLIJA - tie esam arī mēs Viesītes jaunieši, "Augšzemes" dejotāji. Gan skolēni, gan studējošie jaunieši. Tie, kuri dejas prasmes smēlušies vairāku gadu garumā, kā arī tie, kas tikai šo svētku gaidās uzsākuši deju soļu apguvi. Esam gandarīti par iespēju piedzīvot savus pirmos Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus un ar lepnumu nesam Sēlijas karogu.

Zasas vidusskolas jauniešu deju kolektīvs "Dzirnupīte"



Zasas vidusskolas jauniešu deju kolektīvs "Dzirnupīte" - esam jauni, radoši, aktīvi un deju mīloši jaunieši, kas sanākuši kopā no blakus pagastiem mācīties Zasas vidusskolā. Mūsu kolektīva krusttēvs saka, ka kolektīvs "Dzirnupīte" ir vieta, kur aizmirst ikdienas raizes - vieta, kur smelties enerģiju jauniem izaicinājumiem! Tur var kārtīgi izlādēties pašā labākajā veidā - dejojot! Dejošana ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids. Kolektīvā jūtamies gaidīti, novērtēti un mīlēti. Mēs esam kā viena liela ģimene. 

 Šogad uz Dziesmu un deju svētkiem dosies 44 dalībnieki no 2 dažādiem pūtēju orķestriem.

Krustpils kultūras centra pūtēju orķestris "Krustpils"



Krustpils kultūras centra pūtēju orķestris "Krustpils" nodibināts 2009. gadā uz Jēkabpils 2. vidusskolas pūtēju orķestra bāzes. Orķestrī spēlē bijušie absolventi un skolēni. Vadītājs ir Aleksandrs Piļščikovs. Orķestris vienmēr ir stabilā formā, spēlē Dziesmusvētku repertuāru, kā arī citus skaņdarbus. Piedalījies trijos Dziesmu un deju svētkos. Katru gadu uzstājas Jēkabpils pilsētas svētkos, Lāčplēša dienai veltītajos sarīkojumos, kā arī Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas pasākumos.

Jēkabpils Tautas nama pūtēju orķestris



Jēkabpils Tautas nama pūtēju orķestris ir pavisam jauns kolektīvs, radies 2022. gada rudenī. Kolektīva galvenais uzdevums bija sagatavoties Dziesmu un Deju svētku pūtēju orķestru skatei, kā arī piedalīties svētkos. Kolektīvā lielākā daļa ir gados jauni mūziķi un turpmākie mērķi ir piedalīties dažādos Jēkabpils pilsētas kultūras pasākumos.

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies piecas folkloras kopas.

Atašienes folkloras kopa “Viraksne”



Atašienes folkloras kopa “Viraksne” - Nosaukums izvēlēts saistot ar pagasta ģeogrāfisko atrašanās vietu - Teiču purvu, kura malā atrodas Atašiene. Purva pļavās lielās platībās aug ārstniecības augs - vīgrieze jeb vīraksne. Senie ticējumi vēsta - kur aug vīraksne, nemājo čūskas, tātad nav ļaunuma. Repertuārā pārsvarā ir savā novadā savāktās dziesmas, rotaļas un danči. Tā kā Atašiene atrodas Latgalē, bet robežojas ar Vidzemi un daļēji ar Sēliju, tad repertuārā iezogas arī šo novadu dziesmas. 38 gadu laikā ir nomainījušās vairākas dalībnieku paaudzes, bet uzdevums paliek viens - saglabāt un popularizēt latviešu tautas gara mantas.

Krustpils kultūras centra folkloras kopa ”Rati”



Krustpils kultūras centra folkloras kopa ”Rati”- Esam Jēkabpils pilsētas, Krustpils Kultūras centra folkloras kopa "Rati". Dziedam Sēlijā pierakstītas tautas dziesmas. Kuplinām Jēkabpils pilsētas gadskārtu svētkus ar savām skanīgajām balsīm jau 13 gadus. Dalībnieki ir no skaistajām Sēlijas vietām - Sēlpils, Dignājas, Dunavas, Slates, Sudradkalna un Krustpils. Dziedat kopā ar mums, lai skan spēcīgāk!

