2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Jēkabpilī

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Jēkabpilī

Nacionālā Kino centra organizētais 20. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums “Baltic Sea Docs” Jēkabpils Tautas namā norisināsies no 7. līdz 11. septembrim. Filmu programma “Ārpus laba un ļauna” skatītājiem lielākajās Latvijas pilsētās arī šogad piedāvās jaunākās un aktuālākās dokumentālās filmas. 

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Biļetes Jēkabpils Tautas nama kasē, to cena 2 €. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un filmu profesionāļiem, uzrādot apliecības, ieeja bez maksas.

Trešdien, 7. septembrī, plkst. 18.00 būs iespēja noskatīties pirmās divas foruma filmas – “Dugma: Poga” un “Kaujinieki no ziemeļiem”. Vecuma ierobežojums uz šīm divām filmā 16+

Filma “Dugma: Poga” (The Button) 

Režisors: Pols Salahadins Refsdāls (Paul Salahadin Refsdal)

Filmas garums: 58 min

Izdošanas valsts, gads: Norvēģija/Sīrija, 2016

Filma par “Al-Qaeda” kaujiniekiem – pašnāvniekiem, kuri gaida savu kārtu, lai dotos izpildīt misiju, kas zināma kā džihādistu “Dugma”. Viņu vidū optimisma pilnais Kasvaru no Saūda Arābijas, kas nekad nav saticis savu meitiņu, bet ir apņēmības pilns pildīt tēvam doto solījumu – nospiežot pogu, aizlaist viņpasaulē pēc iespējas vairāk ienaidnieku. Savukārt britu izcelsmes radikālis Lūkass ir iegrimis pārdomās par ticību, identitāti un jauniegūto ģimeni. Vaļsirdīgajās režisora sarunās ar jaunajiem vīriešiem abstraktais termins terorisms iegūst biedējoši personificētus vaibstus.

Filma “Kaujinieki no ziemeļiem” (Warriors from the North)

Režisori: Nasibs Farahs, Sērens Stīns Jespersens (Nasib Farah, Søren Steen Jespersen)

Filmas garums: 59 min

Izdošanas valsts, gads: Dānija/Somālija, 2014

Pēdējo gadu laikā daudzi Eiropā dzīvojošo musulmaņu imigrantu bērni ir pievienojušies radikāli noskaņotajiem islāmistu grupējumiem. Runājot ar skandināvu jauniešiem, kas saskārušies ar savervēšanas mēģinājumiem, un tēvu, kura dēls ir iesaistījies radikāli domājošā organizācijā, filmas veidotāji mēģina rast cēloņus šai parādībai. Iemesli ne vienmēr ir viennozīmīgi un Rietumu sabiedrībai glaimojoši.

Sestdien, 10. septembrī, plkst. 14.00 būs skatāma filma “Mūsu pēdējais tango”.

Filma “Mūsu pēdējais tango” (Our Last Tango)

Režisors: Germans Krāls (German Kral)

Filmas garums: 1 h 25 min

Izdošanas valsts, gads: Vācija/Argentīna, 2015

Filma ir par Mariju Njevesu Rego (80) un Huanu Karlossu Kopess (83), kuri ir Argentīnas visu laiku slavenākais tango pāris.  Satikušies jau pusaudžu vecumā, savu turpmāko dzīvi abi ir veltījuši temperamentīgajai dejai, un arī šķiroties mākslu spējuši likt augstāk par personiskajiem pārdzīvojumiem. Tieši pateicoties Huanam un Marijai, tango ir šķērsojis savas valsts robežas, nokļuvis uz Brodvejas skatuves un iekarojis pasauli.

Kā pēdējo foruma filmu sestdien, 10. septembrī, plkst. 16.00 varēs skatīt filmu “Dons Žuans”.

Filma “Dons Žuans” (Don Juan)

Režisors: Jeržijs Sladkovskis (Jerzy Sladkowski)

Filmas garums: 1 h 32 min

Izdošanas valsts, gads: Zviedrija/Somija, 2015

Dons Žuans ir filma par Oļegu, kurš jau no bērnības sirgst ar autismu vieglā formā. Tas ir stāsts par viņu un attiecībām ar viņa māti, kura dēlu vadā no viena ārsta pie otra, cerot, ka tas viņam ļaus atraisīties, iegūt izglītību un apprecēties. Teātra pulciņā, kas ir Oļega mātes kārtējā ideja, viņš iejūtas Dona Žuana tēlā, mācās, kas ir pašapziņa, draudzība un uzticēšanās. Abu varoņu duelis liek domāt par trauslo līniju starp normālo un anormālo mūsdienu sabiedrībā. Vienlaikus filma ir par cerību un saprāta uzvaru.

Atstājiet komentāru