2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Aerofotogrāfiju izstāde “Sapņu kartogrāfija”

Aerofotogrāfiju izstāde “Sapņu kartogrāfija”

10. maijā plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks fotogrāfa Mihaila Ignata aerofotogrāfiju izstādes “Sapņu kartogrāfija” atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz 22. jūnijam.

Izstādē iekļautas 20 fotogrāfijas, kuras atlasītas no sešu gadu vairāk nekā deviņdesmit lidojumu laikā uzņemta aerofotogrāfiju materiāla. Fotogrāfiju uzņemšanas ģeogrāfija ir plaša – gandrīz visa Latvijas teritorija. Tomēr konkrētu vietu atzīmēm šoreiz nav izšķirošas nozīmes, jo autora uzmanības centrā ir telpa kā dabas un cilvēku veidota ģeometrija.

Latviešu prozaiķis G.Ignats par izstādi raksta: “Izstādes vadošais motīvs ir konceptuāli un stilistiski izturētais paņēmiens – vertikālisms. Skatiena nogrieznis ar plakni veido leņķi, kas maksimāli tuvs deviņdesmit grādiem. Attēlotie elementi – ceļš, upe, tīrumi, automašīnu iebrauktās līnijas – kļūst par daļu no ģeometrijas un krāsu spēles, parādot, ka aerofotogrāfija nav tikai paņēmiens citādam skatupunktam uz pazīstamām vietām, apvidiem, pilsdrupām utt. Starp izvēlētajām fotogrāfijām atrodama gan krāsu, gan laukumu, gan regulāru un neregulāru formu saspēle.”          

Fotogrāfs M.Ignats radošai fotogrāfijai pievērsās 1982. gadā, to apguva, darbojoties Tautas fotoklubā „Cēsis” un G.Bindes fotomeistarības studijā. Kopš 2007. gada autors pievērsies aerofotogrāfijai. Latvijas profesionālā dizaina konkursā “Gada balva dizainā 2012”, kategorijā “Fotodizains” autors saņēma galveno balvu. Viens autora fotodarbs 2014. gadā tika nominēts SONY pasaules fotogrāfijas balvai kategorijā “Ceļojums”, bet otrs ieguva žūrijas atzinību. Piedaloties vairāk kā 80 starptautiskajos fotomākslas konkursos, autors ieguvis 25 godalgas. Tajā pašā gadā autoram piešķirts AFIAP (angl. – Artist of FIAP) jeb FIAP mākslinieka goda tituls, bet 2015. gadā – EFIAP (angl. – Excellence of FIAP) jeb fotogrāfijas izcilības goda tituls. Autora darbi ir publicēti vairākos fotoalbumos un poligrāfiskos izdevumos Latvijā un pasaulē.

Pasākums bez ieejas maksas

Atstājiet komentāru