2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Nedēļas nogalē norisināsies Jēkabpils pilsētas svētki - "Ēd, lūdzies, mīli Jēkabpilī" (PROGRAMMA)

Šogad Jēkabpils pilsētas svētkus svinēs 8. un 9. jūlijā, svinot tos ar devīzi „Ēd, lūdzies, mīli Jēkabpilī!”, informē Jēkabpils kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Druveniece.
 
8. JŪLIJS 

Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņu koncerti 


Pilsētas svētkus atklāsi 8. jūlijā, kad Jēkabpils dievnami plkst. 17.50 ieskandinās zvanus. Pēc tam plkst. 18.00 Jēkabpils Romas katoļu baznīcā norisināsies ekumeniskais dievkalpojums. Pēc dievkalpojuma plkst. 18.30 baznīcā izskanēs Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolas audzēkņu koncerts. Koncerti norisināsies arī plkst. 19.30 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā un plkst. 20.30 Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Solisti dievnamu koncertos: Krista Vidže, Lauris Siliņš, Līna Gogule, Agnese Levinska, Agnese Korņejeva, Toms Lazdāns, Renards Žagars, Elīna Beļinska, Valts Urtāns, Loreta Lazdiņa, Alise Zvejniece, Anna Gabriela Kuzmova, Linda Rasnača, Baiba Betlere. 
 
Pilsētas svētkos aicina iepazīt Jēkabpils dievnamu altārgleznas un ikonas 

8. jūlijā aicina doties izzinošā pastaigā un ielūkoties pilsētas dievnamos. Savus stāstus atklās dievnamu altārgleznas un ikonas. Dievnamos interesentus sagaidīs to vēstures pētnieki un draudžu locekļi, kas ļaus uzzināt vēl nezināmo par pilsētas dievnamu vēsturi un šodienu, ļaus atklāt svētbilžu un ikonu simbolisko nozīmi, to glezniecības principus, garīgo vēstījumu un ceļu līdz Jēkabpils dievnamiem.

Pastaigas sākums plkst. 17.00 pie Jēkabpils Svētās Jaunavas Marijas dzimšanas Romas katoļu baznīcas, kur mūs sagaidīs dievnama vēstures pētnieks Jānis Apīnis. Tālāk ceļš vedīs uz Jēkabpils Svētā Miķeļa Evaņģēliski luterisko baznīcu, kur stāstu turpinās arhitekte un draudzes locekle Dace Lukševica. Jēkabpils vecticībnieku baznīcas durvis interesentiem vērs Jēkabpils Pomoras draudzes mācītājs Vladimirs Ivanovs, bet pastaigu noslēgsim Svētā Gara pareizticīgo klostera dievnamā ar māsas Tatjanas stāstījumu par ikonostasu un Dievmātes Marijas brīnumdarošās Jakobštates ikonu.

Pasākuma ilgums – līdz 4 stundām. Pasākums ir bez maksas, bet aicina dievnamos veikt ziedojumus. Dalībnieku skaits ir ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 29556045.

Pastaigu organizē Jēkabpils novada Tūrisma informācijas centrs, Jēkabpils pilsētas bibliotēka un Biedrība Jēkabpils mantojums sadarbībā ar dievnamu draudzēm.
 
Vēlvakara koncerts Kena parkā ar Lindu Leen 

Piektdienas vakarā plkst. 21.00 Linda Leen tandēmā ar ģitāristu Rihardu Lībieti sniegs emocionāli dinamisku vēlvakara koncertu skaistajā Kena parkā, izpildot autormūziku, ko mākslinieki radījuši kopā un katrs savā mūzikas ceļā, tostarp jaunākos sacerējumus „Uzar mani kā zemi”, „Blue Monday” un instrumentālus skaņdarbus ģitārai. Gaidāmi jaunatskaņojumi un retrospekcija, labākais un negaidītais. 

Koncerts norisināsies Kena parka zaļajā zonā. Apmeklētājus aicinām ņemt līdzi plediņus, uz kuriem sēdēt un baudīt skaisto vakara atmosfēru. 
No plkst. 20.00 līdz 23.00 Kena parka estrādē darbosies „Lii konditorejas” pop-up kafejnīca. 
 
9. JŪLIJS 

Holi krāsu skrējiens un rīta rosme ar „Jēkabpils Lūšiem” 


Jēkabpils pilsētas svētku dienas rītā – sestdien, 9. jūlijā, – ikviens pozitīvu emociju kārotājs varēs doties neaizmirstamā piedzīvojumā pa Jēkabpils aizsargdambi – „Holi krāsu skrējienā”! Pulcēšanās notiks pie Strūgu ielas no plkst. 10.00 līdz 10.15. Starts - plkst. 10.15. 

Distances garums būs aptuveni divi kilometri, un skrējiens ar krāšņu krāsu virpuli noslēgsies Vecpilsētas laukumā. 

Holi krāsas ir draudzīgas apkārtējai videi un nav kaitīgas veselībai. Aicinām dalībniekus ierasties baltās drēbēs un izbaudīt skrējienu kopā ar ģimeni, draugiem un kolēģiem! Dalība ir bez maksas, pieteikšanās nav nepieciešama.

Plkst. 10.30 Vecpilsētas laukumā aicinām iesildīties dienai un piedalīties rīta rosmē ar „Jēkabpils Lūšiem”. 

Dievnamu apmeklējums pilsētas svētku laikā 

Jēkabpils pilsētas svētku galvenajā norises dienā, 9.jūlijā no plkst. 11.00-16.00, pilsētas dievnami būs atvērti visiem interesentiem, ļaujot iepazīt pilsētas garīgā mantojuma daudzveidību un skaistumu.
 
Aktivitātes bērniem Kena parkā

Pirmie, kuri atsaukušies uz aicinājumu un atklās svētkus jau plkst.12.00, ir Cūkmens un Garkājainie ļautiņi, bet viņiem noteikti pievienosies arī citi Brīnumpilsētas iedzīvotāji.  
Kā jau īstā dzimšanas dienā būs dažādi koncerti, spēles, radošas darbošanās un atrakcijas. 

Svētku apmeklētājus pārsteigs īpašie viesi – Lilija un Edgars Lipori – ar koncerprogrammu „Koklītes ceļojums”, kuri ļaus iepazīt dažādus mūzikas instrumentus un kārtīgi izdancoties. Turpinājumā zinātniskais teātris „Laboratorium” eksperimentos iepazīstinās ar zinātni un dabas likumiem, bet svētku koncertu sēriju noslēgs burvju mākslinieks Dmitrijs Bubins, kurš liks noticēt brīnumiem un maģiskiem trikiem. 

Šogad, sadarbībā ar Veselības ministrijas kampaņu „(PĀR)DROŠĪBA”, bērniem būs dota iespēja piedalīties arī interesantās sporta aktivitātēs dažādās kategorijās. Sporta spēles visiem apmeklētājiem būs bez maksas un tās var apmeklēt visa ģimene. Kamēr bērni sportos, vecāki varēs iepazīt mobilo darbnīcu „Bērnam droša māja” un uzzināt padomus traumatisma profilaksei vai klausīties izglītojošas lekcijas par fiziskās slodzes nozīmīgumu bērnu ikdienā. 

Svētku noslēgumā, plkst, 15.00, visi apmeklētāji aicināti svinēt un priecāties, kopā piedaloties putu un burbuļu ballītē! Nepaliec mājās un nāc, piedalies! 
 
„Zvaigznāja Kubs” - muzikāli izglītojošais projekts bērniem un jauniešiem 

Sestdien no plkst. 10.00 līdz 17.00 Jēkabpils pilsētas svētkos Justīcijas laukumā durvis vērs Zvaigznāja Kubs, piedāvājot sarunas, radošas aktivitātes un brīvo mikrofonu pašizpausmei, lai mūzikā ieinteresētu arī tos, kuriem nav specifiskas izglītības.  

