2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

„CIRCENĪŠA ZIEMASSVĒTKI” ar „NOSKAŅU” Krustpilī un Līvānos

„CIRCENĪŠA ZIEMASSVĒTKI” ar „NOSKAŅU” Krustpilī un Līvānos

Krustpils kultūras nama jauktais koris „Noskaņa” diriģentes Ilzes Bērziņas vadībā arī šoreiz turpina Adventes un Ziemassvētku gaidīšanas laika koncertu tradīciju un divos koncertos „CIRCENĪŠA ZIEMASSVBĒTKI” Krustpils pilī un Līvānu Sv. Miķeļa katoļu baznīcā gan skaņās, gan ar savu klātbūtni uzbūra īstu svētku noskaņu.

Vispirms īpašās Ziemassvētku gaismās, skaņās un sajūtās ar kori „Noskaņa” bija iespēja tikties 17. decembra vakarā Krustpils pilī ikgadējā Jēkabpils vēstures muzeja pirmssvētku vakarā, ko organizēja Jēkabpils jauniešu dome sadarbībā ar kori un muzeju. Pasākuma laikā apmeklētāji tika aicināti ziedot bērnu un jauniešu invalīdu biedrībai “Cerību sala”, kā arī veidot ziemassvētku dāvanas sev un saviem tuviniekiem radošajās darbnīcās. Turpinot „Noskaņas” Ziemassvētku koncertu tradīciju, neiztrūka mielošanās ar piparkūkām, tēju un karsto “svētku” dzērienu.
Nākamajā dienā – ceturtās adventes svētdienā jauktais koris „Noskaņa” īstu Ziemassvētku muzikālo gaisotni radīja Līvānu Sv. Miķeļa katoļu baznīcā, kur kora svētku koncerts lieliski un neparasti iekļāvās Adventes laika svētajā misē. Arī šis koncerts „Noskaņai” bija pārsteigumiem bagāts un īpašs, jo to veidoja populāras Ziemassvētku melodijas no dažādiem laikmetiem, dažādām zemēm, gan latīņu, gan angļu, gan latviešu valodā. Programmā skanēja tālu gadsimtu atbalsis, tādi skaņdarbi kā “Rorando coeli deflunant”, kuru komponējis Jan Campanus Vodnansky(1572-1622), Morisa Durufle “Ubi caritas” , tradicionāla Ziemassvētku dziesma „Gaudete”, kas aranžēta vokālajai grupai The King Singers, un tās autors ir Brian Kay. Pārsteigums bija divi ļoti atšķirīgi Riharda Dubras skaņdarbi – senatnīgais“Christus natus est” un mūsdienīgais „Mirdz svecītes” ar Jāņa Poruka dzeju. Skanēja arī bezgala maigā Zalcburgas melodija „Viss kluss”, ukraiņu Ziemassvētku melodija “Ring, Christmas bells”, M. Leontovich aranžējumā ar M. L. Hofman vārdiem, kā arītradicionālās Haray Simeone “The little drummer” un “The Gift” . Koncerts ietvēra arī Jāņa Lūsēna “Mazu brīdi pirms” ar Viļa Plūdoņa vārdiem, Valta Pūces „Gadalaiku dziesmas” ar Amandas Aizpurietes vārdiem un citas. Īpašs pārsteigums bija Raimonda Paula tik populārās dziesmas “Circenīša Ziemassvētki” skanējums korim, kuram aranžējumu veidojis bijušais grupas “Cosmos” dziedātājs Andris Sējāns.

Teksts un foto: Daiga Kalniņa – jauktā kora „Noskaņa” dalībniece.

Atstājiet komentāru