2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

“Eiropas pieccīņas” otrajā posmā uzvar komanda “Episkie Briseles kāpostiņi”

“Eiropas pieccīņas” otrajā posmā uzvar komanda “Episkie Briseles kāpostiņi”

Piektdien, 3. jūnijā, Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā noslēdzies ES erudīcijas sacensību “Eiropas pieccīņa” otrais posms – debates par tēmu “Eiropa uzlādē!” jeb Enerģētikas savienība. Par debašu uzvarētāju kļuva komanda “Episkie Briseles Kāpostiņi”, kura pārstāv Ventspili. Kopumā par galveno balvu – ceļojumu uz jebkuru ES valsti 3000 EUR vērtībā – cīnījās 20 komandas ar teju 100 dalībniekiem.

“Eiropas pieccīņa” ir Latvijā pirmās ES erudīcijas sacensības. Tās organizē Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Kā pasākuma atklāšanā norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Kaspars Gerhards, tad “šodienas debašu tēma - „Eiropa uzlādē!” jeb Enerģētikas savienība ir ļoti aktuāla, jo pašreiz Eiropas enerģētikas politikas centrā ir dažādas problēmas, kuras prasa tūlītēju rīcību. Piemēram, kā palielināt progresu energoefektivitātes jomā, kas būtiski ietekmē gan enerģijas izmaksas, gan enerģētiskās atkarības samazināšanu, energoapgādes drošība, enerģētikas ilgtspēja. Tāpēc man ir liels gandarījums, ka jaunieši gatavi iedziļināties un diskutēt par tik nopietnām un svarīgām tēmām.”

Krišjānis Kariņš, Eiropas Parlamenta deputāts (Vienotība/ Eiropas Tautas Partija): “Šodien ar lielu prieku vēroju debašu sacensību dalībnieku degsmi, zināšanas un gatavību diskutēt par Eiropas Enerģētikas savienību. Enerģētikas savienības izveide ir viena no Eiropas Parlamenta prioritātēm. Eiropas Savienībā enerģētikas jomā trūkst konkurences. Līdz ar to patērētājiem ir pārāk dārgas cenas, bet Eiropai kopumā pārāk liela atkarība no importētiem resursiem. Eiropas Enerģētikas savienība dotu nepieciešamos priekšnosacījumus patiesi brīva un vienota enerģētikas tirgus izveidošanai. Esmu pārliecināts, ka, izzinot vairāk par Enerģētikas savienību, ieguvēji debašu sacensībās bija visi. Sirsnīgi sveicu uzvarētāju komandu!”

Debates par tēmu “Eiropa uzlādē!” jeb Eiropas enerģētikas savienība atlases kārtā piedalījās 20 komandas no visas Latvijas. No tām 12 komandas iekļuva pusfinālā. Finālā sacentās 4 komandas – “Episkie Briseles kāpostiņi”, “Neķer kreņķi”, “Fire Breathing Rubber Duckies” un “Briseles Kāposti”.

Debates “Eiropa uzlādē!” notika trīs kārtās. Debašu atlases kārtas, pusfināla un fināla laikā komandas sacentās, veidojot par un pret argumentus par dažādiem ar posma tēmu saistītiem apgalvojumiem, kā arī aizstāvot tos. Komandu sniegumu un rezultātus vērtēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Kaspars Gerhards, Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš, Ekonomikas ministrijas Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktores vietnieks Andrejs Apaņuks, Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Irbe, Latvijas Biomasas asociācijas “LATbio” valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektors Edmunds Teirumnieks, saules enerģijas projektu īstenotāju “AJ Power Solar” valdes loceklis Roberts Samtiņš un debašu organizācijas “QUO tu domā” speciālisti.

Debašu uzvarētāju komanda “Episkie Briseles kāpostiņi” ieguva veicināšanas balvu – galda spēļu veikala “Brain games” dāvanu karti vairāk nekā 280 eiro vērtībā. Atspirdzinājumus visiem posma dalībniekiem bija sarūpējis mazumtirdzniecības veikalu tīkls “RIMI”.