Dažādās aktivitātēs varēs piedalīties visa ģimene. Bundzinieks Edgars Viļums iepazīstinās ar ritma mācību un bungu uzbūvi. Savukārt Agneses Rakovskas vadībā varēs spert pirmos soļus popdziesmas rakstīšanā. Tāpat plānotas sarunas par radošumu, kultūras izglītību un mūsdienu aktualitātēm. Īpašais viesis - reperis OZOLS! 
 
Grāmatu tirdziņš un „Kultūru sēta” brīvdabas muzejā „Sēļu sēta” 

Sestdienas pusdienlaikā no plkst. 13.00 Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta” savus vārtus vaļā vērs „Kultūru sēta”. Tautas tradīcijas izdziedās, izstāstīs un izdejos Krustpils kultūras centra vokālie ansambļi „Vakarvējš” un „Bariņa” un senioru deju kolektīvs „Krustpilietis”, mazākumtautību kultūras biedrības „Javir”, „Spatkanne” un „Rodņik”, kā arī Jēkabpils Tautas nama Eiropas deju kopa „Daugavietes”. 

Radošajās darbnīcās, zinošu meistaru vadībā, ikviens varēs izgatavot savu linu maisiņu ar īpašo dizainu sietspiedes tehnikā, izveidot savu unikālo kaltēto garšaugu maisījumu, kas jebkuru ēdienu padarīs garšīgu un smaržīgu, vai arī, ejot pirtī, lieti noderēs kāds paša gatavots dabīgo augu skrubis. 

Šajā dienā bez maksas varēs apskatīt Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļas „Sēļu sēta” ekspozīciju, kuru veido 19. gadsimta dzīvojamā māja, graudu klēts, mazā klēts, kalve, vējdzirnavas un pirts. Dzīvojamajā mājā būs apskatāma Tautas lietišķās mākslas studiju „Austra” un „Ataudze” kopizstāde „Latvijas dabas iedvesmotie”. 

No plkst. 11.00 līdz 14.00 darbosies arī grāmatu tirdziņš, kurā par īpašu cenu būs iespējams iegādāties izdevniecības „Avots”, apgāda „Jumava” un „Latvijas grāmatas” izdotās grāmatas. Savukārt stāvlaukumā pretī „Sēļu sētai” tiks eksponēti retro auto un retro motocikli.
 
Aktivitātes Mežaparkā

Sestdien, 9. jūlijā Jēkabpils Mežaparkā notiks viens no Latvijas Basketbola savienības (LBS) rīkotās Latvijas 3x3 basketbola kausa izcīņas posmiem. 
Līdz jūlija beigām kopumā 20 posmos vīriešu komandas cīnīsies par vietām 6. un 7. augustā Ventspilī notiekošajā finālturnīrā, kura galvenā balva būs ceļazīme uz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Pasaules tūres turnīru septembrī Utrehtā (Nīderlande). 

Jau zināms, ka kausa izcīņas otrajā posmā – „Ghetto Basket” Daugavpilī – ceļazīmi uz finālturnīru Ventspilī izcīnīja komanda „Jēkabpils” – Toms Jēkabs Bērziņš, Jānis Censonis, Kristiāns Lipenītis, Matīss Indriksons. Vai Jēkabpilī pie ceļazīmes tiks vēl kāda Jēkabpils komanda? To noskaidrosim 9. jūlijā! 

Latvijas 3x3 basketbola kausa izcīņa ir šīs vasaras nozīmīgākā olimpiskā sporta veida tūre valstī, Latvijas Basketbola savienībai sadarbībā ar pašvaldībām un turnīru organizatoriem nodrošinot iespēju aizvadīt spēles maksimāli tuvu starptautiskajiem standartiem. Visos posmos un it īpaši finālsacensībās visiem 3x3 basketbolistiem būs lieliska iespēja krāt FIBA pasaules ranga punktus, jo Latvijas 3x3 basketbola kausa izcīņai ir FIBA „Quest” tūres statuss. 

