2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Seminārs - diskusija par Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanu un saglabāšanu Sēlijā

Seminārs - diskusija par Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanu un saglabāšanu Sēlijā

 Pasaules mantojuma aizsardzību līdz šodienai ieguvuši un saglabājuši 34 raksturīgākie Strūves ģeodēziskā loka triangulācijas punkti, kuri izvietoti Norvēģijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Moldovā un Latvijā. No Latvijā kādreiz uzmērītajiem 16 punktiem UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti divi punkti – "Jēkabpils" punkts Strūves parkā un "Sestukalns" Ērgļu novadā.

Ģeodēzisko mērījumu un astronomisko novērojumu punkts "Jēkabpils" tika uzmērīts un nostiprināts dabā 1826.gadā. Strūves ģeodēziskā loka punktu no jauna nostiprināja un pārklāja ar piemiņas akmeni 1931.gadā, uzmērot Latvijas Republikas I klases triangulācijas tīklu.

Lai aktualizētu Strūves ģeodēziskā loka kultūrvēsturisko nozīmi, Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru 30. septembrī rīko semināru- diskusiju par UNESCO Pasaules mantojuma objekta Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanu un saglabāšanu Sēlijā.

30. septembrī Krustpils pilī seminārs sāksies plkst. 10.30. Dalībnieku reģistrācija no plkst. 10.00. Semināru – diskusiju vadīs Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Ģeodēzijas nodaļas vadītājs Ivars Liepiņš.

 

Vineta Grigorjeva

Jēkabpils Vēstures muzeja

Komunikāciju nodaļas vadītājas p.i .

Komentāri (0-1/1)

  • Ieva
    02.07.2018 18:33
    Varētu būt interesants seminārs, bet notiek darbadienas sākumā... tiem kas strādā nebūs iespēju aiziet....

Atstājiet komentāru