2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pasākumi Jēkabpils pilsētas bibliotēkā septembra 1.pusē

Pasākumi Jēkabpils pilsētas bibliotēkā septembra 1.pusē

Tikšanās „Mirklis”

2016.gada 8.septembrī plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē

Skolotājam, Jēkabpils Goda pilsonim Valdim Sakaram – 95

Tikšanās. Ieskats V.Sakara veidotajās filmās un fotogrāfijās.

(Sadarbībā ar foto un video ziņu portālu Multinews.lv un Jēkabpils Vēstures muzeju)

 

2016.gada 8.septembrī plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē atkal tiksimies ar Skolotāju tematiskā pasākumā „Mirklis”. Ieskatīsimies dažu 20.gs. 60.–70.gados viņa vadībā veidoto dokumentālo īsfilmu kadros („Daugavas teika”, „Mans vectēvs”, „Varoņa līgava”), apskatīsim fotogrāfijas, tiksimies ar kādu no viņa toreizējās foto – kino studijas audzēkņiem, filmu varoņiem vai to pēctečiem.

Pasākumu organizē Jēkabpils pilsētas bibliotēka sadarbībā ar foto un video ziņu portālu multinews.lv un Jēkabpils Vēstures muzeju.

Šī gada 7.augustā Jēkabpils Goda pilsonis (2006), Atzinības krusta kavalieris (2010 – par mūža ieguldījumu novadpētniecības un jauniešu nacionāli patriotiskās audzināšanas darbā), skolotājs, novadpētnieks, Daugavpils Universitātes un Mazpulku Goda biedrs Valdis Sakars svinēja sava darbīgā un bagātā mūža 95.dzimšanas dienu.

Valdis Sakars dzimis Rīgā 1921.gadā. No 1944.gada dzīvo Jēkabpilī. Beidzis Daugavpils Skolotāju institūtu un Fizkultūras institūtu Rīgā.

Strādājis Vīpes pamatskolā, Jēkabpils 1. un 3.vidusskolā. Aktīvi darbojies, dibinot un vadot vairākas skolotāju metodiskās apvienības un dažādus pulciņus skolu audzēkņiem. Mācījis fizkultūru, auto apmācību, kino un foto apgūšanu. Viņš uzskatāms par kino un foto amatieru kustības pamatlicēju Jēkabpilī. Dibinājis kinoamatieru studiju „Jēkabpils kadrs”. Kopā ar saviem audzēkņiem veidojis kino un foto hronikas, uzņēmis dokumentālās filmas (pavisam 73). Vairākas no tām guvušas atzinību ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

Pētījis pilsētas, novada un sporta vēsturi. Bijis aktīvs Mazpulku kustības vadītājs.

Mācību grāmatu autors, daudz publicējies periodiskajos izdevumos. 1991.gadā izdota V.Sakara veidotā „Daugavpils Skolotāju institūta Atmiņu grāmata”.

2013.gadā par V.Sakaru uzņemta dokumentālā filma „Mēs – jēkabpilieši. Valdis Sakars” (rež. I.Nestere).

  

 

Gunta Švītiņa fotogrāfiju izstādes „Kurzemes līča stāsts. Tobago” noslēgums.

Tikšanās ar mākslinieku Gunti Švītiņu. Autora stāstījums un prezentācija.

2016.gada 13.septembrī plkst. 16.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu zālē

 

Guntis Švītiņš, dzimis jelgavnieks, strādā Rīgā, arhīva eksperts. Mākslas zinātnieks, darbojas arī grafikā, glezno, fotografē. Bijušas fotogrāfiju izstādes Maķedonijā (2013, 2014) un Jelgavā (2015).

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu zālē vēl līdz 13.septembrim var aplūkot mākslinieka fotoizstādi „Kurzemes līča stāsts. Tobago”, kā arī Latvijas Nacionālā arhīva sagatavoto roll-up izstādi „Dokumenti par Tobago Latvijas Nacionālā arhīva krājumā”.

13.septembrī plkst. 16.00 notiks izstādes noslēguma pasākums, tiksimies ar fotogrāfiju autoru, būs skatāma prezentācija.

Guntis Švītiņš 2014.gada jūnijā piedalījās 17.Latviešu salidojumā Trinidadā un Tobago. Tur arī tapušas izstādē redzamās fotogrāfijas.

Salidojums sākās Portofspeinā, Trinidadā, kur kopā sabrauca latvieši no piecām pasaules valstīm – Latvijas, ASV, Venecuēlas, Vācijas un Anglijas, lai iepazītos ar seno kurzemnieku pēdām Tobago salā, nosvinētu Jāņus pie Lielā Kurzemes līča, baudītu Tobago salas krāšņo dabu.

Pirmo salidojumu 1974.gadā organizēja prof. Dr. Edgars Andersons, kurš šos pasākumus vadīja līdz pat 1987.gadam. Sākot ar 1989.gadu, to vadītājs ir Guntars Gedulis, PBLA kultūras fonda un izglītības padomes pārstāvis Dienvidamerikā un Karību reģionā.

Kurzemnieku salidojumi Tobago notiek ik pēc diviem gadiem. Arī šogad jūnijā notika jau 18.salidojums.

Vairāk par 17.kurzemnieku salidojumu no Gunta Švītiņa uzzināsim otrdien, 13.septembrī!

 

Informāciju sagatavoja Anita Rubine

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas bibliogrāfe

 

Atstājiet komentāru