Reģistrēšanās uz Jēkabpils posmu ir atvērta. Komandas var reģistrēties FIBA sacensību vietnē “play.fiba3x3.com” - https://play.fiba3x3.com/.../a5d4e46f-7cf2-4a8f.../register 
Jēkabpils posma organizēšanā piedalās Jēkabpils Sporta centrs. Balvas laureātiem nodrošina tūres atbalstītāji: LBS, „Sportland”, būvuzņēmums „Restaurators”, Kandavas kafejnīca „Pie Kristapa” un „Kandavas kartodroms”. Turnīru laikā ūdeni 3x3 basketbolistiem nodrošina „Mangaļi”. 

Mežaparkā svētku laikā varēs vērot „Flyboard” šovu. To būs iespējams vērot  plkst. 12.00, 14.00 un 16.00. Marseļas izgudrotājs Frenkijs Zapata uzkonstruēja reaktīvo ūdens dēli flybordu, kas ļauj lidot virs ūdens kā delfīnam, paceļoties vairāku metru augstumā. Tas strādā pateicoties pumpim, kurš sūknē reaktīvu ūdens strūklu cauri ūdens motociklam. Minimālā darba jauda - 100 zirga spēki, maksimālais augstums, kurā var pacelties cilvēks ir 10 metri! Tas būs kas nebijis mūsu pilsētā. Interesentiem, par maksu, būs iespēja izmēģināt šo aktivitāti. 
Veikparka teritorijā norisināsies sup un veikborda aktivitātes, kā arī aktivitātes skeitparkā.

Zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumi 

Sestdien no plkst. 15.00 laivu piestātnē pie tilta pār Daugavu norisināsies LLU Mušķi zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumi. Figurālās jāšanas laikā vairāki jātnieki zirgu mugurā veic sinhronas darbības mūzikas pavadījumā. 

No malas var šķist, ka jāšana ar zirgu ir salīdzinoši viegla – galu galā, visu darbu taču dara zirgs, ne tā? Izrādās, ka tas tomēr ir tālu no patiesības. No jātnieka tiek prasīta ātra reakcija, koncentrēšanās, lieliska koordinācija, stabila psihe un spēja saglabāt vēsu prātu arī saspringtās situācijās. Paraugdemonstrējumu aicinām vērot no aizsargdambja. Savukārt no plkst. 13.00 līdz 15.00 un no 16.00 līdz 17.00 norisināsies izjādes ar zirgiem gar Daugavu. 

Akmeņu iela 

Savas ielas svētkus šogad svinēs Akmeņu iela, kas pārvērtīsies par pilsētas mākslinieku un radošo iedzīvotāju kvartālu. Plkst. 14.00 svinīgi atklāsim Paula Pudža skulptūru „Putnu cilvēks” un vasaras mākslas galeriju, kas darbosies līdz pat plkst. 21.00. 

P. Pudzis saka: „Pasaules kultūrvides attīstība un atdzimšana balstās uz senajām kultūras vērtībām. Lai cilvēks varētu  laisties bezgalīgā domu lidojumā ir nepieciešams stabils seno kultūras vērtību  pamats.” Pauļa Pudža skulptūras ir eksponētas daudzās valstīs. Rietumeiropā tika radīta identiski līdzīga skulptūra, kurā atainots cilvēks ar ērgļa galvaskausu, kas simbolizē Rietumeiropas  izzūdošās kultūras vērtības. Savukārt Jēkabpilī (Akmeņu ielā 1) izveidotā skulptūra „Putnu cilvēks” (cilvēks ar ērgļa galvu), novietots uz sešus metrus augsta aprūsējoša melnā metāla cilindra pamatnes, simbolizē mūsu pamatīgajās kultūras vērtības.

