2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Šodien notiks Andra Grīnberga grāmatas “Nemainīgs ir tikai gaišums” atvēršanas pasākums

Šodien notiks Andra Grīnberga grāmatas “Nemainīgs ir tikai gaišums” atvēršanas pasākums

Mēs, cilvēki esam tik dažādi. Vieni ir cīruļi, kas ceļas ar saullēktu, citi - pūces, kam patīk vēlās vakara stundas. Vieni jaunībā kalnus gāž, citiem - ražīgākais laiks atnāk līdz ar pilnbriedu.

Žurnālists, publicists un arī dzejnieks Andris Grīnbergs pēdējo divu gadu laikā piedzīvo triju savu grāmatu iznākšanu. Kā tas viņam izdevies? Laikam tāpēc, ka arvien ir dzīvojis ar atziņu: smagas lietas jāceļ viegli.

Tikko izdotā grāmatā uzrunā lasītāju jau ar vāku noformējumu. Čaklā kamene no ziedlapiņām vāc nektāru, lai to pārvērstu saldajā medū. Simboliski. Arī šīs grāmatas autors gadiem ilgi ir vācis un krājis atziņas, piedzīvojis atskārsmes un izteicis savu domu dzejā, lai to varētu apkopot vienā izdevumā.  Trāpīgi par to pateikusi Māra Svīre:

“Šādu grāmatu nav iespējams sarakstīt, ikdienišķi piesēžoties pie baltas lapas, kuru tagadējos laikos aizvieto dators. Pārdomas, atziņas, atskārsmes un dzejoļi atnāk, piedzimst, piesakās un krājas pamazām. Tāpat kā rakstīta palēnām, tā šī grāmata arī lasāma. Andris Grīnbergs piedāvā katru rindu kopā ar autoru pārdomāt, prātā pārcilāt. Varbūt esot vienisprāt,  varbūt iebilstot.”

Pieskaroties mīlestības tēmai, Andris ir jautājis kāpēc ir tā: ievas zied, bet reibstam mēs. Viņš ir secinājis to, ka: gudrība atnāk, kad sirds rāda gaismu.

Divas valodas jāzina katram.
Valsts valoda,
Un dvēseles valoda.
Mazliet ironiski autors izsakās par cilvēka attieksmi pret savu dzīvi.
Likteņa labvēlība uzsmaida reti.
Bet vai tu savam liktenim
Uzsmaidi bieži?

Tāpat kā iepriekšējos izdevumos arī šajā Andris izsaka savu attieksmi pret dzimteni, jo: Latvija ir tik liela, cik tā liela katra sirdī.

Viss satek kopā.
Prieks, laime, bēda, nelaime.
Un iznāk likteņupe.
Un iznāk Latvija.

Protams, sava artava mīlestības tiek arī Jēkabpilij, kurā autors dzīvo jau ceturto gadu desmitu. Bet ne jau viss ir pārstāstāms. Ikviens tiek laipni gaidīts 23. jūlijā pulksten 16.00 Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā SĒĻU SĒTA uz Andra Grīnberga grāmatas – “Nemainīgs ir tikai gaišums”- atvēršanas pasākumu. Tajā būs gan tikšanās ar pašu autoru, gan Tautas teātra aktieru lasījumi no jaunās grāmatas, kā arī skanēs dziesmas Sandras Paegļkalnes un Kaspara  Daņiļeviča izpildījumā.  

Pasākums pieejams personām, kuras ir vakcinējušās pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā ir pārslimojušas Covid-19 (uzrādot derīgu sertifikātu).

Zinaida Rabša,
Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vadītāja

Atstājiet komentāru