2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums arī Jēkabpilī

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums arī Jēkabpilī


No 3. līdz 8. septembrim norisināsies Nacionālā Kino centra rīkotais 23. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs). Forums ir nozīmīgākais dokumentālajām filmām veltītais projektu tirgus Baltijas valstīs, kas ik gadu Rīgā pulcē vairāk nekā 100 profesionāļu, bet skatītājiem Latvijā piedāvā iepazīties ar ievērojamām pēdējo gadu filmām. Arī Jēkabpilī, no 4. līdz 6. septembrim būs iespēja noskatīties trīs festivāla filmas.

Latvijas reģionos tiks izrādītas trīs foruma filmas. 4. septembrī plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas namā Ķīniešu režisoru Naņfu Vanas un Dzjalinas Džanas darbs “Dzimusi Ķīnā” (One Child Nation, 89 min, 2019, ASV) ļaus ielūkoties vienā no noslēpumainākajiem sociālajiem eksperimentiem cilvēces vēsturē, dziļi personiski stāstot par “dzimstības kontroles politikas” ieviešanu un ietekmi uz pasaules milzīgāko kopienu.

5. septembrī plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta somu režisores Rētas Huhtanenas filma “Molenbēkas dievi” (Gods Of Molenbeek, 73 min, 2019, Somija) ir nebēdnīgā rotaļīgumā notverts divu Briseles multikulturālajā vidē augošu puiku bērnības portrets, kas apliecina, ka draudzības spēks ir lielāks par pieaugušo izveidotajām etnisko un reliģisko aizspriedumu barjerām. Trešdien, 4. septembrī pēc filmas seansa Rīgā kinoteātrī “K.Suns” skatītājiem būs iespēja tikties ar režisori R. Huhtanenu klātienē.

Savukārt trešā filma, ko foruma ietvaros plānots izrādīt arī Jēkabpilī ( Jēkabpils Tautas namā) 6. septembrī plkst. 18.00, ir šī gada absolūtā starptautisko festivālu mīlule “Medus zeme” (Honeyland, rež. Ļubomirs Stefanovs, Tamāra Kotevska, 85 min, 2019). Gleznieciski krāšņa sāga par Ziemeļmaķedonijas neskarto kalnu dabu un kolorīti askētisko bitenieci Hatidži, kas nodarbojas ar šķietami aizvēsturisku biškopības metodi. 

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodās ar subtitriem latviešu valodā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecības, seansi bez maksas. Pārējiem interesentiem – biļetes cena 2 Eur.

Atstājiet komentāru