Akmeņu ielā būs izstādīti arī dažādi mākslinieku darbi: Jāņa Purcena izstāde „Dīvāns”, Lauras Krastiņas instalācija „Telpa”, Daigas Kalniņas foto portretu izstāde „Melnbalts – ne balts, ne melns”, Krišjāņa Pleiko īsfilma „Vējš” un citu mākslinieku instalācijas, skulptūras un darbu sērijas. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties arī dažādās radošajās darbnīcas, piedaloties sienu un logu apgleznošanā, Kristīnes Lipkovas vadītajā meditatīvajā glezniecībā uz ūdens, kā arī izveidot savas rokas atlējumu ģipsī. 
 
Pilsētas svētku gājiens

9. jūlija vakarpusē pulcēsies tradicionālajā svētku gājienā, kas ir piederības, lepnuma un prieka brīdis kā gājiena dalībniekiem, tā skatītājiem. Aicinām gājienam pievienoties ģimenes, darba kolektīvus, biedrības, amatiermākslas kolektīvus, organizācijas, sporta komandas un visus jēkabpiliešus un pilsētas viesus! 

Aktivitātes Vecpilsētas laukumā 

Pēc aktīvās rīta rosmes, Vecpilsētas laukumā sāksies deju koncerts „Mīli dejā”. No plkst. 11.00 līdz plkst. 13.00 uz skatuves kāps daudzi Jēkabpils pilsētas deju kolektīvi un deju studiju dalībnieki. 

Plkst. 11.00 skaistākās latviešu dejas izdejos tautas deju kolektīvi „Pastalnieki”, „Delveri”, „Krustpilietis” un „Delve”. No plkst. 11.30 izkustēsimies austrumnieciskos ritmos ar deju studiju „Inda”, bet pēc tam nedaudz klasiskākās dejās ievedīs Inas Vāveres sporta deju studijas „Excellence” dalībnieki. Koncerta otrā daļā apmeklētājus priecēs hip hop deju grupas no divām deju studijām - „Xeny dance studio” un „Inter”.

No plkst. 13.00 līdz 14.00 uz laukuma aicinām apskatīt biedrības „Lūša ķepas” paraugdemonstrējumus, kur redzēsim cilvēku un viņu labāko draugu - suņu - savstarpējās uzticības demonstrējumus un neizmērāmo draudzību. 

Laika posmā no plkst.10.00 līdz 14.00 Vecpilsētas laukumā darbosies asins donoru buss, kurā varēs ziedot asinis.
 
SVĒTKU LIELKONCERTS 

Apliecinot savu mīlestību pilsētai, īsi pirms svētku lielkoncerta Vecpilsētas laukumā sagaidīsim svētku gājienu, bet pēc tam Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sveiks iedzīvotājus svētkos.

Lielkoncerts šogad pārsteigs ar jaudīgu mūziku, kopīgu sadziedāšanos un spilgtiem pārsteigumiem. Plkst. 18.00 Jēkabpili ierībinās grupa, kas šogad pārstāvēja Latviju 66. starptautiskā „Eirovīzijas” dziesmu konkursā, - „Citi zēni”. Plkst. 19.15 muzikālo stafeti pārņems alternatīvā roka grupa „Sudden Lights”. Pirms vakara noslēdzošā mākslinieka sveiksim akcijas „Mans labākais draugs Jēkabpilī” nominantus. Lai svētku sajūta turpinātos visa vakara garumā, aicināsim sadziedāties ar Jēkabpils kopkori un sagaidīsim vienu no leģendārākajiem latviešu hip hop māksliniekiem - OZOLU. 

Pēc svētku lielkoncerta sirsnīgu sveicienu sūtīs mazie jēkabpilieši un vakaru noslēgsim svētku ballē ar grupu „Ginger Band” un DJ Mart inc. 
 
Ēd, lūdzies, mīli Jēkabpilī! Lai skaisti svētki! 


JĒKABPILS PILSĒTAS SVĒTKU - “ĒD, LŪDZIES, MĪLI JĒKABPILĪ!” - PROGRAMMA
8. – 9. jūlijs








Foto: Jēkabpils kultūras pārvalde un jekabpils.lv

Atstājiet komentāru