2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

IZM reorganizējot izglītības iestādes, izveidos Jēkabpils koledžu

IZM reorganizējot izglītības iestādes, izveidos Jēkabpils koledžu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), reorganizējot Jēkabpils Agrobiznesa koledžu un Barkavas Profesionālo vidusskolu, izveidos Jēkabpils koledžu, liecina Ministru kabinetā iesniegtais rīkojuma projekts.

Rīkojuma projektā norādīts, ka saskaņā ar profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas pamatnostādnēm 2010.-2015.gadam Barkavas profesionālo vidusskolu bija plānots nodot Madonas novada pašvaldībai, pamatojoties uz brīvprātības principu, tomēr pašvaldība bija gatava pārņemt vidusskolu tikai ar vairākiem nosacījumiem, tai skaitā ar ilgtermiņā nodrošinātu pilnu finansējumu. Pašvaldības nosacījumi neatbilda noteiktajam regulējumam par pašvaldības izglītības iestāžu finansēšanu, līdz ar to ministrija nevarēja nodot Barkavas profesionālo vidusskolu pašvaldībai.

Profesionālās vidusskolas pastāvēšana nākotnē ir apdraudēta, jo tajā mācās tikai 257 izglītojamie un finansējums, kas tiek piešķirts atbilstoši izglītojamo skaitam, būs nepietiekams izglītības iestādes darbības un augstas izglītības kvalitātes nodrošināšanai.

Rīkojumā pausts, ka Jēkabpils Agrobiznesa koledža ir maza reģionāla augstākās izglītības iestāde, kurā mācās tikai 173 studenti 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības un 277 izglītojamie profesionālās vidējās izglītības programmās. Ņemot vērā minēto, koledžas tālākā attīstība nav iespējama bez reģiona vajadzībām atbilstošu 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu piedāvājuma paplašināšanas.

IZM plāno apvienot abas izglītības iestādes, izveidojot Jēkabpils koledžu ar struktūrvienību Barkavā. Racionālāk izmantojot abu apvienoto iestāžu infrastruktūru un cilvēkresurus, varēs paplašināt programmu piedāvājumu un piesaistīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu, lai uzlabotu materiāli tehnisko bāzi un nodrošinātu augstu izglītības kvalitāti. Tas nodrošinās iespēju Madonas novada un blakus esošo novadu jauniešiem iegūt 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību ne tikai Jēkabpilī, bet arī Barkavā, tādējādi arī palielinot studējošo īpatsvaru 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmās.

Reorganizētajā koledžā tiks īstenots plašāks profesionālās vidējās izglītības programmu klāsts, tādējādi nodrošinot profesionālās vidējās izglītības un 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu pēctecību.

Rīkojuma projekts nosaka, ka izglītības iestāžu reorganizācija un apvienošana notiks 1.novembrī.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru