2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Latgales vēstniecībā GORS aicina uz tikšanos ar Jēkabpils mākslinieci Mētru Štelmaheri

Latgales vēstniecībā GORS aicina uz tikšanos ar Jēkabpils mākslinieci Mētru Štelmaheri

22.jūlijā plkst. 20.00 Latgales vēstniecība GORS aicina uz dzejiski muzikālu tikšanos ar mākslinieci Mētru Štelmaheri, kuras fotogrāfiju personālizstāde "Klusā daba. Portrets" šobrīd skatāma Latgales vēstniecības GORS pirmā stāva Mākslas galerijā. Satikšanās reizē Mētra aicinājusi piedalīties arī savus draugus un ģimeni.

Satikšanās reizē, 22.jūlijā, sarunas par izstādi un mākslu kuplinās arī deja un mūzika - dzeju runās mākslinieces un dzejnieces Ruta Štelmahere un Sintija Kampāne, bet muzicēs Mareks Sarnovskis. Māksliniece un dzejniece Ruta Štelmahere, kuras dzejas krājums "Klēpis" (2011) saņēma Latvijas Literatūras gada balvu dzejā. R.Štelmahere dzejoļus publicē kopš 1983.gada un līdzās krājumam "Klēpis" izdoti dzejoļu krājumi "Ieskaties sēklai acīs" (1998) un šogad publicētais trešais dzejas krājums - "Krekls". Tikšanās dzejisko noskaņu spilgtinās arī jaunā Jēkabpils māksliniece un dzejniece Sintija Kampāne, kura ir ne vien aktīva vietējās literārās dzīves rosinātāja, bet arī 2016.gada sākumā piedzīvojusi pirmo gleznu personālizstādi. Par tikšanās muzikālo pusi parūpēsies Jēkabpils mūziķis Mareks Sarnovskis.

Gleznotāja un fotogrāfe Mētra Štelmahere (dz. 1990. g.) 2010.gadā absolvējusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, iegūstot foto dizainera kvalifikāciju, 2014.gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Aktīvi piedalās izstādēs, strādā Jēkabpils mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā. Latgales vēstniecībā GORS apskatāmajā izstādē redzami 32 mākslinieces darbi.

Mākslas zinātniece, Mg. art. Baiba Guste par jaunās mākslinieces izstādi saka: "Ieskatoties mākslinieces fotogrāfijās, pirmā atskārsme ir: "Cik skaisti!". Māksliniece rada laikmetīgas digitālās fotogrāfijas, kurās virmo postmoderniskā noskaņa ar renesanses, baroka un klasicisma glezniecības citātiem. M.Štelmaheres fotogrāfijās jūtama dziļa interese par cilvēku, un pat klusajās dabās ir nojaušama cilvēka klātbūtne - it kā jau sen aizmirsta vieta, bet katrā lietā ir daļa no kādas dzīves. Kā stāsta māksliniece, viņa vecās lietas meklē bēniņos, aizmirstās vietās un cenšas tās parādīt tādā izskatā kā atrastas: ar putekļiem un zirnekļu tīkliem un bieži vien turpat tiek fotografētas. Ikkatrā fotogrāfijā caurstrāvo maigums, kas izpaužas gan liegas gaismas tēlojumā, gan figūru pozās, bet it īpaši sērijā "Mātes un meitas" tiek rādītas sirsnīgas, labestības, piedošanas, rūpju un maiguma pilnas attiecības, kurās, šķiet, nekad nav iespraucies kāds asāks vārds vai atšķirīga izpratne par lietām! Figūru pozas un iestudētās kustības atgādina par klasiskās mākslas kompozicionāliem risinājumiem, kurus var atrast Rafaela, Leonardo da Vinči, Ticiāna, Vermēra un citu mākslinieku gleznās. Varbūt tieši tāpēc šo portretu sērija līdzinās svētbildēm, kurās mūsdienu cilvēku apgarotās sejas pauž tieši tās pašas cildenās idejas."

Mētras Štelmaheres personālizstāde "Klusā daba. Portrets" Latgales vēstniecībā GORS skatāma no 30.jūnija līdz 19.augustam.

Papildu informācija:

Edīte Husare

Latgales vēstniecība GORS (SIA "Austrumlatvijas koncertzāle")

Mārketinga nodaļas vadītāja

Foto: tvnet.lv

Atstājiet komentāru