2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Aloizs Savickis “Krikumi” foto un dzīvē

Aloizs Savickis “Krikumi” foto un dzīvē

Jaunais – 2017. gads ir atnācis, to sākam ar jauniem sapņiem un cerībām. Tomēr nevar uzsākt neko jaunu, neizvērtējot padarīto. Arī fotogrāfs un kinooperators Aloizs Savickis izvērtē aizgājušā gada veikumu, piedāvājot fotogrāfiju, izstādi “Krikumi”, kura janvārī būs skatāma Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā.

Aloiza Savicka mūža mīlestība ir fotogrāfija. Viņš fotogrāfē no 14 gadu vecuma. Interesi par foto nostiprināja skolotājs Valdis Sakars. Bet sākās viss pavisam vienkārši - māsai uzdāvināja fotoaparātu Smena, bet viņai tas īpaši neinteresēja. Dārgajai dāvanai vieta atradās skapī. Aloizam šī melnā kastīte radīja interesi, viņš iztēlojās sevi kā fotogrāfu un klikšķināja fotoaparāta podziņu, neiedomājoties, ka vajadzīga arī filmiņa. Tad mēģināja pats ielikt filmiņu, protams, to izgaismodams. Tad, redzot Aloiza vēlmi fotografēt, palīdzot un, praktiski parādot, skolotājs Valdis Sakars ierādīja fotografēšanas un filmēšanas noslēpumus. Jau no 1961. gada Aloizs piedalījās skolas foto izstādēs un, mācoties Jēkabpils 3. vidusskolas 4. klasē, ieguva otro vietu par skolasbiedrenes - teicamnieces fotogrāfiju. Zināšanas un vēlmi fotografēt Aloizs nostiprināja darbojoties Krustpils pionieru namā, kur fotogrāfu pulciņu vadīja viņa skolotājs Valdis Sakars. Panākumi neizpalika, mācoties vidusskolā, kopā ar draugu un sola biedru Imantu Prēdeli piedalījās rajona fotoizstādēs, dalot pirmo un otro vietu savā starpā. Viņiem konkurentu nebija.

Ilgus gadus Aloiza hobijs bija arī viņa darbs, strādājot par video operatoru reģionālajā televīzijā: Latgales TV un Viesītes (Sēlijas novada TV).

Aloizs nepārtraukti piedalās foto izstādēs Ogres fotoklubā, kurā viņš darbojās daudzus gadus, Jēkabpilī un citās Latvijas pilsētās. Pēdējā laikā ciešāka sadarbība radusies ar reģiona fotogrāfiem, veidojot kopīgus plenērus, daloties pieredzē, izvērtējot paveikto.

Aloiza Savicka “pūrā” ir arī 14 filmas par Jēkabpili, kuras glabājas Jēkabpils vēstures muzejā. Dažas filmas ir guvušas īpašu atzinību, 60-os gados Maskavā Tautas sasniegumu izstādē par filmu “Pie Laukezera”, saņēma sudraba medaļu, par filmu “Dziesmai šodien liela diena” (filma par 1965. gada pēdējiem Dziesmu svētkiem Staburagā) Rīgas kinostudijas nominācijā “Labākais operators krāsaino filmu grupā”.

Aloizs Savickis ir ne tikai talantīgs fotogrāfs un kinooperators, bet arī interesants cilvēks. Gaidīsim Jūs 26. janvārī plkst. 16.00 Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā (Rīgas ielā 212) uz tikšanos ar foto izstādes “Krikumi” autoru Aloizu Savicki.

 

Atstājiet komentāru