2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Garais vakars ar veļu stāstiem

Garais vakars ar veļu stāstiem

29. oktobrī plkst. 18.00 Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta”, Filozofu ielā 6, tradicionālais pasākums „Garais vakars ar veļu stāstiem”.

Kad lauki un raža ir novākta, pagrabu plaukti ir piepildīti ar vasaras labumiem. Dienas kļūt īsākas un tumšākas, cilvēks sāk ielūkoties dziļāk sevī, uzdodot jautājumus, uz kuriem atbildes glabā mūsu dvēseles un gari.

Veļu laiks ir laiks no Miķeļiem līdz Mārtiņiem - kad migla sāk kamolos velties, veļas līdz saveļas par veļiem.

Senie latvieši ticēja, ka veļu laikā aizgājušo senču garu ēnas, slīdot pa rudens nomākto zemi un apciemo dzīvos, dodot atbildes uz daudziem jautājumiem.

Jau trešo gadu rudenī notiek pilsētas iedzīvotāju iecienīts pasākums “Garais vakars ar veļu stāstiem”. Sestdienas izskaņā, aicinām doties kopā ar ģimeni uz “Sēļu sētu”, kur lukturu gaismā varēs aplūkot seno Sēļu sētu un darba rīkus. Rijā, klētī, pirtiņā un saimes mājā jūs gaidīs noslēpumainie veļu stāsti. Bērniem būs iespēja minēt mīklas, iet rotaļās un piedalīties radošajās darbnīcās. Pasākuma izskaņā dziedāsim dziesmas, lai pavadītu veļus atpakaļ uz aizsauli un cienāsimies ar putru.

Gaidīsim jūs 29. oktobrī plkst. 18.00 “Sēļu sētā”. Dalības maksa 1.50 eiro.

 

Vineta Grigorjeva

Jēkabpils Vēstures muzeja

Komunikāciju nodaļas vadītājas p.i.

Atstājiet komentāru