2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Jūrmalā skatāma jēkabpilietes Mētras Štelmaheres pirmā gleznu personālizstāde (FOTO)

Jūrmalā skatāma jēkabpilietes Mētras Štelmaheres pirmā gleznu personālizstāde (FOTO)

Sestdien, 5.novembrī Jūrmalas pilsētas muzejā atklāja Mētras Štelmaheres izstādi "Novembris", kas ir mākslinieces pirmā gleznu personālizstāde, informē muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača.

Izstāde ir retrospektīvs ieskats mākslinieces iepriekšējā gada laikā tapušajos darbos - lielformāta gleznās, kurās attēlotas brīžiem nosacītas, abstraktas un vienlaikus reālistiskas ainavas. Atklāšanā muzeja kamīnzālē dzeju lasīja Ruta Štelmahere, Daina Sirmā, Jānis Veckrācis un Sintija Kampāne, savukārt muzicēs Mareks Sarnovskis un Elija Kapicka.

Pēc Kalnačas paustā, izstādes pamatmotīvs ir novembris. Tas ir metatēls, kas asociējams ar hronoloģisku, pasīvu un eksistenciālām nozīmēm nospriegotu dabas atmosfēru. Novembra ainavu intonē specifisku dabas tēlu, krāsu un skaņu kopums. Gandrīz sasalušu ūdeņu lāmas sajaucas ar iebrauktu zemes ceļu grambām, kuri ir vienvirzīgi. Zemās debesis ir iekarinājušās miklajos un kailajos zaros, kuru fiziskā izcelsme kļuvusi nenosakāma. Nokritušo, netīro lapu kaudzes stāv neskartas un pamazām pūšas. Ainava, kurā pārklājas nedzīvās lapas un krāsu laukumi, veidojot slāņus un aizsedzot kaut ko raupju, nenovēršamu un biedējošu, ir kļuvusi krēslojoši pelēka, šķietama un gandrīz akla.

Štelmaheres ainava kā mākslas instruments un metafizisks tēls sniedz iespēju saskatīt paralēles ar cilvēku kā garīgu telpu, kas pakļauta noteiktām, fatālām un ilgstošām emocionālu un intelektuālu stāvokļu modulācijām. Novembra ainavu ritms un dabas tēlu artikulācija faktiski ir cilvēka personifikācija.

"Cilvēks, kurš ilgojas pēc siltuma, pieņemtības, krāsām, dzīvības un gaismas, gribot negribot tiek pakļauts šim pelēkajam un aukstajam laikam, kurā jaušama vientulības un nāves klātbūtne. Kaut arī šāds stāvoklis veicina bezjēdzības sajūtu, apziņa par to piespiež domāt par jēgu. Meklējot jēgu, ir iespējama atjaunošanās," skaidroja Štelmahere.

Štelmahere 2010.gadā absolvēja Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014.gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu. Viņa aktīvi piedalās izstādēs, strādā Jēkabpils Mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā.

Izstādi Jūrmalas muzejā varēs apskatīt līdz 4.decembrim.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Foto: Jēkabs Štelmahers
Štelmahera fotostudija

Komentāri (0-1/1)

  • Agnese
    02.07.2018 18:33
    Prieks par Mētras panākumiem, tikai mazliet skumji un balta skaudība, ka jēkabpilietes pirmā personālizstāde nav Jēkabpilī... Lai veicas!

Atstājiet komentāru