Vīpes tautas nama Jauniešu un bērnu folkloras kopa «Lākači»



Vīpes tautas nama Jauniešu un bērnu folkloras kopa «Lākači»- "Lākači" jau vairāk nekā 10 gadus kopā apgūst Krustpils puses dančus un dziesmas. Kopā piedzīvoti un izbaudīti gan Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, gan starptautiskais folkloras festivāls "Baltica". Un lūk, "Lākači" ir izauguši, nobrieduši un gatavi svinēt Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus, kur kopā arī dancot savu iecienītāko Krustpils puses danci - "Zīlānu danci".

Krustpils kultūras centra «Sēļu» tradicionālās mūzikas grupa «Krāce»



Krustpils kultūras centra «Sēļu» tradicionālās mūzikas grupa « Krāce » - Krustpils Kultūras centra sēļu tradicionālās mūzikas grupa "Krāce" (vad. Iveta Tāle) dibināta 2022. gada 4. maijā. Grupas mērķis ir pētīt, praktizēt un popularizēt gan Sēlijas, gan Daugavas labā krasta sēļu tradicionālo vokālo un instrumentālo mūziku, īpašu uzmanību veltot tām izpausmēm, kuras izceļ sēļu folkloras mantojuma savdabību citu Latvijas lokālo tradīciju vidū, piemēram, pavasara rotāšanas tradīcija un vokālā daudzbalsība ar sekundu saskaņām.

Dignājas pamatskolas folkloras kopa «Dignōjīši»



Dignājas pamatskolas folkloras kopa « Dignōjīši » - Jēkabpils novada, Dignājas pamatskolas Folkloras kopa "Dignōjīši" darbojas no 2002. gada. Dziedam un spēlējam Sēlijā pierakstītas dziesmas. Esam lepni ar savu Dignājas bolsu un skaisto Dignājas tautas tērpu. 

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies 69 dalībnieki no sešiem mazākumtautību kolektīviem.

Krustpils kultūras nama krievu vokālais ansamblis "Bariņa"



Krustpils kultūras nama krievu vokālais ansamblis "Bariņa" - Ansamblim "Bariņa" ir bagāta koncertdzīve ne tikai Jēkabpilī, bet arī citos Latvijas novados. Ansambļa daudzveidīgais repertuārs, a capella daudzbalsīgie dziedājumi izskan gan latviešu un poļu, gan krievu un baltkrievu, gan latgaliešu un ukraiņu valodās, atspoguļojot tautu nacionālās tradīcijas, tautas garu un dvēseli. Satiekoties dažādām kultūrām dziesmās, klausītāju sirdis atveras mīlestībai un priekam.

Jēkabpils poļu biedrības “Rodacy” folkloras kopa “Zgoda” un deju kopa «Rosa»



Jēkabpils poļu biedrības “Rodacy” folkloras kopa “Zgoda”- "Zgoda" Jēkabpils novadā un Latvijā pārstāv poļu mazākumtautību. Esam sanākušas kopā ar mērķi - saglabāt, uzturēt un popularizēt mūsu polisko dzīvesziņu un turēt līdzsvarā paaudzēs krātās tradīcijas un savu personisko ieinteresētību. Mēs esam kā bigos - unikāls poļu ēdiens, kura sastāvā iekļautas daudzas sastāvdaļas - dažādas gaļas, kāposti, sēnes, āboli, sīpoli. Garšas sajaucas, sakožas, un veido pamatīgu un garšīgu ēdienu. Tā arī mēs - tik dažādas un atšķirīgas savā latviskajā ikdienā, bet tiklīdz uzvelkam poļu tautastērpu, tā skanam kā vienots akords. Za nasze polskie žycie! 

Poļu biedrības “Rodacy” deju kopa “Rosa”- Deju kopas "Rosa" dalībnieki interesējas un izzina poļu kultūrai raksturīgās tradīcijas, mācās poļu tautas dejas pamatelementus un tautas tērpa vai svētku tērpa nēsāšanas un godā celšanas paražas. Kolektīvs aktīvi piedalās Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes rīkotajos pasākumos un Starptautiskajā poļu kultūras festivālā Pasienā.

