2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpils mākslas skolā atklās izstādi un notiks netradicionālo tērpu skate

Jēkabpils mākslas skolā atklās izstādi un notiks netradicionālo tērpu skate

Jēkabpils Mākslas skola savās telpās arī šopavasar izveidojusi vērienīgu tematisku izstādi „Dabas motīvi”. 2. martā plkst. 16.00 skolā notiks izstādes atklāšana un audzēkņu veidoto netradicionālo tērpu skate, audzēkņu veikumu vērtēs žūrija.

Dabas motīvi dažādos mākslas veidos un arhitektūrā tiek izmantoti jau pirms mūsu ēras, bet arvien biežāk atklājas viduslaikos (loga rozes, sienas paklāji - gobelēni ar ziediem), uzplaukst renesanses laikā, kad mākslinieki ziedus, augus, koku lapas izgleznoja un izzīmēja īpaši smalki. Piemēram Botičelli „Pavasaris” ir himna dabai un mīlestībai, bet manierisma laika gleznotājs Džuzepe Arčimboldo dabas motīvus izmantoja gleznojumos, kuros dažādiem gadalaikiem raksturīgi augi, ziedi un dārzeņi veido savdabīgus cilvēku portretus. Dabas motīviem pievērsās dinamiskā baroka un jutekliskā rokoko laika mākslinieki, bet, iespējams, viskrāšņāk un elegantāk ziedus, augus, dzīvniekus, kukaiņus ornamentos izvija jūgendstila gleznotāji, dizaineri un arhitekti.

Šis mūsu skolā ir Dabas mākslas gads. Mūsu skolas audzēkņi dažādos priekšmetos programmu ietvaros īpaši pievērsās dabas petījumiem, uzsvaru liekot uz augu valsti, bet neaizmirstot arī savus draugus dzīvniekus. Izstādē piedalās liela daļa mūsu skolas audzēkņu, no 1. – 5. klasei. Pārstāvēti visi priekšmeti – zīmēšana, gleznošana, kompozīcija, veidošana, darbs materiālā – stikla apgleznošana, tekstilmāksla, datorgrafika, šūšana. Darbi veidoti dažādās tehnikās, pētījumi veikti gan dabā, gan mākslas vēstures meistaru un mūsdienu mākslinieku darbu studijās, audzēkņi mācījās no veiksmīgiem piemēriem un veidoja savu darbu stilizācijas, trenējoties veidot dažāda veida kompozīcijas.

Netradicionālos tērpus ar dabas valstij veltītajiem motīviem no atšķirīgu materialitāšu tekstīlijām dažādu klašu audzēkņi gatavoja šūšanas stundās pie skolotājas Inas Geleckas, maskas – veidošanas skolotājas Dinas Lukstiņas un Gaidas Rešetņikovas vadībā. Neliela daļa tērpu tika gatavota mājās, konsultējoties ar klašu audzinātājiem.

Atstājiet komentāru