Jāuzsver, ka detalizēti debašu rezultāti ir publiski pieejami ES mājas “Facebook” vietnē “Eiropas pieccīņa” – http://ejuz.lv/debasurezultati

Trešais “Eiropas pieccīņas” sacensību posms – orientēšanās - norisināsies 9. jūlijā, Kuldīgas pilsētvidē. Orientēšanās tēma ir “Dzimis Latvijā, mīlēts visā Eiropā” jeb ES vienotais tirgus. Orientēšanās laikā komandām, izmantojot karti un atpazīstot norādes, būs jāatrod vairāki kontrolpunkti, kuros būs jāizpilda vairāki uzdevumi, kas saistīti ar sacensību posma tēmu.

Arī šajā sacensību posmā komandu rezultātus vērtēs eksperti un sabiedrībā zināmi cilvēki, kuru profesijas vai vaļasprieki ir saistīti ar konkrēto sacensību posma tēmu.

Jāatgādina, ka nedēļu pirms katras sacensību disciplīnas, komandām, kuras vēl nav pieteikušās ”Eiropas pieccīņai”, ir iespēja pieteikties uz atsevišķiem sacensību posmiem. Lai pieteiktos, ir jāaizpilda pieteikuma forma, kas atrodama ES mājas “Facebook” vietnē “Eiropas pieccīņa” vai www.esmaja.lv.

Par erudīcijas sacensībām “Eiropas pieccīņa”

“Eiropas pieccīņa” norisināsies piecus mēnešus – no 15. aprīļa līdz 9. septembrim. Sacensību laikā dažādās Latvijas pilsētās notiks pieci erudīcijas sacensību posmi - katrs no tiem veltīts pieciem Latvijai un Eiropai būtiskiem jautājumiem.

“Eiropas pieccīņā” piedalīsies gan ģimenes, gan draugu apvienības, skolēni, studenti, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi interesenti.

Kopumā erudīcijas sacensību “Eiropas pieccīņa” laikā komandas sacentīsies šādās disciplīnās:

erudīcijas spēlē jeb viktorīnā (14. maijā Valmierā). Erudīcijas spēles tēma ir “Tilts “Rīga - Ņujorka”” jeb ES un ASV brīvās tirdzniecības līgums;
debatēs (3. jūnijā, Jēkabpilī). Debašu tēma ir “Eiropa uzlādē” jeb Enerģētikas savienība;
orientēšanās (9. jūlijā Kuldīgā). Disciplīnas tēma - “Dzimis Latvijā, mīlēts visā Eiropā” jeb ES vienotais tirgus;
slēpņošanā (13. augustā atpūtas parkā “Rāmkalni”). Slēpņošanas tēma ir “Kods: D1g1tālā E1r0pa” jeb Digitālā programma Eiropai;
video veidošanā (9. septembrī Rīgā). Disciplīnas tēma - “Nauda rada naudu” jeb Nodarbinātība, izaugsme un investīcijas.

Sacensību posmus vadīs mūziķis un TV radījuma “Gudrs, vēl gudrāks” vadītājs Valters Frīdenbergs.

Galveno balvu – braucienu visai komandai 3000 eiro vērtībā uz kādu no ES valstīm – saņems komanda, kura sacensību kopvērtējumā iegūs augstāko punktu skaitu.

Katrā no pieciem sacensību posmiem piešķirs arī vērtīgas veicināšanas balvas - komandai, kura konkrētajā posmā būs sasniegusi labāko rezultātu.

Komandu rezultātus vērtēs Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas, nozaru eksperti un sabiedrībā zināmi cilvēki, kuru profesijas vai vaļasprieki ir saistīti ar kādu no piecām erudīcijas sacensību disciplīnām.

Paralēli notiek sacensības jeb “Facebook” spēle “Virtuālā pieccīņa“, kurā var piedalīties ikviens interesents un katras divas nedēļas laimēt vērtīgas balvas.

Plašāka informācija: http://ej.uz/pieccina

Papildu informācijai:
Sabīne Dzene

Atstājiet komentāru