Jēkabpils baltkrievu biedrības “Spatkanne” ansamblis “Zaviruha”



Jēkabpils baltkrievu biedrības “Spatkanne” ansamblis “Zaviruha”- Jēkabpils baltkrievu biedrība "Spatkanne" dibināta 2007. gadā un reģistrēta 2010. gadā ar mērķi veicināt baltkrievu kultūras, valodas un tautas tradīciju nacionālās identitātes saglabāšanu, attīstīšanu un baltkrievu tautības iedzīvotāju integrāciju Latvijas daudznacionālajā vidē. Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis "Zaviruha" organizē muzikālus pasākumus, piedalās pilsētas, valsts un starptautiska mēroga pasākumos, festivālos, konkursos un koncertos. Biedrībai ir plašā bibliotēka, tautas mākslas darbu un seno lietu, kā arī veco baltkrievu dvieļu kolekcija, pašu rokām izveidoti baltkrievu tautas tērpi.

Jēkabpils krievu biedrības "Rodņik" vokālais ansamblis



Jēkabpils krievu biedrības "Rodņik" vokālais ansamblis- Jēkabpils krievu biedrības "RODŅIK" vokālais ansamblis dibināts 2007. gadā. Ansambļa repertuārā ir gan tautas dziesmas, gan autordziesmas, gan liriskās estrādes dziesmas. Dziesmu repertuārs regulāri tiek atjaunots un paplašināts. Ansamblī dzied dažāda vecuma un profesiju dalībnieki: ir skolotāji, audzinātāji, mūziķi un pensionāri. Viņus vieno liela mīlestība pret mākslu un mūziku. Ansamblis aktīvi piedalās festivālos, koncertos, konkursos, labdarības koncertu programmās. Organizē un vada pasākumus, kur piedalās dažādu tautību amatieru kolektīvi, mākslinieki, bagātinot mūsu valsts kultūru.

Ukraiņu kultūrizglītojošās biedrības "Javir" ansamblis "Javir"



Ukraiņu kultūrizglītojošās biedrības "Javir" ansamblis "Javir"- Jēkabpils ukraiņu kultūrizglītojošā biedrība un ansamblis "Javir" dibināta 2004. gada 7. maijā. 19 gadu laikā ir kļuvis pazīstams Latvijā. Ir izveidojis savu tēlu, repertuāru. Biedrībā ir savi solisisti ar kuriem mēs lepojamies - Aleksandrs Ļubenko, Ņina Pomjalova, Irina Semoņenko. "Javir" ir piedalījies pasākumos - "Slāvu vainags" Indrā un Vangažos, "Baltijas trembita" Rīgā, "Červona kaļina" 10 reizes Latvijā. "Javir" ir piedalījies starptautiska mēroga pasākumos - "Soročincas tirgus" Ukrainā, "Ukraiņu kazaku aplis" Igaunijā, "Dziesmu svētki” 2 reizes, folkloras festivāls "Baltica".

Dziesmu un deju svētkos ar saviem darinājumiem piedalīsies – 

Vīpes amatniecības centrs «Māzers»



Svētku dalībnieku gājienā “Novadu dižošanās”, kas norisinās 2. jūlijā un kā krāšņa upe vijas pa galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra, būs iespējams satikt Vīpes amatniecības centra “Māzers” saimi Jēkabpils novada Krustpils teritorijai raksturīgajos tautas tērpos.

Savukārt pārējā laikā -  līdz 30. jūlijam Sporta ielā 2, Rīgā (ieeja no Hanzas ielas), ir atvērta tautas lietišķās mākslas izstāde “Mēs”, kurā vienkopus aplūkojami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi. Vīpes amatniecības centrs “Māzers” tajā pārstāvēts ar cimdiem, plecu lakatiem, brunču audumiem, segām un citiem rokdarbiem. Kopumā izstādē piedalās ap 1300 autoru (gan lietišķās mākslas kolektīvi, gan individuāli strādājoši) ar 3500 darbiem. 








Avots: Jēkabpils kultūras pārvalde
Foto: Jēkabpils kultūras pārvalde un Jānis Dzimtais - Vīpes amatniecības centrs «Māzers»

Komentāri (0-1/1)

  • Ferdinands
    03.07.2023 19:57
    Nevēlos pilsētas svētkos dzirdēt ne rodņikus, ne bariņas. Pilsētas vadībai vajadzētu saprast, ka pēc visiem notikumiem ir riebums pret krievu valodas skanēšanu. Jau ikdienā pilsētā sarunvaloda ir lielākoties krievu. Ļaujiet kaut svētkos atpūsties no pļaskām

Atstājiet komentāru